Politica

N-AU GUVERNANȚII NOȘTRII ATÂTA ”VLAGĂ” ÎN EI încât să blocheze Austria la OSCE cât timp aceasta se opune aderării României la Schengen. Deși presa din Austria anunță o astfel de posibilitate

Die Presse dă alerta – România se pregăteşte de o replică împotriva Austriei pentru Blocada Schengen.

  • Guvernul de la Bucureşti intenţionează să blocheze Austria la OSCE şi Parteneriatul NATO pentru pace în cazul în care nu renunţă la veto-ul său faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.

Guvernul de la Bucureşti intenţionează să blocheze Austria la OSCE şi Parteneriatul NATO pentru pace în cazul în care nu renunţă la veto-ul său faţă de aderarea României la spaţiul Schengen, scrie publicația austriacă Die Presse, citată de Rador.

România nu mai acceptă veto-ul austriac împotriva aderării sale la zona Schengen. În acest sens lucrează la măsuri de răspuns la nivel internaţional – a aflat cotidianul menţionat din mai multe surse diplomatice. În cazul în care nu se va realiza în curând o înţelegere, România ar putea da o contralovitură la adresa Austriei în OSCE şi Parteneriatul NATO.

La acest moment OSCE se confruntă cu o problemă privind existenţa sa. Rusia se opune ca Estonia să preia – conform principiului rotaţiei – preşedinţia deţinută acum de Macedonia de Nord. Kremlinului nu-i convine modul energic prin care micul stat baltic sprijină Ucraina.

În OSCE procedeul luării deciziilor se face pe bază de unanimitate. În cazul în care Rusia s-ar opune, organizaţia care cuprinde 57 de membri ar paraliza. Austria care găzduiește sediul OSCE, simţindu-se şi deosebit de răspunzătoare din acest motiv, se gândeşte să devină o ţară a preşedinţiei. Deocamdată nu este vorba despre ceva oficial, deoarece candidatura Estoniei este valabilă ca şi până acum, însă în culise lucrurile se agită deja.

 

SURSA: Die Presse (traducere Rador / Imola Stănescu)