Din oras

Muncitorii pleaca, santierele raman. Cum arata azi strazile care au intrat in proiectul de modernizare a tramei stradale

Scris de 734

Un proiect care a inceput in 2014 si trebuia sa se incheie la finele anului trecut, e inca in desfasurare. Lucrarile de modernizare a tramei stradale ar fi trebuit sa fi fost incheiate in urma cu patru luni. Cu toate ca trecatorii nu-si mai rup picioarele in santierele care au intors cu susul in jos intregul oras, strazile inca nu sunt finisate. Prin unele locuri lipsesc dale, prin altele ele au fost puse de mantuiala, pragurile magazinelor de pe strazile respectiva inca nu au fost construite la loc de muncitori, iar tencuiala imobilelor a fost puternic afectata.

Santiere rad in soare argintii, santiere. In zori de zi

A venit primavara si pe strada Gheorghe Baritiu pietrisul scartaie sub picioare, dar muncitorii au iesit la treaba ca ciupercile dupa ploaie. Din pacate, in numar mic. Azi, pe strada Baritiu erau patru oameni la o matura. Dar, in fond, este timp destul. Muncitorii Kiat/Diferit se dezmortesc inca. 

In apropiere de Banca Transilvania, mai este inca de lucru. Pe alocuri nu sunt puse dale, e noroi si s-au format balti. O portiune semnificativa din strada Gheorghe Baritiu e neacoperita, iar uneltele muncitorilor sunt lasate la intamplare. 

Lucrarile sunt facute cu stangacie si rezoneaza cu peisajul dezolant din parcul I.L.Caragiale, unde, pe cateva rampe vechi, skateri si bikeri exerseaza miscari noi. In rest, strada e gri, murdara, in ton cu ghereta la care un domn vanduse toata iarna castane.

Ingenioasa e si pista de biciclete, ciuntita pe alocuri. Nu doar ca bordura care o delimiteaza e asezata haotic, dar acele cateva cratere (nesemnificative, desigur), sunt acoperite cu mici frunze aramii care sa pacaleasca ochiul vigilent al trecatorilor.

Motilor, una dintre cele mai murdare strazi

Alte lucrari de mare rafinament au fost realizate si pe strada Motilor. La radacina copacilor plantati in zona muncitorii viarom au gandit un design inedit ce consta in trei dale asezate in mod avangardist peste grilul de la baza copacilor.

De la intersectia cu strada Mihai Eminescu, Motilor devine o strada gri, plina de pietris. 

De altfel, atat Motilor cat si Baritiu seamana cu o uriasa cutie de nisip construita, parca, pentru pisicile Clujului. Nu e nicidecum un trotuar decent si modern pentru clujeni. 

In urma lucrarilor din aceasta zona, liceul greco-catolic Inocentie Micu pare ca sta sa cada. Tencuiala cladirii e fragila, insa aceeasi situatie e la fiecare numar de pe strada Motilor. Si la numarul 22, si la numarul 20 si tot asa. 

Strada Horea

Lucrarile de pe strada Horea erau cele mai promitatoare, in timp, muncitorii Kiat/Diferit s-au plictisit, parca. La racordarea imobilelor cu trotuarul, dalele lipsesc, aceste spatii fiind fie acoperite cu nisip, fie cu chistoace de tigari sau alte gunoaie menajere.

Tot pe strada Horea au fost deja montate si bancile de lemn si ghivecele. Din pacate si acestea sunt asezate cu un soi de lehamite. Dupa cum se vede, nu prea mai conteaza distanta dintre ghivece sau simetria. Unele dintre ele fiind mult prea apropiate, iar altele deja, usor deteriorate.

Un punct fierbite a fost si ramane in aceasta zona, podul Horea, pe la colturile caruia clujenii inca considera ca mai e de lucru.

“Trebuie sa mai completeze pe ici colo. Nu se poate sa ramana asa”, spune o doamna care era in trecere prin zona.

Strada Memorandumului

Aparent, zona pare a fi cea mai bine lucrata, atat doar ca drumul nu e nivelat si ca de fiecare data cand ploua, baltile sunt la ordinea zilei. In rest, aceleasi cladiri neracordate si aceleasi praguri lipsa. Tencuiala cladirilor e fragila si arata de parca sta sa cada.

Pe alocuri, spatiul dintre imobile si trotuar e acoperit de nisip. In alte portiuni ale strazii, bucati de piatra cubica e lasata pe dinafara, nepotivindu-se in mozaicul acesteia.

In acest context, reamintim ca refacerea infrastructurii orasului comoara are o valoarea totala de 23.754.565 lei. Contributia Uniunii Europene este de peste 19 milioane de lei, contributia Guvernului romaniei este de 4,2 milioane de lei, iar a beneficiarului, Primaria Cluj-Napoca, este de 475.000 de lei. Proiectul modernizarii strazilor din centrul orasului a inceput in 25 ianuarie 2014, iar termenul de finalizare era 24 decembrie 2015. E martie 2016 si, dupa cum se vede, mai e de munca.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 2 hours Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 6 hours FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 6 hours Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 7 hours Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 7 hours Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 8 hours Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 8 hours Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
 • Acum 8 hours In vizor
  JUSTIŢIA TERGIVERSEAZĂ: Procesul inspectoarei din Primăria Cluj Napoca prinsă cu o avere ilicită de câteva sute de mii de euro merge cu viteza melcului
 • Acum 9 hours Politica
  ÎMPĂTIMIŢII DE “PĂCĂNELE”, TRECUŢI ÎN REGISTRUL NAŢIONAL, CA VIOLATORII: Legea care introduce obligaţia să existe o bază de date cu persoanele care intră la jocuri de noroc, promulgată
 • Acum 10 hours General
  Cod galben de ceaţă şi gheţuş
 • Acum 21 hours Politica
  Csoma Botond, în gura ”șoșoacei” și a ”romașcanului”. S-a umflat rânza patrihoților în ședința solemnă din Parlament de Ziua Națională
 • Acum 23 hours Politica
  AVANGARDE CU CE CRED ROMÂNII: 41% sunt de părere că România va fi admisă; Corupția din vămi și poliție este motiv de îngrijorare pentru țările membre, spun 56% dintre români; 46% cred că ar fi corect ca România să intre singură în Schengen, decuplată de Bulgaria; Cine ar trebui să demisioneze în caz de eșec?
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE