In vizor

Ne-am liniştit, avem asigurări: strada Kogălniceanu OSĂ fie gata până la sfârşitul anului. Cum era să OSĂ fi fost să fie gata pe parcursul întregului an, chiar şi la sfârşitul lunii octombrie

Fiind vineri, e zi de presă de chitanţier plătită din banii clujenilor ca non-administraţia publică locală să se laude cu nimicul realizat, să găsească justificări la ceea ce era important de realizat dar nu a realizat şi să se căineze că se simte atacă de presa de atac pe banii nu se ştie cui. Normal, când ştii că odele care te gâdilă plăcut la urechi şi la dos vin pe banii facturaţi din bani publici către presa de chitanţier, să ai impresia că ţi se arată că eşti găunos puşcă nu se poate face din exercitarea meseriei, ci la comandă. Jalnic personaj a ajuns non-administraţia asta publică locală!

„Sperăm să rămânem în termenul standard, de sfârșit de octombrie, pentru finalizarea proiectului de pe strada Universității. Recunosc că în acest moment, avem o ușoară întârziere, sper să o putem recupera în perioada imediat următoare. Da, în acest moment avem o ușoară întârziere, dar încă, sper, suntem în cadrele generale ale proiectului. Evident că nu putem depăși finalul anului. La străduțele din jur nu sunt probleme. Șantierul va fi gata în octombrie în totalitate”, ne asigura non-administraţia publică locală la finalul lunii iulie.

Aşa de bine am sperat că lunile august, septembrie şi octombrie OSĂ treacă constructiv, încât ne buvurăm că azi aflăm că non-administraţia publică locală îşi lansează sieşi însăşi un angajament dincolo de orice speranţă:

”Niciun proiect, astăzi, nu este în riscul de a ieși din 2023, termen final pentru finalizarea proiectelor europene și absorbția banilor europeni. Și proiectul de pe str. Kogălniceanu, cu toate întârzierile determinate de faptul că proiectantul Macalik nu a dorit să facă ceea ce societatea clujeană și-a dorit, să repunem Grupul Școala Ardeleană pe soclu și să păstrăm toți arborii de pe str. Universității, cu excepția celor doi, și să avem bustul lui Racoviță amplasat.

Lucrurile au intrat în linie dreaptă, avem un nou proiectant care  colaborează.

Respect arhitecții, dar trebuie să înțeleagă că orașele sunt construite pentru oameni, nu pentru arhitecți. Viziunile lor pot fi foarte bune pe hârtie, impecabile, dar dacă nu răspund nevoilor oamenilor, rămân simple planșe colorate.

Asta nu înțeleg unii.

Păcat că a trebuit să reziliem contractul, dar asta este”.

Observăm cât de imaculată este non-administraţia publică locală expertă în bătut mingiuca, bătut cu perne, amestecat în mămăligă, cosit, paletat, dalat, smuls cu excavatorul copaci şi statui şamd, şi cum nu are nicio vină în întârzierea lucrărilor supervizate de însăşi ea, non-administraţia publică locală.

Din păcate pentru clujenii care încă mai sunt distraşi de la adevăr de ceea ce le deversează non-administraţia publică locală prin intermediul presei de chitanţier plătite din buzunarele lor, lipsa de vină i se va tranşa în faţa instanţelor de judecată unde deja a fost acţionat să răspundă la una, alat de către vinovatul de serviciu Macalik, căruia îi mai dăm o dată cuvântul să se exprime, să aflăm de ce OSĂ scoatem noi, clujenii bani de despăgubiri din buzunare şi nu non-administratorul public local din producţia de roşii şi mere de la Câmpeneşti:

”Rezilierea contractului precum și demersul care precede această culminare a fenomenului, este o dovadă clară a lipsei de dialog, precum și a lipsei exercițiului de soluționare discursivă meditată și rațională a problemelor cotidiene esențiale.

Trăim într-o gălăgie și vârtej mult prea tensionate și poate ne grăbim peste măsură formulând mult prea repede opinii superficiale care mai apoi, cimentându-se, nu lasă loc de înțelegere reală a problemelor ce ne înconjoară și implicit în absența acestei înțelegeri nu se naște dialog și aprofundare în vederea găsirii soluțiilor reale. Asistăm și la o prezență nocivă a canalizării politice și implicit a suprascrierii deciziilor profesionale avizate”, a susținut Macalik în presa locală după anunţarea rezişierii contractului.

”Administrația locală, substituind carențele organizatorice și multiplele probleme de calitate și neconformitate developate în complexitatea procedurii de execuție deja cu serioase întârzieri, a canalizat problemele susnumite în făgașul tematizării necumpănite a soluționării integrării grupului statuar Școala Ardeleană. Ulterior tematica s-a lărgit și asupra relocării bustului Emil Racoviță precum și a dispariției unor arbori de pe strada Universității.

Soluționarea organizării spațiale și a tratării prezențelor de arbori în contextul spațiului istoric a fost punctul forte a propunerii Mossfern apreciat în multiple rânduri consemnate în raportul juriului internațional. În schimb reviziile proiectului privind grupul statuar Școala Ardeleană se datorează exclusiv deciziei Comisiei Zonale a Monumentelor care, încă în faza studiilor de fezabilitate, a votat în unanimitate eliminarea platformei din jurul sculpturii autorului Romulus Ladea.

În anul 2023 firma Mossfern, în urma solicitării lansate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a propus o serie de soluții alternative ale integrării cu soclu în peisajul pietonalului nou creat, mai toate armonizându-se cu spiritul operei de artă precum și cu contextul obiectual valoros”, susține arhitectul.

”Primăria Municipiului Cluj-Napoca, ignorând soluțiile propuse de autorul lucrărilor de reabilitare, la solicitarea primarului Emil Boc, a convocat o ședință ad hoc a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, unde, în absența unui proiect tehnic, pe baza unor fragmente de reprezentări fotografice ale unor planșe din documentația din anul 1973, a primit un aviz favorabil pentru refacerea soclului”, a adăugat arhitectul clujean.

”La propunerile tehnice succesive întocmite și predate de către firma Mossfern privind amplasarea bustului Emiul Racoviță, beneficiarul nu a formulat nici un răspuns deși Comisia Monumentelor Istorice de repetate ori a analizat aceste propuneri calificând favorabil în scris propunerile înaintate.

În urma deciziei Primăriei Municipiului Cluj cu privire la păstrarea arborilor pe strada Universității, Mossfern a predat cu celeritate Comisiei Zonale a Monumentelor documentație scrisă și desenată privind formula revizuirii amenajării spațiului. Aceasta presupune o serie de modificări la nivelul alternanței arborilor, iluminatului stradal, mobilierului urban, a sistemelor edilitare infrastructurale și a fundațiilor speciale.

Comisia a respins fără explicații propunerea păstrării arborilor, menținând poziția anterioară cu privire la organizarea spațială a piațetei din proximitatea clădirii universității”, a explicat Macalik.

”Modificările substanțiale de temă cu privire la integrarea monumentelor de for public precum și revizuirea proiectului tehnic datorită păstrării arborilor au apărut mult după finalizarea întregului proces de avizare, autorizare, finanțare, detaliere tehnică.

Revizuirile și reavizările solicitate de către beneficiar au apărut cu luni de zile după data prevăzută pentru finalizarea lucrărilor de execuție, respectiv în faza de urmărire a execuției și asistență tehnică. Nu a existat nici un fel de dialog sau negocieri privind extinderea misiunilor de proiectare datorită modificărilor de temă apărute în faza de execuție”, mai susține Macalik Arnold.

Mossfern susține că se va apăra în instanță.

”Acum asistăm la modificarea soluțiilor și a autorizației inițiale fără acordul nostru. Proiectul se desfășoară cu finanțări din fonduri structurale alocate pe baza unor soluționări, al căror drept de autor ne aparține. Suprascrierea acestor soluții achiziționate în urma unei proceduri de concurs internațional are și ea un demers deontologic și juridic. Soluțiile modificatoare desigur presupun o serie de schimbări și demolări parțiale care deja au fost executate și incluse în situații de lucrări”, a precizat arhitectul.

Primăria Cluj-Napoca motivează rezilierea contractului prin neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Mossfern, printr-o adresă oficială, solicită revocarea notificării de reziliere, evidențiând la modul argumentat beneficiarului faptul că pe întreaga durată a contractului s-a conformat cu totul asumărilor și responsabilităților contractuale, rezervându-și dreptul de a se apăra în instanță în privința rezilierii unilaterale a contractului de proiectare.

”Într-o fază decisivă a proiectului de execuție, într-un mod lamentabil, în loc să ne concentrăm toată atenția și energiile asupra soluționării profesionale a multiplelor probleme complexe ale proiectului, am asistat la pierderi masive care periclitează calitatea amenajărilor prevăzute și cauzează întârzieri și implicit deranj nedemn în viața orașului”, concluzionează Macalik Arnold.

Cam atât despre onestitatea deversărilor de cuvinte în presa de chitanţier a non-administraţiei publice locale.

PS: Regretăm faptul că colegii de la Gazeta de Cluj au citit greşit anunţul de licitaţie cu privire la bazinul din Borhanci.

Numai că, dragă non-administratorule public local, te dai împuşcat degeaba în presa de chiutanţier pe banii noştri. Mai citeşte o dată articolul colegilor de la Gazeta de Cluj: problema nu este că se sparge jumătate de milion prin atribuire directă, sau în urma unei licitaţii, ci faptul că întreaga „famiglie” de cumetrie pedelisto-liberală apare în schema acestui OSĂ se facă bazin în Borhanci.

Dacă nu ştiţi citi, veniţi şi vă citim noi. Dacă nu înţelegeţi despre ce afacere sulfuroasă este vorba, vă explicăm noi.

„Este cel mai mare contract public încheiat până acum de această firmă. Potrivit registrului comerțului, societatea este deținută de este deținută de brașovenii Cristina David (40%) și Adrian Cristian David (60%). Din 2019 societatea nu a declarat niciun angajat, iar în anii 2020 și 2021 a mers pe pierdere.

În cadrul acestei licitații, prețul ofertei a cântărit 40% din evaluarea Primăriei Cluj-Napoca, iar experiența experților – restul de 60 de procente.

De construcția și proiectarea bazinului de înot din Borhanci se va ocupa firma MBS Group care care a fost controlată de turdeanului Gabriel Silagyi. El este fost consilier PDL turdean, iar soția lui Nataliei Valeria, a lucrat ca expert la Direcţia de Implementare Programe PHARE CES din cadrul Ministerului Dezvoltării.

El a câştigat, potrivit unei anchete realizată de Gazeta Sporturilor, un număr mare de contracte cu statul, de zeci de milioane de euro, pentru realizarea de bazine şi patinoare.

Majoritatea licitaţiilor câştigate de firma lui Silagyi au fost organizate în mandatul Sorinei Plăcintă. Într-un interviu televizat, Plăcintă a declarat că a „moştenit” un referat de necesitate de la predecesoarea sa de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi.

Firma lui Gabriel Silagyi a câştigat construirea a şase din cele şapte patinoare artificiale realizate în ţară cu bani de la Compania Naţională de Investiţii pe vremea când compania era coordonată de Elena Udrea, fiecare dintre acestea fiind evaluate la 150.000 de euro. Cu toate acestea, sursele GSP susţin că un asemenea patinoar nu ar avea cum să coste peste 40.000. În plus, MBS Group Turda SRL a mai câştigat peste 10 milioane de euro din construcţia patinoarului olimpic din Braşov, deşi, iniţial, acesta fusese evaluat la doar 8 milioane. Lucrările au fost atribuite de ministerul Dezvoltării, condus la acea dată de Vasile Blaga.”

De aceea am şi scris, de bună voie şi nesiliţi de nimeni că „Noi ne bucurăm că banii OSĂ meargă în marea FAMIGLIE liberală și chiarsperăm că OSĂ se facă ceva de calitate din acești bani,sau măcar OSĂ se facă ceva.”

În plus, ca să fie credibil în amărăciunea Sa specialistul în bătăi cu perne în față la UBB, ar trebui să discutăm cu caietul de sarcini al licitației în față. Să avem acces la toate plățile și să vedem toate modificările ulterioare de contract, cum nu le-am văzut niciodată la nicio lucrare publică din amărâtulacesta de Oraș. Că grosul sulfuros al nefăcutelor pe bani publici de aici se alimentează.