In vizor

Natura versus birocratie. Dupa ce o viitura a distrus singura cale de acces a sase familii aflate in comuna Margau, birocratia le-a condamnat la izolare

La inceputul lunii ianuarie a acestui an, 12 locuitori din comuna Margau, judetul Cluj, au ramas izolati. Podul care facea legatura intre cele 6 familii si DJ108C, s-a daramat in urma unei viituri produse pe Somesul Cald. De atunci si pana in ziua de azi, cei 12 localnici sunt in continuare izolati, singurul acces la drum fiind un podet ingust, insuficient pentru necesitatile celor din zona. Pentru ca iarna se apropie cu pasi repezi, localnicii, in majoritatea lor oameni in varsta, sunt in pericol de a ramane o iarna intreaga fara caldura si fara servicii medicale.

Prima informare a Primariei Margau catre Prefectura Cluj, in legatura cu aceasta situatie, a fost facuta in data de 11.01.2016, la o zi dupa prabusirea podului. Ulterior, in data de 28 ianuarie, reprezentantii Parimariei au inregistrat si un Procesul Verbal de Constatare si Evaluare a pagubelor produse in urma viiturii.

„In urma ploilor abundente din 10.01.2016, in localitatea IC Ponor, si datorita acumularii unui pod de gheata, s-a produs surparea si distrugerea culeei drepte a podului de peste Valea Batranii, ceea ce a dus la prabusirea podului […]
Este necesara executia unui nou pod, precum si regularizarea vaii si executia de aparari de maluri. Evaluarea pagubelor produse si implicit a cheltuielilor necesare executiei lucrarilor precizate, vor fi efectuate de catre Primaria Margau”, se mentioneaza in procesul verbal constatator.

O zi mai tarziu, Institutia Prefecturii a emis un Ordin privind constituirea comisiei de specialitate pentru constatarea pagubelor generate de fenomenele meteorologice periculoase inregistrate la nivelul comunei Margau, judetul Cluj. In document se stipuleaza ca, din aceasta comisie de specialitate, urmau sa faca parte reprezentanti ai ISU, al Sistemului de Gospodarire a Apelor, ai Inspectoratului Judetean in Constructii Cluj si Institutia Prefectului. In aceeasi zi s-a constituit si comisia de specialitate din care au facut parte Lt. Col. Mirel Badiu (ISU), Iuliu Hatiegan (SGA Cluj), Ilie Ovidiu Lucaciu (IJC Cluj), Monica Alexe (consilier superior, Institutia Prefecturii) si Viceprimarului comunei Margau, Viorel Purcel. A urmat un nou proces verbal de constatare, document care prezenta exact aceeasi situatie ca si cea din documentul reprezentantilor comunei Margau.

Toate bune si frumoase, comuna s-a pus de acord cu Comitetul pentru situatii de urgenta. Ulterior, in martie, prin Hotararea nr. 1 a Comitetului judetean, se aproba procesul verbal constatator, urmand ca localitatea sa primeasca si suma de bani necesara pentru refacerea podului prabusit. Cu toate acestea, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, asta pentru ca, in data de 20 mai, in urma analizelor din teren, comuna Margau a cerut din fondul de rezerva suma de 435.000 de lei pentru refacerea podului. Ulterior, in 26 mai, s-a aprobat finantarea proiectului, dar numai in cuantumul sumei de 300.000 de lei.

De atunci au trecut 8 luni si lucrarile la pod nu au inceput. Trecand peste riscul la care se supun constant persoanele izolate, in cazul in care podul nu este refacut in timp util, banii vor trebui returnati Consiliului Judetean. Pentru a vedea care e situatia podului si cand va fi el refacut, am discutat cu viceprimarul comunei, Viorel Purcel. 

„S-a trimis situatia la Consiliul Judetean de cel putin patru ori si abia a patra oara a fost solutionat, adica bagat in seama acest caz. La urma, spuneau ei ca in documente s-au facut formulari gresite, ca noi trebuia sa scriem „pericol public” si am scris „pericol pentru persoane”. S-a facut si acea modificare, dupa care am trimis din nou documentatia la Consiliul Judetean. Ieri, domnul primar a luat legatura cu Consiliul Judetean. In conditiile in care avem toate avizele, avem toate demersurile facute, primarul a intrebat ce se intampla cu autorizatia de construire, la care Consiliul Judetean ne-a raspuns ca e un cuvant lipsa in documentatie si ca inca nu se poate. Asta inseamna ca ei intind povestea, ca nu vor sa se faca acest pod. Asta s-a intamplat ieri. De la Consiliul Judetean mai trebuie autorizatia de constructie. Noi avem tot. Avem avize, proiect etc iar autorizatia de construire incurca eliberarea si demararea lucrarilor. Ne tot baga diferite motive. Maine-poimaine vine inghetul si nu mai putem face nimic. Deja imediat suntem in septembrie. Acolo, in octombrie incepe sa ninga si atunci podul cand o sa il mai facem? Sunt oameni care stau acolo izolati. Daca, Doamne fereste, ia foc o casa, pompierii nu pot intra. Se imbolnaveste cineva, ambulanta nu poate intra acolo. Am depus o noua documentatie si ei spun ca nu a ajuns la ei. Primele documentatii depuse le-am trimis de patru ori si abia atunci au fost primite. Apoi ne-au pus sa modificam de fiecare data. Acum nu stiu ce au de gand sa faca. Ieri, dupa discutia primarului cu Consiliul Judetean, nu ne-au dat niciun raspuns. O sa luam aceeasi hartie si o sa o trimitem din nou. Aceeasi hartie am mai trimis-o o data prin mail si au declarat ca nu au primit-o. Asta e situatia. Noi am primit si mai putini bani de la Consiliul Judetean si am refacut proiectul ca sa se incadreze in acei 300.000 de lei. Acum podul sta la chemerul Consiliului Judetean, intr-o singura autorizatie de constructie. Ei nu o sa recunoasca niciodata ca nu au primit de la noi documentatia”, a declarat viceprimarul comunei Margau pentru Ziar de Cluj

Din cele relatate de acesta, s-ar parea ca birocratia Consiliului Judetean a impiedicat pana in ziua de azi refacerea podului. Cu toate acestea, pozitia administratiei judetene e in contradictie cu cele relatate de viceprimarul comunei. Reprezentantii CJ au declarat pentru Ziar de Cluj ca au toata disponibilitatea de a ajuta la urgentarea demararii lucrarilor la pod, insa in momentul de fata lipsesc mai multe documente in urma carora sa se poata aproba lucrarea.

„In ianuarie reprezentantii comunei Margau au solicitat autorizarea finantarii si a lucrarilor la pod in regim de urgenta. Din pacate, din punct de vedere legal, in forma in care au fost depuse documentele, acestea nu se incadrau in acest proces, motiv pentru care primarul comunei a fost sfatuit sa refaca documentatia. Primarul a promis ca va veni cu completarile solicitate, lucru pe care nu l-a facut. Ulterior, in data de 21 iulie, a venit cu propunerea sa mergem pe procedura normala si a depus cererea pentru certificatul de urbanism, cerere aprobata de Consiliul Judetean in data de 8 august. In acea cerere se stipuleaza documentele necesare pentru avizare, documente care inca nu au fost depuse in totalitate.

In cadrul unei discutii avute azi cu primarul comunei Margau, acesta a convenit impreuna cu domnul Non Tibor care este responsabil pe aceasta problema pana la revenirea arhitectului sef, sa se refaca documentatia pentru ca nu au adus toate actele solicitate de Urbanism. S-a discutat in termeni amiabili, iar comuna dispune de tot sprijinul Consiliului Judetean. Disponibilitate din partea noastra exista chiar daca dansii au pretins ca au depus documente suplimentare. Nu e nimic inregistrat, dar in cazul in care aceste documente exista, ele pot fi puse la dispozitie prin copii scanate. Nu isi permite nimeni sa incalce legea pentru ca si documentele trimise azi sunt nesemnate. In plus, din discutia de azi, a reiesit faptul ca saptamana aceasta, primarul comunei se va ocupa si de Hotararea de Consiliu Local plus restul avizelor de care mai au nevoie, inclusiv de la Apele Romane”, au declarat pentru Ziar de Cluj reprezentantii Consiliului Judetean

Iata cum birocratia, Directia de Miscare a Hartiilor, tine la modul kafkian izolata o intreaga comunitate. In cazul acesta, nu putem sa nu ne intrebam de ce Consiliul Judetean nu are macar un simplu si banal birou care sa se ocupe de documente atunci cand administratiile locale sunt depasite de situatie? Putem admite in acest caz ca Primaria din Margau nu se descurca. Intelegem, din cele doua declaratii, ca atat administratia locala cat si Consiliul Judetean sunt bine intentionate, dar in situatia data, la cati experti sunt in Consiliul Judetean, e greu de crezut ca nu exista macar o persoana competenta care sa faciliteze demersurile birocratice care si asa sunt greoaie in Romania. Intre timp, locuitorii comunei Margau au ales sa isi faca singuri dreptate. Cele sase familii izolate au depus sesizari atat la Consiliul Judetean cat si la Primaria comunei, in speranta ca pana la iarna se va gasi o solutie si pentru ei. In caz contrar, acestia risca sa ramana fara caldura si fara cele necesare pana anul viitor cand procesul birocratic de refacere a podului va trebui reluat. Cate s-ar putea intampla intre timp, nu se stie. Cert e ca cei 12 locuitori risca oricand o tragedie daca aceasta problema nu se va rezolva urgent.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *