In vizor

Muncitori indieni, deportați din Cluj după ce angajatorul nu le-a făcut acte

Scris de 457

Timp de trei luni și jumătate, 10 indieni au muncit la reabilitarea drumului din Bonțida, județul Cluj, o lucrare inclusă într-un contract public a cărui valoare totală se ridică la peste un milion de euro. Muncitorii, supărați că nu au văzut niciun ban, au apelat la Inspecția Muncii. Dar s-au trezit cu decizia de părăsire a țării pentru că, fără voia lor, au muncit la negru pe un șantier finanțat de Consiliul Județean Cluj. Patronul susține că n-a avut timp să le facă actele necesare. Și nici n-a fost foarte atent la lege, semnalează Libertatea.ro

„Am fost proști că i-am crezut. Unii au plătit și 4.000 de euro ca să vină aici, iar cei de la firmă au zis că le pare rău. Dar răul e deja făcut”, spune un bărbat într-o engleză stâlcită.

În jurul său, alți nouă șoptesc panicați și cer detalii despre cum se pune în aplicare o decizie de returnare de pe teritoriul României. Vor să știe dacă mai poate fi atacată, dacă există vreo altă cale de a se lupta cu birocrația dintr-o țară care, după șapte luni, a rămas o necunoscută pentru ei. Dar nu există. Decizia de returnare îi obligă să părăsească România în termen de 15 zile. 

Indienii au reabilitat drumul din Bonțida, comuna festivalului Electric Castle

Cu trei zile înainte de a lua legătura cu reporterii ziarului Libertatea, muncitorii indieni dădeau cu lopata la reabilitarea drumului care traversează celebra comună Bonțida, unde are loc în mod obișnuit festivalul de muzică Electric Castle. Valoarea totală a contractului pentru reabilitarea drumului se ridică la 25,9 milioane de lei, bani de la Consiliul Județean Cluj. Dar indienilor nu le păsa câți bani s-au băgat în lucrare. Ei n-au primit nici cei 3.000 de lei promiși de Clusus Construct SRL, unul dintre subcontractorii firmei care a câștigat în 2019 contractul pentru executarea lucrărilor de la Bonțida. 

Supărați, indienii au făcut o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă Cluj. Era 6 iulie când s-au trezit pe șantier cu inspectorii de muncă, dar și cu polițiștii de la Imigrări. Ultimii le-au spus că toată truda lor a fost în zadar. Patronul Clusus Construct SRL, Marius Neamț, nu a cerut niciodată eliberarea de avize de muncă de la Serviciul pentru Imigrări Cluj. Iar fără avize, munca lucrătorilor străini este ilegală, așa că indienii au primit decizii de returnare din România.

„Au fost depistați 10 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 38 de ani, din India, care desfășurau activități lucrative fără forme legale în domeniul construcțiilor la o societate comercială de pe raza județului Cluj”, se arată într-un comunicat publicat o zi mai târziu pe site-ul Inspectoratului General pentru Imigrări.

Dincolo de aceste fraze seci, e povestea unor indieni care au venit legal să muncească în România. Șapte luni mai târziu, ei s-au trezit că trebuie să-și găsească un zbor spre casă. 

Nu este nici primul caz – după cum a arătat Libertatea în articole anterioare – în care autoritățile române eșuează să-i informeze pe muncitorii străini despre legislația care se aplică în cazul lor. 

A plecat dintr-o bancă să pună pavele în Bonțida

„E imposibil să găsim bani pentru a ne întoarce.

În India sunt atât de multe agenții străine care cer 4-5 mii de euro ca să muncim în România. Eu am studiat IT și am lucrat în sistemul bancar, dar am venit să muncesc în construcții în Europa. Abia acum realizez că a fost o porcărie enormă”, spune cu vocea înecată Mukul.

Bărbatul a plătit 4.000 de euro pentru contractul la o agenție iordaniană de recrutare a forței de muncă și care a promis că-i trimite pe indieni la o firmă din Brașov. Dar plecarea din țară a întârziat 10 luni din cauza pandemiei. Odată ajunși, pe 10 decembrie 2020, firma brașoveană le-a comunicat muncitorilor că nu mai are nevoie de ei și s-a oferit să-i cazeze până își găsesc un alt angajator în România.

La mijlocul lui ianuarie, agenția intermediară a reușit să obțină avize de muncă pentru indieni la o firmă din județul Cluj.

„Am muncit acolo timp de două luni. Tipul de acolo ne dădea salariile, dar ne abuza verbal permanent. De două ori a și apucat câte un muncitor și l-a scuturat violent. Așa că am plecat”, continuă Mukul.

Unul dintre muncitori a reușit să ceară ajutorul unui conațional, care lucra pentru Construcții Napoca SA la reabilitarea drumului din Bonțida.

Așa că, pe 22 martie, cei 10 au ajuns în comuna clujeană și s-au apucat de muncă imediat ce au primit promisiunea unui salariu lunar de 3.000 de lei de la patronul Clusus Construct SRL, un constructor subcontractant al Construcții Napoca SA. 

Mukul, muncitor indian în Bonțida:

„Ne-au adus direct la cazare. Nu ne-au făcut documente, nimic. Am întrebat, dar au spus că mai întâi trebuie să întocmească dosarul de muncă, abia apoi putem semna contractul. Noi i-am crezut, că nu aveam altă opțiune”. 

Ceea ce indienii nu știau e că, în lipsa unui aviz de muncă, nu au dreptul să lucreze nici măcar o zi în România.

Citește continuarea pe libertatea.ro 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 8 hours Politica
  Kelemen Hunor: ”Ne-am vândut țara!” Motivul pentru care Ungaria are prețuri mai mici la combustibil: ”Noi nu mai controlăm ceea ce înseamnă industrie petrolieră”
 • Acum 9 hours In vizor
  VIDEO – Locuitorii din Petreștii de Jos reclamă că apa le spală drumurile și le inundă curțile din cauza lucrărilor neexecutate din 2009 de la Autostrada Transilvania
 • Acum 9 hours Politica
  SE SCHIMBĂ REPERE POLITICE ÎN TOATĂ ȚARA: Camelia Sălcudean a demisionat din funcția de președintă a USR PLUS Cluj, cică ”dezamăgită” de partid
 • Acum 10 hours Din oras
  Un clujean cere prin bugetarea participativă „transport gratuit pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele care plătesc impozit local”
 • Acum 11 hours Justitie
  Un bărbat din Câmpia Turzii a fost ridicat de mascați. Acesta este un client al pușcăriilor și are la activ și o evadare din arest
 • Acum 11 hours Jos palaria
  Cluj-Napoca este “primul oraș care” are un festival comunitar organizat de propriul ghetou
 • Acum 11 hours Justitie
  Fostul judecător CCR, Daniel Morar, nu are o părere prea bună despre pregătirea profesională a actualilor judecători ai Curţii: “Problema este pregătirea profesională. Nu te duci acolo să înveți dreptul”
 • Acum 12 hours Vocea ta
  Primarul Emil Boc anunță 90 de noi locuri disponibile în creșe, părinții clujeni îi răspund: „Foarte bine, dar nu e suficient!”
 • Acum 13 hours In vizor
  Investigaţie desfăşurată cu sprijinul poliţiştilor din Cluj: Percheziții de amploare în România și Austria
 • Acum 13 hours Eveniment
  ŞI NICI N-AU ÎNCEPUT ELECTRIC CASTLE ŞI UNTOLD: Clujean drogat la volan “pentru de dimineaţă”
 • Acum 13 hours General
  Că tot are 1200 de angajaţi, plătiţi regeşte, municipalitatea mai angajează doi consilieri cu un salariu de 7.000 de lei brut, fiecare. O bucătăreasă câştigă aproape 6000 de lei
 • Acum 14 hours In vizor
  ÎN TIMP CE STATUL ROMÂN ÎŞI DISTRUGE PROPRIUL ÎNVĂŢĂMÂNT, Guvernul Ungariei anunță că a creat în Transilvania o structură completă de învăţământ în limba maghiară, de la creșă la universitate
 • Acum 14 hours Editorial
  Manichiuristele, aceste “hidden billionaires” ale ANAF
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE