Diete

Monodieta si cura de morcovi

Pentru om, morcovul este unul dintre cele mai pretioase alimente. Desigur, trebuie cautati morcovii cultivati in conditii ecologice – cei produsi de agricultura industrializata sunt deosebit de toxici pentru organismul uman.

 

Proprietati terapeutice. Morcovul comestibil se cultiva de aproximativ 2000 de ani, specia fiind originara din Asia Centrala. Morcovul de primavara are proprietati depurative, tonice, remineralizante, diuretice. Este foarte apreciat in digestie pentru actiunea sa regulatoare si antidiaretica, precum si pentru efectul sau cicatrizant asupra mucoasei iritate. Stomacul beneficiaza si el de aceasta actiune cicatrizanta si antiseptica. Morcovul fluidizeaza bila si tonifica ficatul. Este antianemic, intervenind astfel in procesul de crestere, dar si in cazul rahitismului si al demineralizarii. Creste nivelul globulelor rosii. Participa la intinerirea tesuturilor si a pielii, grabeste cicatrizarea ranilor si imbunatateste acuitatea vizuala. Prin continutul sau de levuloza si dextroza este recomandat diabeticilor. Morcovul este deosebit de bogat in vitamina A si provitamina A (caroten), vitaminele B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9 (acid folic), C si E; de asemenea, mai contine minerale – fier, fosfor, calciu, sodiu, potasiu, magneziu, arsenic, mangan, sulf, cupru, brom -, caroten, asparagina si daucarina.

 

Potrivit gustului si disponibilitatii fiecaruia, exista la dispozitie doua variante: monodieta de morcovi si cura de morcovi. In ambele cazuri, nu se inlatura coaja, ci se curate repede cu o perie pentru fructe si legume, sub jet de apa, deoarece toate proprietatile miraculoase ale morcovului se regasesc in coaja lui.

 

Efectuarea monodietei. Durata: 3-5 zile consecutiv. Se consuma numai morcovii cruzi, fierti in aburi, la temperatura scazuta si sub forma de suc sau piure, astfel:

 

Pe stomacul gol: un pahar mare de suc de morcovi. Micul dejun: 1/3 morcovi cruzi; 2/3 morcovi fierti in aburi la temperatura scazuta. Ora 10: un pahar mare de suc de morcovi. Pranzul: un pahar de suc de morcovi; o portie de morcovi dati pe razatoare; o portie de piure de morcovi de primavara (in care se pot pune frunze de patrunjel si menta proaspete) sau  morcovi fierti in aburi la temperatura scazuta. Ora 17: un pahar de suc de morcovi. Cina: la fel ca la pranz. Intre timp se beau ceaiuri laxative si diuretice, fara zahar, cate 3 cesti pe zi, intre mese.

 

Efectuarea curei. Durata: 30 de zile. Daca te hotarasti sa faci sucul cu mainile tale, alege numai morcovii cultivati in conditii ecologice. Daca nu, gasiti in magazinele de produse dietetice excelente sucuri de morcovi, la sticla sau la packuri de carton. Cura se face astfel:

 

Pe stomacul gol: un pahar mare de suc natural de morcovi. La pranz sau la cina: in functie de timpul fiecaruia, un pahar mare de suc natural de morcovi. Mestecati sucul inainte de a-l inghiti, ca si cand ar fi un aliment solid. Nu-l diluati nici cu apa, nici cu un alt suc de legume sau de fructe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *