Profesorii clujeni din mediul rural pot sta linistiti. Teoretic, potrivit Legii Educatiei Nationale, decontul navetei se va putea face si de catre scoli, incepand din acest an. In practica, reprezentantii profesorilor sustin ca situatia decontului pentru transport este una neclara, in timp ce sefii Inspectoratului Scolar Judetean spun ca responsabilitatea pentru plata abonamentelor ar fi trebuit sa ramana a comunitatilor locale.
Mii de profesori din judetul Cluj fac naveta zilnic inspre scolile din mediul rural. Potrivit articolului 5 din Legea Educatiei, din acest an, scolile vor fi cele care vor putea deconta transportul, in cazul in care administratia locala are alte prioritati sau nu-si permite sa achite contravaloarea abonamentelor.
Profesorii se simt usurati
Dascalii din Cluj spun ca se simt usurati sa stie ca scolile se vor putea ocupa de plata abonamentelor. Ela Mozes este profesoara de Chimie-Fizica la Scoala Gimnaziala din comuna clujeana Camarasu. Ea plateste lunar, 230 de lei pentru transportul din Cluj-Napoca in comuna Camarasu.
“Abonamentul in vigoare la firma de transport ma costa 230 pe luna de la Cluj, din Marasti pana in Camarasu. Acum abonamentul ne este decontat, la final de luna de catre Primarie. Pana acum doi, trei ani erau probleme si tot timpul in preajma Craciunului nu reuseam sa ne primim deconturile pentru transport, insa de un an chiar este in regula. (…) Daca o sa apara posibilitatea ca si scoala sa ne deconteze transportul va fi ok, mai ales ca unitatea scolara de aici sta bine cu costul standard pe elev. Avem multi scolari, iar scoala poate sa ne asigure deconturile din acesti bani, in cazul in care mai apar probleme la Primarie”, crede Ela Mozes.
Directorii de scoli, despre plata deconturilor profesorilor: “Pure speculatii”
In judetul Cluj mii de profesori fac zilnic naveta in mediul rural si pregatest zeci de mii de copii. Cu toate acestea, directorii institutiilor de invatamant de la tara spun ca articolul din Legea Educatiei “mai mult incurca decat descurca”. La Scoala din Panticeu, directoarea prefera sa considere articolul din Lege “o pura speculatie”.
“Noi ne transportam profesorii cu masini sau cu un autocar, iar decontul se face soferului, platit de Primarie. (…) Nu are rost sa anticipam. Deocamdata sunt simple speculatii. Doar in anumite cazuri va deconta scoala naveta profesorilor, adica in conditiile in care Primaria nu va avea bani”, a spus directoarea Scolii din Panticeu, Ofelia Popa.
Contactata telefonic, reprezentanta dascalilor clujeni, sefa Sindicatului Liber pentru Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC) a spus ca in lipsa unor criterii clare, dascalii ar putea sa fie plimbati la nesfarsit intre Primarii si scoli.
“Conform modificarilor in Legea Educatiei, plata navetei se poate face si de catre scoli, in cazul in care administratia locala nu-si permite o astfel de cheltuiala sau are alte prioritati. Ma tem ca profesorii ar putea sa fie plimbati intre Primarii si scoli, insa sa vedem ce se va intampla”, a spus sefa SLIPC, Lucia Cojocaru.
ISJ Cluj: “Era responsabilitatea comunitatilor locale”
In teorie, masura este in beneficiul dascalilor, spun reprezentantii Inspectoratului Scolar al Judetului Cluj, insa solutia nu ar fi trebuit sa ajunga in carca scolilor.
“E rezolvarea a unei probleme la care nu trebuia sa se ajunga. In mod normal administratiile locale trebuiau sa deconteze naveta. S-a ajuns la aceasta solutie datorita faptului ca unele din Primarii nu au dorit sa faca acest lucru. In principiu, e o idee foarte buna, insa depinde cum se aplica. Primariile pot decide ca nu reprezinta o prioritate decontul navetei si ca e mai important sa pui pietre pe camp, decat sa aduci profesori buni in scoli”, a aratat seful ISJ Cluj, Valentin Cuibus.
Acesta a recunoscut ca in marea majoritate a cazurilor din Cluj admninistratiile locale pot sa suporte plata abonamentelor pentru dascali.
“Exista doar 2-3 unitati administrative din judet care stau foarte rau cu fondurile si nu au posibilitatea sa faca aceste plati. In cazul sumelor decontate de scoli, acestea sunt limitate de procedura exact asa cum e cu procedura pentru elevi: 26 lei pentru distante de pana la 3 km, iar 2 lei fiecare kilometru in plus. In aceste conditii e posibil ca suma sa nu acopere nevoia acolo unde nu exista concurenta”, a atentionat seful ISJ Cluj.
In schimb, seful ISJ Cluj sustine ca profesorii ar trebui sa fie stimulati de catre comunitatile locale sa ramana in mediul rural.