Eveniment

Muncă în folosul comunității pentru vecinii care dau petreceri zgomotoase sau folosesc mașina de găurit

Folosirea aparatelor de găurit sau petrecerile unde muzica are un volum ridicat vor fi mult mai aspru pedepsite. Cei care își vor deranja vecinii cu zgomote puternice sau cu petreceri vor primi amenzi mai mari, dar vor fi obligați și să presteze ore de muncă în folosul comunității. Sunt vizate și localurile care au terase sau corturi și organizează petreceri în apropierea locuințelor. Noua lege a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Noile prevederi legislative prevăd amenzi mai mari pentru cei care organizează petreceri cu caracter privat și utilizează aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban. Amenzile prevăzute în noua reglementare legislativă este cuprinsă între 2000 și 3000 de lei.

Persoanele care refuză să se legitimeze sau să se prezintă la sediul poliției riscă o amendă de la 500 la 1500 de lei. Anterior, amenda pentru astfel de infracțiuni era curpinsă între 100 și 500 de lei.

Amenzi mai mari și ore de muncă în folosul comiunității dacă abaterile se repetă în decursul a 24 de ore

De asemenea, în cazul în care faptele de tulburare a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă sau prin organizarea de petreceri se repetă în decurs de 24 de ore, amenzile vor crește, iar cei sancționați vor trebui să desfășoare muncă în folosul comunității.

Se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activități în folosul comunității săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice. Aceleași sancțiuni sunt prevăzute și pentru tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă.

Se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora;

Se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban;

În Monitorul Oficial al României a fost publicată ieri Legea nr.192 din 2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice. 

Legea modifică și completează Legea Nr.51/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviențuire socială, a ordinii și liniștii publice, Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.104/2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră Române.

Aceste modificări vor intra în vigoare în 90 de zile de la Publicarea în Monitorul Oficial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *