In vizor

Centrul Cultural Transilvania, blocat in parking

Situatie dificila pentru Centrul Cultural Transilvania. Administratia locala nu a gasit un investitor privat care sa demareze constructia parkingului care se intinde sub 80% din intreg spatiul centrului cultural. Deocamdata, exista finantare pentru o singura cladire din complex – sediul Filarmonicii. Academia de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca nu primeste, in acest an, bani de la Ministerul Educatiei pentru constructia noului sediu locat in Centrul Cultural Transilvania.

Centrul Cultural Transilvania e in impas. Parteneriatul public-privat propus de municipalitate nu da roade. Niciun investitor nu se arata interesat sa construiasca parkingul subteran de patru etaje al Centrului, estimat la 15 milioane de euro. Pentru ca parkingul se intinde pe 80% din suprafata complexului, pana nu se finalizeaza dala din beton, nu pot incepe constructiile de suprafata.

“E o problema cu parteneriatul public-privat. Nu se gaseste un investitor care sa faca parkingul si hotelul. Parkingul trebuie sa aiba 500 de locuri de parcare si sa aiba o suprafata de 10.000 de metri patrati. Pana ce nu se finalizeaza constructia parkingului nu pot incepe alte lucrari”, au semnalat sursele Ziar de Cluj.

Acestea au semnalat ca, la ora actuala, niciun investitor din Cluj-Napoca nu are disponibila o asemenea capacitate financiara. Valoarea totala a proiectului Centrului Cultural Transilvania se ridica la 64 de milioane de euro, fiind suportata din bugetul local si din fonduri europene. Valoarea totala a investitiei, cladiri plus parking este de aproape 80 de milioane de euro.

Horvath: “Problema e ca trebuie sa gasim investitorul privat”

“Problema nu e ca nu avem bani pentru Filarmonica ci, in prealabil, sa gasim investitorul privat pentru parking. Primarul a demarat o serie de intalniri cu oamenii de afaceri in acest sens. Pana ce nu se termina parkingul nu poti face alte constructii. Nu poti sa te apuci sa construiesti ceva sub o alta constructie, iar acesta e un impediment. (…) Din momentul in care s-a gasit investitorul, constructia poate fi demarata. Nu stim cand se va gasi. Poate dura o zi, o luna sau un an”, a explicat viceprimarul municipiului, Anna Horvath.

Pe de alta parte, surse din mediul de afaceri arata ca investitia intr-o astfel de constructie, la o distanta de nici un kilometru de alta parcare grandioasa, Parking Marasti, nu prea are sens si nu poate fi amortizata intr-un timp scurt.

“Parkingul din Piata Marasti este ocupat in proportie de 40% in cele mai bune zile. E o situatie cunoscuta. Niciun investitor nu va baga peste 10 milioane de euro intr-un business din care scoate 1% din investitie pe an”, a explicat un investitor.

AMGD fara finantare pentru noul sediu

Daca pentru municipalitate lucrurile s-au impotmolit in subteran, pentru Academia de Muzica “Gheorghe Dima” (AMGD) necazurile continua la suprafata. Institutia de invatamant superior relocata in complexul cultural nu primeste finantare din partea Ministerului Educatiei pentru noul sediu. Investitia va costa 18 milioane de euro, insa nu este cuprinsa in bugetul Ministerului Educatiei din acest an.

“Pana in momentul de fata, in acest an nu exista finantare alocata AMGD pentru noul sediu, doar pentru reabilitarea si extinderea caminelor, nu si pentru sediu”, au confirmat reprezentantii Ministerului Educatiei.

Reprezentantii Academiei s-au aratat ingrijorati de situatia creata, cu atat mai mult cu cat singura cladire in care functioneaza institutia, pe strada I.C. Bratianu a fost retrocedata Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, acum 6 ani.

“Am primit asigurari ca se fac eforturi pentru finalizarea si cuprinderea in buget a investitiei. Deocamdata avem o promisiune ca suntem prinsi in buget, urmand sa fie pusa in aplicare. Nu stim cand”, a spus rectorul AMGD, profesorul Vasile Jucan.

Sediul AMGD va fi construit, potrivit proiectului, pe 3.000 de metri patrati, va avea o sala de concerte cu o capacitate de 450 de locuri, un studio acustic, precum si sali de pregatire practica pentru studenti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *