Rautacisme

Mumia devenita naluca in Muzeul de Istorie

Dateaza din secolul III i. Hr., insa e pierduta intr-un static si labirintic proces de reamenajare al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) de la Cluj-Napoca. Mumia egipteana, inchisa intr-un sarcofag vechi de doua milenii, se lasa descoperita cu greu in Casa Petrechevich-Horvath, unde astazi isi are sediul muzeul. Se zvoneste ca nici insisi muzeografii nu au vazut-o de cand a inceput reamenjanarea MNIT, care dateaza din 2008.

Mumia a fost adusa in tara si donata muzeului in secolul al XIX-lea de catre un nobil maghiar, care o achizitionase chiar din Valea Regilor.  Mumia a fost radiografiata si analizata in laboratorul muzeului, cand oamenii de stiinta au stabilit si o posibila cauza a mortii tinerei de 22 de ani imbalsamata in Egipt: strangularea. La fel de strangulate si trase de par, deopotriva, par sa fie si explicatiile angajatilor de la Muzeu. Reprezentantii MNIT le-au explicat jurnalistilor Ziar de Cluj, care au predocumentat un material despre mumia egipteana din principala colectie a muzeului, ca obiectul este pastrat in conditii specifice, la o temperatura constanta si la o umiditate cat mai redusa, de aceea nu poate fi vazut.

Carcotasii ar putea presupune ca exponatul, cu o valoare medie de piata de 2,5 milioane de dolari, ar putea sa zaca in pivnitele intunecoase ale MNIT. Nemultumitii ar putea crede ca Mumia transformata, de la ultima renovare a MNIT din 1960, in principala sursa de atractie a institutiei, a fost trantita in subsolul umed al institutiei muzeale.

„Rautacistii” de serviciu nu inghit, insa, povestea grijii pentru exponate, date fiind atentia si sperantele indreptate, de-a lungul anilor, inspre scandalurile pentru sefia institutiei de cultura si  se intreaba de ce Mumia a devenit naluca in Muzeul de Istorie a Transilvaniei din inima Clujului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *