Uncategorized

Muzeul Zoologic revine la viata

Muzeul Zoologic din Cluj-Napoca are peste 300.000 de exponate si este cel de-al doilea din tara ca valoare stiintifica, dupa muzeul „Grigore Antipa” din Bucuresti. Din pacate, in ultimii ani multe exponate au ajuns intr-o stare foarte avansata de degradare, iar muzeul a devenit ponosit si neatragator pentru vizitatori.

O data cu pensionarea muzeografului Delia Ceuca, administrarea si “reinvierea” muzeului a cazut in sarcina a doi tineri pasionati de natura si de animale. Astfel, Cristian Sitar si Osvath Gergely, noii “stapani” ai animalelor conservate de la muzeu, s-au pus pe treaba si au inceput sa faca anumite schimbari si, in primul rand, curatenie.

Curatenie si reabilitare

Institutia, subordonata Universitatii Babes-Bolyai, este departe de a fi la standarde europene, dar se observa imbunatatiri in ultimele luni. Aerul nu mai este inecacios din cauza substantelor de conservare folosite, nu mai sunt deschise toate geamurile in toiul iernii pentru ca aerul sa fie relativ respirabil. Capra neagra, leopardul si mistretul nu mai sunt orbi, ursul polar macar da spre alb, iar camila a fost adusa din depozitul unde statea de ani de zile.

De asemenea, partea din spate a vitrinelor cu nevertebrate a fost inlocuita, s-au pus etichete digitizate si vulpile fara ochi si mancate de timp au iesit, si ele, la pensie. Trebuie mentionat ca vitrinele sunt cele originale, de la deschiderea Muzeului din 1859, fiind si ele, in sine, piese de muzeu.

“Am avut norocul sa avem mai multe grupuri de studenti voluntari, care ne-au ajutat la curatarea exponatelor. Unele au fost inlocuite, altele reconditionate si acum lucram la o serie de exponate noi”, a spus Cristian Sitar, muzeograf, care impreuna cu colegul lui se ocupa si de taxidermie (impaieri).

Salvarea vine de la expozitiile temporare

Exponatele noi ar aduce un aer proaspat muzeului, avand in vedere ca cel mai recent dintre ele, un jder, are cam un deceniu.

“Am avut deja trei expozitii temporare, din vara, de cand s-au schimbat angajatii. Se sta la coada la intrare, pana la statuia lui Racovita. De asta a avut nevoie muzeul, pentru ca exponate sunt foarte interesante, poate nici Antipa nu are ce avem noi”, a spus Laszlo Rakosy, seful catedrei de Taxonomie si Ecologie, cel care se ocupa de coordonarea Muzeului Zoologic.

“In patru luni, de cand am preluat, am avut incasari cat inainte intr-un an. Practic, s-au triplat incasarile. Am avut si 350 de vizitatori pe zi. Recordul a fost la expozitia temporara de Halloween, care a tinut sase ore si am avut 2.050 de vizitatori. Atunci am afisat exponate neconventionale, animale cu malformatii si chiar un fetus uman”, a precizat Cristian Sitar.

Acum se poate vizita o expozitie temporara de fotografie, dupa care in luna martie va urma una cu si despre lilieci.

Pentru ca muzeul sa faca o impresie buna turistilor care se preconizeaza sa vina in Cluj in 2015, anul in care urbea va fi Capitala Europeana a Tineretului, mai este nevoie de multa munca si de cel putin 150.000 de euro.

“Cam asta ar fi suma de pornire, avem nevoie de refacerea pardoselei, modernizarea iluminatului, folii cu protective UV pe geamuri si o solutie pentru sistemul de ventilatie”, a explicat Sitar.

Muzeograful a mai precizat ca intentioneaza sa prelungeasca orarul de vizitare a muzeului si dupa-amiaza, pentru a fi cat mai accesibil. Mai nou, Muzeul Zoologic are si pagina de Facebook cu peste 200 de fani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *