Din oras

Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul pentru lucrările de pe străzile Kogălniceanu și Universității

Primăria Cluj-Napoca a reziliat contractul cu Mossfern, firma de amenajare urbană responsabilă de modernizarea străzilor Kogălniceanu, Universtății și altora adiacente.

Marele anunț a fost făcut de viceprimarul Dan Tarcea la un post de radio. Mai să nu îi plângi de milă când spune că proiectul a fost extrem de greu. Dacă nu știați, a fost cea mai amplă lucrare derulată vreodată în Universul cunoscut.

„Din păcate acolo avem câteva întârzieri. A fost un proiect extrem de greu, cu foarte multe chestiuni care au apărut pe parcurs, pornind de la grupul statuar Școala Ardeleană și statuia lui Emil Racoviță, precum și problema arborilor de pe strada Universității… Am avut nevoie de timp pentru a clarifica toate aceste elemente care au apărut.

A trebuit să și reziliem contractul cu proiectantul, pentru că nu a dorit să pună grupul statuar Școala Ardeleană înapoi pe soclu și am avut o perioadă de timp în care am fost blocați, a trebuit să reziliem contractul și să încheiem un alt contract cu un alt arhitect, pentru că avem nevoie de un proiect.

În acest moment, lucrurile sunt clarificate, să spun așa. Sperăm ca până la sfârșitul anului aceste lucrări să fie gata”, a spus Dan Tarcea.

SPERĂM. Buuun, tot cu speranța trăim, doar e cea mai mare curvă, se culcă cu toți. Iar electoratul e clientul ei preferat.

UPDATE: Arh. Macalik, despre rezilierea contractului proiectului Kogălniceanu: Situația creată este sumbră, străină de spiritul urbei

3 (2)

După cum am arătat, primăria Cluj-Napoca a reziliat luna trecută, unilateral și fără procedura contractuală prevăzută pentru soluționări amiabile, contractul cu firma Mossfern, proiectantul amenajării urbane a străzilor Kogălniceanu, Universității și altor artere adiacente, și a desemnat o altă firmă care să se ocupe de modificarea proiectului autorizat precum și de asistența tehnică în urmărirea implementării proiectului.

Arhitectul Macalik Arnold, coordonatorul proiectului din partea biroului Mossfern, consideră că ”situația creată în jurul acestei lucrări de reabilitare urbană este una sumbră și în orice caz străină de spiritul acestei urbe și din păcate deja a produs efecte nedorite atât pe plan uman, îndeosebi al valorilor spirituale cât și în privința derulării în parametrii de calitate a lucrărilor de reabilitare urbană”.

”Rezilierea contractului precum și demersul care precede această culminare a fenomenului, este o dovadă clară a lipsei de dialog, precum și a lipsei exercițiului de soluționare discursivă meditată și rațională a problemelor cotidiene esențiale.

Trăim într-o gălăgie și vârtej mult prea tensionate și poate ne grăbim peste măsură formulând mult prea repede opinii superficiale care mai apoi, cimentându-se, nu lasă loc de înțelegere reală a problemelor ce ne înconjoară și implicit în absența acestei înțelegeri nu se naște dialog și aprofundare în vederea găsirii soluțiilor reale. Asistăm și la o prezență nocivă a canalizării politice și implicit a suprascrierii deciziilor profesionale avizate”, susține Macalikîn presa locală.

Mossfern a câștigat acestă lucrare în urma unui concurs internațional de soluție organizat de către Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. În urma procesului laborios de avizare și autorizare și identificare a surselor de finanțare europeană, execuția lucrărilor a fost preluată de antreprenorul principal Astor Com din Târgu Mures.

”Administrația locală, substituind carențele organizatorice și multiplele probleme de calitate și neconformitate developate în complexitatea procedurii de execuție deja cu serioase întârzieri, a canalizat problemele susnumite în făgașul tematizării necumpănite a soluționării integrării grupului statuar Școala Ardeleană. Ulterior tematica s-a lărgit și asupra relocării bustului Emil Racoviță precum și a dispariției unor arbori de pe strada Universității.

Soluționarea organizării spațiale și a tratării prezențelor de arbori în contextul spațiului istoric a fost punctul forte a propunerii Mossfern apreciat în multiple rânduri consemnate în raportul juriului internațional. În schimb reviziile proiectului privind grupul statuar Școala Ardeleană se datorează exclusiv deciziei Comisiei Zonale a Monumentelor care, încă în faza studiilor de fezabilitate, a votat în unanimitate eliminarea platformei din jurul sculpturii autorului Romulus Ladea.

În anul 2023 firma Mossfern, în urma solicitării lansate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a propus o serie de soluții alternative ale integrării cu soclu în peisajul pietonalului nou creat, mai toate armonizându-se cu spiritul operei de artă precum și cu contextul obiectual valoros”, susține arhitectul.

La solicitarea beneficiarului, biroul Mossfern încă din luna aprilie a înaintat Comisiei Zonale a Monumentelor și proiectul original din 1973 al grupului statuar. Acesta a fost respins solicitând versiuni de integrare contextuală. Contrar multor opinii rostite în mass media, acest ansamblu nu are statut de monument istoric clasat, iar formula postamentului de odinioară nu aparținea autorului Ladea, care la momentul decesului sale în anul 1969 a lăsat opera modelată în lut. Turnată ulterior în bronz postamentul și soclul original au fost edificate în 1973 pe baza unui proiect laborios pe care arhitectul Macalik Arnold l-a găsit în arhivele clujene în forma sa integrală.

Între cei opt semnatari ai proiectul original al soclului care conține sute de pagini, nu se numără și arhitecta Adriana Matei.

”Primăria Municipiului Cluj-Napoca, ignorând soluțiile propuse de autorul lucrărilor de reabilitare, la solicitarea primarului Emil Boc, a convocat o ședință ad hoc a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, unde, în absența unui proiect tehnic, pe baza unor fragmente de reprezentări fotografice ale unor planșe din documentația din anul 1973, a primit un aviz favorabil pentru refacerea soclului”, a adăugat arhitectul clujean.

În urma emiterii acestui aviz, la solicitarea expresă a managerului de proiect Gheorghe Șurubaru, arhitectul Macalik Arnold, respectând cerințele beneficiarului precum și termenele impuse, a elaborat proiectul tehnic prin care adapta versiunea originală la condițiile compoziționale ale pietonalului deja amenajat, precum și la prescripțiile legislației în vigoare.

Un aspect important se leagă de prevederile raportul arheologic întocmit de specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei care, în cursul lucrărilor de supraveghere și cercetare arheologică, au identificat pe amplasamentul grupului statuar vestigii arheologice ale clădirii de odinioară a universității clujene, anterior sediul Guberniului Transilvaniei.

Implicit avizul Comisiei Zonale cu privire la reconstituirea platformei inițiale valida turnarea unor structuri ample de beton armat monolit în sistem ireversibil peste vestigii arheologice de importanță națională. Deși membrii Comisiei Zonale ale Monumentelor Istorice agreau soluțiile alternative prezentate de către Macalik, Primăria se delimita de orice dialog susținând reconstituirea întocmai a platformei inițiale.

1 (2)

”La propunerile tehnice succesive întocmite și predate de către firma Mossfern privind amplasarea bustului Emiul Racoviță, beneficiarul nu a formulat nici un răspuns deși Comisia Monumentelor Istorice de repetate ori a analizat aceste propuneri calificând favorabil în scris propunerile înaintate.

În urma deciziei Primăriei Municipiului Cluj cu privire la păstrarea arborilor pe strada Universității, Mossfern a predat cu celeritate Comisiei Zonale a Monumentelor documentație scrisă și desenată privind formula revizuirii amenajării spațiului. Aceasta presupune o serie de modificări la nivelul alternanței arborilor, iluminatului stradal, mobilierului urban, a sistemelor edilitare infrastructurale și a fundațiilor speciale.

Comisia a respins fără explicații propunerea păstrării arborilor, menținând poziția anterioară cu privire la organizarea spațială a piațetei din proximitatea clădirii universității”, a explicat Macalik.

Potrivit acestuia, firma de proiectare Mossfern a avut o atitudine proactivă în tot demersul de supraveghere a execuției inclusiv în privința soluționării observațiilor și dispozițiilor apărute în faza de implementare a proiectului. Anterior, toate fazele elaborării proiectului au fost predate la timp și la o calitate profesională remarcabilă apreciată de către beneficiar, și anume Primăria Cluj-Napoca.

”Modificările substanțiale de temă cu privire la integrarea monumentelor de for public precum și revizuirea proiectului tehnic datorită păstrării arborilor au apărut mult după finalizarea întregului proces de avizare, autorizare, finanțare, detaliere tehnică.

Revizuirile și reavizările solicitate de către beneficiar au apărut cu luni de zile după data prevăzută pentru finalizarea lucrărilor de execuție, respectiv în faza de urmărire a execuției și asistență tehnică. Nu a existat nici un fel de dialog sau negocieri privind extinderea misiunilor de proiectare datorită modificărilor de temă apărute în faza de execuție”, mai susține Macalik Arnold.

Mossfern susține că se va apăra în instanță.

”Acum asistăm la modificarea soluțiilor și a autorizației inițiale fără acordul nostru. Proiectul se desfășoară cu finanțări din fonduri structurale alocate pe baza unor soluționări, al căror drept de autor ne aparține. Suprascrierea acestor soluții achiziționate în urma unei proceduri de concurs internațional are și ea un demers deontologic și juridic. Soluțiile modificatoare desigur presupun o serie de schimbări și demolări parțiale care deja au fost executate și incluse în situații de lucrări”, a precizat arhitectul.

Primăria Cluj-Napoca motivează rezilierea contractului prin neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Mossfern, printr-o adresă oficială, solicită revocarea notificării de reziliere, evidențiând la modul argumentat beneficiarului faptul că pe întreaga durată a contractului s-a conformat cu totul asumărilor și responsabilităților contractuale, rezervându-și dreptul de a se apăra în instanță în privința rezilierii unilaterale a contractului de proiectare.

”Într-o fază decisivă a proiectului de execuție, într-un mod lamentabil, în loc să ne concentrăm toată atenția și energiile asupra soluționării profesionale a multiplelor probleme complexe ale proiectului, am asistat la pierderi masive care periclitează calitatea amenajărilor prevăzute și cauzează întârzieri și implicit deranj nedemn în viața orașului”, concluzionează Macalik Arnold.