Din oras

Muzica de film si decoruri “made in Cluj”– viziunea pentru 2014-2020

Implicarea mediului de afaceri in proiecte de film, crearea unor platouri de filmare, studiouri de inregistrare, dar si productia decorului de film, teatru si opera pe plan local sunt principalele idei din strategia pentru dezvoltarea sectorului cinematografic din Cluj pentru perioada 2014-2020.

Grupul de lucru, compus din regizori, producatori si actori vine cu cateva recomandari pentru a transforma Clujul intr-o destinatie atractiva in turismul cultural, dar si pentru producatorii de filme. In primul rand pentru dezvoltarea sectorului cinematografic este nevoie de fonduri, iar echipa a identificat mai multe posibilitati de finantare precum implicarea companiilor in proiecte cinematografice, sau infiintarea unui fond regional, care sa contribuie la cofinantarea productiilor cinematografice si la “promovarea Clujului ca locatie de filmare pe piata nationala si internationala”.

Pentru asta, insa, este nevoie de infrastructura corespunzatoare, astfel ca aceasta este urmatoarea propunere a grupului de lucru. Centrul Regional de Excelenta pentru Industrii Creative (CREIC), supranumit si “Buftea de Cluj” este estimat sa fie inaugurat la inceputul anului viitor. Strategia propune ca centrul sa fie “gandit de la bun inceput in directia adaptarii si acomodarii unor proiecte cinematografice. Proiectul prevede o cladire cu 4 corpuri, cu o suprafata de 14.000 de metri patrati, o hala de productie, sali de vizionare si ateliere. Cu prevederea unei baze de echipamente functionala, CREIC poate capacita proiecte si productii de film care sa contribuie in mod activ la dezvoltarea sectorului cinematografic”.

Dar asta nu va fi de ajuns, asa ca membrii grupului de lucru propun o serie de solutii, printre care infiintarea unui studio de dublaje si a unui studio de inregistrare de muzica de film prin utiliarea resurselor Filarmonicii de Stat si a Conservatorului.

“Un astfel de studio ar crea un nucleu de expertiza (prin resursa umana specializata care poate forma noi generatii de specialisti in muzica de film), de vizibilitate si profit, prin atragerea de coproductii”, se arata in strategie.

Se mai propune productia decorului de film, teatru si opera pe plan local, pentru a economisi costurile de transport.

“Momentan aceste departamente sunt deservite de Bucuresti si Viena – prin comandarea, cu precadere, a decorurilor de opera si teatru. Productia lor locala ar scuti costurile de transport, asamblare, personal generate de transportarea lor din alte orase catre Cluj si ar contribui la generarea unor venituri la bugetul local”, arata specialistii.

Foto: buzznews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *