Analiza

N-aveați destule obligații fiscale față de slujbașii statului? Amabil, statul v-a mai creat câteva

Prin 2014, din foame acută de bani pentru sponsorii lor politici, guvernanții USL (PSD + PNL, ca să fim bine înțeleși despre care curve politice discutăm) au mai născut o taxă: consultanții fiscali vor certifica declarațiile anuale de impozit pe profit. Numai obligatoriu și contra cost, de la 1 ianuarie 2014, românii erau obligați să mai dea niște bani așa-zișilor consultanți fiscali care să le certifice declarațiile fiscale anuale de impozit pe profit, celebrul formular 101.

Cine cunoaște lacunele contabilității, știe că această taxă era făcută cu dedicație, făcută numai ca unii să câștige degeaba niște bani. Nu poți certifica o declarație de impozit pe profit “la sfârșit de an”, fără a verifica evidența contabilă pe un an întreg. Asta nu va face nici un consultant financiar: va pune o ștampilă „pe neve”, va lua banii și va pleaca. Căci, oricâte cunoștințe contabile ai avea, nu poți certifica activitatea contabilă a unei firme pentru un an întreg în 2-3 zile. Și-atunci ajungi să te întrebi: Corpul Experților Contabililor Autorizați din România pentru ce mai exista?

Asta până începi să cauți și descoperi trista realitate a faptului că eram (mai suntem) pe mâna unui grup infracțional organizat pus pe căpătuială. Daniel Chițoiu, ministrul Economiei în Guvernul Victor Viorel Ponta este consultant fiscal și a fost chiar președinte al Camerei Consultanților Fiscali până la numirea sa ca ministru. Ceea ce făcea el se numește conflict de interese în Codul Penal. Practic el crea o rentă colegilor săi din această asociație și lui însuși. Pentru acțiuni similare, reintroducerea obligației ca pe statele de plată ale personalului didactic să fie reținută cotizația acestora la sindicatele din învățământ unde Liviu Pop era lider sindical, fostul ministru al Educației are dosar penal (ce s-o mai fi ales și de dosarul acesta, numai “independenții” procurori ne pot spune).

Tot conflict de interese exista și datorită faptului că foarte mulți funcționari de la finanțe sunt în același timp și consultanți fiscali. Toți își puteau planifica încasarea unei șpăgi legale de la cei pe care îi controlau și în același timp îi consultau (și nu cred că se făcea ca să-și amendeze clienții unii altora).

S-a lăsat cu scandal și nu s-a mai ajuns la aplicarea respectivei taxe. Numai că, românii sunt tentați să nu prea ia în serios ticăloșenia politicienilor săi: aceștia când au un interes știu să și-l ducă până la capăt. Așa că, pe furiș, fără să mai atragă cuiva atenția pe subiect, au amânat pentru 2017 această obligație. Că așa-i cu memoria și spaima la români: peste 2, 3 ani, este ca și cum ar fi pentru eternitate, adică ca niciodată.

Numai că “niciodată” este foarte concret de anul acesta când obligația se pare că a cam intrat în vigoare.

Obligaţiile au fost stabilite prin Hotărârea Camerei Consultanţilor fiscali nr. 6/2014 dată pentru aprobarea Normelor de certificare a declaraţiilor fiscale ale contribuabililor. Găsiţi aici un material privind formularul pentru certificarea declaraţiilor contribuabililor de către consultanţii fiscali, la care adăugăm câteva precizări, din Normele publicate în Monitorul oficial nr. 883/2014.

“Normele se aplică pentru certificarea tuturor declaraţiilor fiscale – prevăzute în Codul de procedură fiscală – ale contribuabililor, persoane fizice sau juridice, care optează pentru certificarea de către un consultant fiscal a declaraţiilor fiscale, inclusiv a declaraţiilor fiscale rectificative, anterior depunerii acestora la organul fiscal.

Contribuabilii pot încheia contracte pentru certificarea declaraţiilor fiscale cu consultanţii fiscali persoane fizice sau societăţi de consultanţă fiscală, indiferent de localitatea de domiciliu/sediul social al acestora.

La solicitarea organelor fiscale sau judiciare, consultantul fiscal prezintă date din dosarul contribuabilului, dosarul de lucru, precum şi din raportul de certificare, în vederea clarificării şi/sau stabilirii situaţiei fiscale a contribuabilului, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În scopul certificării declaraţiilor, contribuabilul dă o declaraţie pe propria răspundere prin care îşi asumă răspunderea pentru corectitudinea datelor, înregistrărilor, procedurilor de lucru interne şi a politicilor contabile. Contribuabilul are obligaţia de a pune la dispoziţia consultantului fiscal, la cererea acestuia, cazierul fiscal, deoarece, la întocmirea dosarului de lucru, consultantul fiscal consemnează, pentru perioada aferentă certificării, inclusiv faptele înscrise în cazierul fiscal.

Dosarul contribuabilului şi dosarul de lucru se păstrează la consultantul fiscal care certifică declaraţia o perioadă cel puţin egală cu termenul de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale. Păstrarea dosarului contribuabilului şi a dosarului de lucru se poate realiza şi în medii de stocare electronice, cu respectarea legislaţiei în vigoare. Dosarul de lucru şi dosarul contribuabilului pot fi verificate de către organele de control ale Camerei Consultanţilor Fiscali cu prilejul controlului de calitate efectuat periodic.”

Șamd.

Rog organele abilitate ale statului să se sesizeze cu privire la aspectele semnalate. Chiar dacă le rog degeaba, insist. Și, cu începerea sesiunii parlamentare poate se va găsi vreun parlamentar al Opoziției care va iniția și o interpelare publică pe această temă.

Deși, la ce dinozauri, hipsteri și părtași ai acestui gen de legi spoliatoare am trimis în Parlament, mă îndoiesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *