Reportaj

Muzica e lumina lui. Calin Lacatus, artistul nevazator care canta la nai, clarinet, acordeon, pian si muzicuta

Calin Lacatus canta la pian, acordeon, nai, clarinet, fluier, blockflotte, muzicuta si a exersat si saxofonul. Este un tanar credincios, format in comunitatea de la Oastea Domnului, dar, pe langa muzica religioasa a aprofundat si jazzul. Nu a cunoscut lumina si culoarea, nu a vazut niciodata chipul celor dragi, insa a invatat sa cunoasca lumea prin celelalte simturi, iar muzica il ajuta sa se exprime cel mai bine. Povestea lui e demna de un scenariu de film.

Intre altele, Calin a uimit publicul de la conferinta “Divortul, o solutie? Ce spune Biblia”, desfasurata recent la Casa de Cultura a Studentilor cu un recital la nai. Canta la o gramada de instrumente, se implica in proiecte sociale, a absolvit o facultate, plus master, iar acum invata meseria de maseur. 

Pasiunea pentru muzica vine din familie, dupa cum precizeaza de la bun inceput. 

“Mi-am dat seama ca am aceasta inclinatie spre muzica inca de mic. De la 7 am am avut o orga si am inceput studiul ca autodidact. Am inceput de unul singur, acorduri, am invatat in felul acesta si armonia. Mai cantam si la biserica, comunitatea noastra de la Oastea Domnului, acompaniam pricesnele si cantarile bisericesti, la orga. Am inceput sa studiez si alte instrumente cu claviatura, cantam deja si la acordeon sau pian”, povesteste el. 

Lucrurile nu s-au oprit insa aici. In timpul liceului a urmat cursuri de muzica la Scoala Populara de Arta “Tudor Jarda”. 

“Am inceput sa indragesc si instrumentele de suflat, am invatat sa cant si la nai si clarinet. Domnul Stefan Vannai, un foarte bun jazzman si dascal, m-a invatat foarte multe. Am tot mers si am intrat in prelungiri la cursurile astea, din placere, cred ca am mers vreo cinci ani acolo. Ma duceam acolo si in anii de facultate. La specializarea de Jazz si muzica usoara am aprofundat sintetizatorul, in special armoniile de jaz si improvizatiile. Cantam cu alti tineri de pe acolo, ei erau cu tebe, chitara bass si altele”, isi aminteste tanarul. 

Mai mult, Calin Lacatus s-a specializat cu acelasi muzician si in interpretarea la clarinet. 

Adevarate turnee au avut loc cu cei din comunitatea religioasa din care face parte, cu spectacole prin penitenciare. 

“Am cantat pentru detinutii din Cluj, Aiud si Targu Mures atat la nai, cat si la pian sau ce se potrivea acolo. Acolo abordam in special muzica religioase”, puncteaza el. 

In timp ce studia la Scoala de Arta, Calin a participat si la cmpetitii de jazz, de genul Concursul debutantilor in jazz, la care a luat parte de cateva ori. De asemenea, a avut recitaluri la zilele portilor deschise de la facultatea pe care a urmat-o, de la jazz la piese din repertoriul lui Gheorghe Zamfir, iar la pian facea improvizatii. 

O trupa de jazz ar fi, sa zicem, un vis secret de-al lui Calin Lacatus. 

“De cate ori am ocazia cand in grupuri. Chiar recent am fost intr-o experienta la Kaunas, al doilea oras din Lituania, in cadrul unui proiect cu patru ateliere: muzica, foto film, si dans. La final, noi, cei de la muzica, am compus versurile si melodia pentru o piesa. Erau artisti din mai multe tari si s-a inchegat o mica formatie”, a precizat el. 

Muzica preferata a tanarului difera in functie de stare. Uneori asculta muzica psaltica, alteori piese de-ale lui Johnny Raducanu sau Laura Urziceau sau alte piese retro cum ar fi cele ale lui Frank Sinatra sau ale unor mari jazzmani internationali. 

Nici muzica populara nu lipseste din repertoriul artistului. Participa cu cei de la ASCOR la cantari traditionale, iar el acompaniaza la fluier.

“Uneori, dupa care un recital, mai vin oamenii la mine sa ma felicite, dar nu asta e scopul meu. Am de la mine asteptarea de a stii ca am transmis ceva. Eu sunt multumit daca reusesc sa le spun oamenilor prin muzica”, conchide el.

Calin Lacatus va implini in curand 27 de ani. Este din Zalau, oras in care a locuit pana in clasa I, cand a venit la Cluj, la Liceul pentru Deficienti de Vedere. A urmat apoi Facultatea de Psihopedagogie Speciala la Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB) si un master in acelasi domeniu. 

Problema sa de vedere a inceput sa se manifeste la un an si jumatate, cand s-a declansat un glaucom, boala despre care mai tarziu a aflat ca a fost congenitala. 

“Am fost operat aici la Cluj, am mers si in Germania, cu mama mea, la operatie, insa nu s-a mai putut remedia nimic. Nu vad nimic, am proteze la ambii ochi. Pentru mine e ceva normal, m-am obisnuit. Nu imi amintesc nimic din perioada in care vedeam. M-am obisnuit sa imi fac imaginea , sa inteleg lucrurile si sa am o deschidere spre lume cu toate celelalte simturi. Acum tehnologia este foarte dezvoltata, iar pentru noi asta e de mare ajutor. Putem sa folosim inclusiv toate retelele de socualizare si informatiile ajung rapid la noi”, a marturisit el. 

Fata de alte orase, Clujul are facilitati pentru nevazatori, insa, in comparatie cu alte orase europene, mai sunt multe de facut, crede Calin. 

“Este de lucru. Mai sunt multe semafoare care ar trebui accesibilizate si dotate. Multe nu au semnalizari, exista treceri de pietini foarte mari fara sonorizare. Ar fi foarte bine daca s-ar putea anunta in statii ce numere de masini trec pe acolo. Asta se poate numai cu ajutorul autoritatilor si in conditiile in care comunitatea nevazatorilor este unita”, a apreciat el. 

In toamna anului trecut, Calin Lacatuss-a inscris la un curs postliceal de masaj.

“La asta ma gandesc asa, mai practic, e un mijloc de a obtine un job”, marturiseste el. 

Pe langa toate acestea, Calin isi ajuta fratele, pe Craciun Lacatus in actiunile Asociatiei “Moise Harapu” pe care o conduce. 

“Am fost la activitati in Pata Rat. Acolo s-a infiintat recent o mica bisericuta, unde oamenii vin la liturghii, la slujbe, se fac parastase si botezuri. Incercam sa ne implicam acolo, alaturi de ASCOR, si de mitropolie si in actiuni sociale. Avem aceasta dorinta pentru ca si noi suntem tot de etnie roma si am vrea sa aiba acces la educatie si schimbare, si spirituala si ca o crestere a culturii si valorilor”, a explicat el. 

Calin se considera clujean. 

“Merg de acum singur pe strada si am o gramada de prieteni nevazatori. Multi ai absolvit facultati. Iubim Clujul, ne-am obisnuit aici, ne ofera mai mult decat alte orase, chiar daca dupa ce terminam facultatea e cam dificil sa ne gasim un loc de munca in domeniu. Ramane in inima mea si Zalaul, acolo imi sunt parintii si acolo m-am nascut”, precizeaza Calin. 

Muzica ocupa un loc important in planurile sale de viitor. 

“Cant din placere, dar cred si ca e un plan de sus in care ma regasesc. E un dar de la Dumnezeu pe care trebuie sa il valorific. Exersex mult acasa la instrumente, in special la pian si mai nai. Daca va fi ocazia, pot sa ma implic in asta mai mult in public. Momentan nu am prietena, insa am in vedere, binenteles, sa am familie si copii, dar toate vin la vremea lor. E bine sa faci lucrurile cand iti sunt date”, a dezvaluit el. 

Familia din care vine are cinci copii, din care el este mezinul. Calin Lacatus mai are doua surori si doi frati, din care si cel mai mare este nevazator. Un rol important in evolutia familiei l-a avut credinta in Dumnezeu. 

“Atunci cand am inceput sa am si eu probleme, familia a fost foarte afectata si a fost un dat de la Dumnezeu ca s-au intors spre credinta. Se poate spune si ca Dumnezeu s-a intors atunci spre noi si asta a contat mult. Au fost multe momente dificile in care au contat mult credinta si oamenii, multi prieteni din biserica ce ne-au sustinut cand ne-a fost mai greu”, a conchis Calin Lacatus. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *