Judecatoria Gherla a admis propunerea de eliberare conditionata a fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean Cluj, Radu Bica, in baza catorva motive: acesta a manifestat respect fata de personalul penitenciarului si a muncit in folosul comunitatii. Totusi, judecatorii nu au luat in considerare un incident violent n care Bica a fost implicat in perioada detentiei si relatat de Ziar de Cluj. Chiar si procurorii DNA au adus in discutie incidentul. In schimb, Bica a sustinut ca nu este real faptul ca a fost implicat intr-un conflict violent cu un alt detinut, fostul deputat Virgil Pop.
In Sentinta Penala prin care Judecatoria Gherla a acceptat punerea in libertate a lui Radu Bica inainte de termen, se arata ca procurorii DNA s-au impotrivit acestui fapt. In timpul procesului, reprezentantul Ministerului Public a apreciat ca propunerea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate este neintemeiata.
“Propunerea de liberare conditionata a condamnatului Bica Radu este netemeinica, avand in vedere ca pedeapsa de 5 ani inchisoare din a carei executare se solicita liberarea conditionata a fost aplicata pentru o infractiune de un ridicat pericol social, aspect in raport de care se impune constatarea ca timpul executat din durata pedepsei nu este suficient pentru a se constata ca scopul acesteia a fost atins, fiind in masura sa-i creeze condamnatului o atitudine de respect fata de ordinea de drept”, se arata in sentinta.
Mai mult, procurorul a adus in discutie in fata judecatorului un articol publicat de Ziar de Cluj, in 21 aprilie 2014, in care se arata ca Bica a fost impliat intr-un conflict violent cu un alt detinut, fostul deputat Virgil Pop.
“Mai mult decat atat, caracterizarea formulata de comisia de specialitate din cadrul Penitenciarului Gherla, omite mentionarea in continutul sau a unui incident violent in care detinutul Bica Radu a fost implicat, aspectul fiind semnata de presa clujeana printr-un articol publicat la data de 21.04.2914, depus la dosarul cauzei (fila 13). Acest aspect este de natura sa ridice semna de intrebare in ceea ce priveste indreptarea de care trebuie sa dea dovada condamnatul si alaturi de cele anterior expuse, atrage concluzia ca, in conformitate cu dispozitiile articolului 587 alineatul (2) din Codul de procedura penala, este necesara respingerea propunerii in ceea ce priveste liberarea conditionata a condamnatului Bica Radu Vasile , cu consecinta fixarii unui termen dupa expirarea caruia propunerea va putea fi reinnoita”, a fost propunerea reprezentantul Ministerului Public.
Cu toate acestea, instanta a considerat ca Bica poate fi pus in libertate dupa executarea a doua treimi din pedeapsa, adica 1.218 zile de inchisoare, din 1969 de zile de condamnare.
“Mai reiese ca detinutul nu a fost sanctionat disciplinar. A participat la munca si s-a achitat de sarcinile primite. A avut o comportare regulamentara si a dat dovezi de indreptare. A fost receptiv la activitatile cultural-educative si s-a incadrat in program. Pentru rezultate bune a fost recompensat de 14 ori. Fata de personalul din penitenciar si fata de colegi a manifestat respect”, se enumera in Sentinta Penala.
Decizia Judecatoriei Gherla a fost contestata, aceasta urmand sa se judece la Tribunalul Cluj.