Reportaj

Despre gesturile marunte care schimba vieti. Tu de ce ai nevoie?

Scris de 875

O pereche de pantofi, o bicicleta, un pat sau niste ochelari pot parea lucruri banale si marunte. Lucruri mici, care de fapt sunt neajunsuri mari. Pentru un baietel de 13 ani cu un singur rand de haine si descult o pereche de pantofi sport e cea mai mare bucurie. Pentru o mama care se lupta cu lipsurile o bicicleta folosita care o duce la locul de munca e un ajutor nepretuit. Pentru o femeie fara venit o pereche de ochelari de vedere sunt un sprijin nesperat. Sunt lucruri mici, dar gesturile devin mari pentru ca schimba vieti. O dovedeste Horatiu Paul Abrudan de la Departamentul de Caritate al Fundatiei Familia Sfanta  prin grupul de Facebook: De ce ai nevoie?. De aproape doi ani, de cand este functional, grupul a aratat ca se pot face schimbari mari cu gesturi mici.

“Am vrut sa fac o chestie in care sa atrag oamenii, ca sa inteleaga ca multe lucuri pe care le au, pe care nu le folosesc, le tin in garaj sau in poduri si subsoluri, pot sa schimbe viata cuiva, sau pot sa ajute foarte mult. Daca ajuti pe cineva, nu numai ca iti da un sentiment de implinire, dar vezi ca poti sa schimbi viata cuiva cu un gest foarte mic. Nu m-am gandit la ce o sa fie, am facut grupul cand o persoana avea nevoie de incaltaminte si asta a fost prima postare. Cu incaltamintele au venit haine, au venit multe alte chestii si mi-am dat seama ca oamenilor le place sa dea”, povesteste Horatiu, care lucreaza de patru ani la Fundatie.

Scopul acestui grup este de a sensibiliza lumea cu privire la persoanele in nevoie de langa noi si formarea unei comunitati de donatori care sa raspunda la lipsurile imediate ale semenilor nostri: adapost, hrana, imbracaminte, atentie, speranta, respect”, se arata in descrierea grupului.

Acum grupul numara in jur de 160 de membri, iar Horatiu planuieste lansarea unei pagini de Facebook pentru o mai buna vizibilitate. Astfel in 19 octombrie, intr-un cadru festiv care marcheaza 5 ani de existenta al Centrului Caritativ-Educativ Iubire si Adevar a Fundatiei Familia Sfanta, se va lansa si pagina de Facebook.

“Pagina e mai vizibila si unele chestii poate ar putea fi mai bine promovate. Vrem sa oferim posibilitatea mai accesibila sa fie sesizate cazuri”, a subliniat Horatiu.

Cand apare cate un caz, dupa ce se asigura de veridicitatea situatiei, Horatiu posteaza fotografia beneficiarilor si spune pe scurt de ce are nevoie persoana sau familia respectiva.

“Farcas Darius, in varsta de 13 ani, locuieste la bunica, intr-o garsoniera, impreuna cu sora lui de 15 ani. Are un singur schimb de haine, si are mare nevoie de o pereche de pantofi sport masura 39/40”, suna una dintre postari .

A doua zi s-a gasit o persoana care a donat doua perechi de pantofi pentru baietel.

“Avem nevoie de ajutor pentru dna Moldovan Maria, din satul Bobilna, jud. Cluj. Are un sot alcoolic si violent, nu are loc de munca, iar baiatul Ciprian, este incadrat in grad accentuat de handicap. Fiindca nu-si permite, ne-a cerut sa o ajutam sa-si faca ochelari de vedere, care costa in jur de 130-150 RON. Daca exista pe acest grup un medic oftamolog sau cineva care lucreaza in domeniu, cineva care cunoaste un medic si ar putea obtine o donatie sau o reducere, sau poate cineva care doreste sa ofere acesti ochelari, va rugam sa ne contactati”, se arata un alt apel de ajutor.

Dupa cateva zile ajutorul a venit din judetul Bihor: “Rezolvat! Multumim Silviei, Ruxandrei si lui George! Doamna s-a bucurat atat de mult pentru ei! A spus ca nici prin gand nu i-a trecut ca cineva o sa-i ofere gratuit asa ochelari frumosi si ca nu a avut niciodata lucruri asa de bune!”

“Asa am gasit loc de munca, haine, rechizite, orice. Cazul care m-a impresionat cel mai mult si pe care il consider rezolvat este cel al doamnei Mariana Berki. Statea intr-un subsol micut in Piata Mihai Viteazu cu doi copii schizofrenici, acum e in Dambu Rotund, i-am mobilat apartamentul, si-a pus doamna si dintii, e fericita, e ok”, povesteste Horatiu.

Dupa conditii de nedescris, fara toaleta, fara apa si intr-un spatiu minuscul plin de igrasie familia a ajuns intr-un apartament cu o camera unde au caldura electricitate, gaz si apa curenta.

“Multumim familiei Adriana Si Adrian Boila pentru tot ce a facut pentru dansa, pentru implicare, ajutor, pentru toate obiectele donate si pentru ca o sustin in continuare lunar, la plata chiriei”, se mai arata pe grup.

Chiar daca e imposibil sa nu ramai uneori cu gust amar in aceasta “meserie”, lui Horatiu nici prin cap nu ii trece sa renunte.

“Ce poti sa simti? Faptul ca pot sa schimbi o viata prin lucruri mici iti da un gust de nedescris. Nu e ca adrenalina, e legat de relatiile dintre oameni, ca poti sa oferi printr-un simplu gest mult mai mult decat confort, poti sa schimbi vieti. O chestie foarte mica inseamna foarte mult. Pentru oamenii obisnuiti cu lipsuri, o pereche de pantofi noi de exemplu, e un eveniment, e un lucru foarte important”, spune acesta.

Foto: FacebookULTIMA ORĂ

 • Acum 1 hour PubliNews
  Lumea Dinozaurilor: expoziție cu dinozauri animatronici de până la 13 metri lungime, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 hour Vocea ta
  Apare un nou #metoo? Proprietara localului Insomnia dă în vileag numele unui alt bărbat violent, după moartea tinerei Molnar Beata
 • Acum 2 hours Rautacisme
  Mesajul subtil al Elenei Udrea pentru Emil Boc
 • Acum 2 hours Din oras
  Sunt șanse ca anul acesta să înceapă lucrările la pasajul Tăietura Turcului? Emil Boc: „Dacă nu vor fi contestații, că aici, partea de contestații, numai Dumnezeu o poate ști!”
 • Acum 3 hours Sport
  Gura securiciului Dîncu adevăr grăiește: „OPERATIV, am lucrat mai mult pentru CFR Cluj”
 • Acum 4 hours Din oras
  Clujul duce tema gunoaielor «la nivelul următor»: „Problema de la Pata Rât nu noi am construit-o. Ea își are originea în anii 2000, prin scăparea de sub control a orașului de-atunci”
 • Acum 4 hours In vizor
  Veste bună pentru investitorii imobiliari, proastă pentru cumpărători! Trenul metropolitan va duce, pe o rază de 50 de km, prețurile mari din Cluj
 • Acum 4 hours Justitie
  Suspecții principali în cazul tinerei ucise ar trebui să fie polițiștii, procurorii și judecătorii? De ce era Bone Ferenc în libertate?
 • Acum 5 hours Din oras
  Termoficare Napoca SA vrea să își facă parc fotovoltaic în Cluj-Napoca
 • Acum 7 hours Din oras
  E ca și făcută – Centura metropolitană – în «etapa finală de pregătire»: „Aceste proiecte vor permite Clujului să treacă iarăși la nivelul următor, în orizontul anilor 2030-2050”
 • Acum 8 hours Din oras
  “FOTOŞOAPELE” lui Emil Boc: “Lucrările la Parcul Zorilor ar putea să înceapă într-o lună de zile”. Cam cum e şi cu “Someşul Navigabil”, clădirea Filarmonicii, sau linia de tramvai prelungită până în Floreşti
 • Acum 8 hours Politica
  Grindeanu: “Tarom trebuie să ajungă la 90% personal navigant şi 10% personal suport, nu invers”. Grindeanu l-a pus administrator la Tarom pe fostul șef al Aeroportului Timișoara, consilier județean PSD
 • Acum 9 hours PubliNews
  Luca Toni, Sébastien Frey și Dario Dainelli vin la Sports Festival!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE