In vizor

Momentul adevărului! Cum se va comporta compresorul de 50.000 de euro, anti-graffiti, al lui Șurubaru cu clădirile din Cluj-Napoca, de pe care tencuiala stă să cadă?

8 ianuarie 2020. Primăria Cluj-Napoca „testează” un aparat revoluționar, unic în România, menit să îndepărteze infamele graffiti care au împânzit orașul. Unicitatea aparatului, exceptând prețul uriaș de 50.000 de euro, constă în modul „ecologic” prin care „picturile” sunt îndepărtate folosind doar apă fiartă și presiune. 

De menționat că Emil Boc și subalternul Gheorghe Șurubaru au transformat momentul într-un film cu Stan și Bran. Mai multe pe acest subiect puteți citi aici: 

CITEȘTE ȘI: Șurubaru, proiecte inutile și costisitoare pe banii Primăriei. Boc i-a cumpărat mașinuță pentru curățat graffiti – VIDEO

9 ianuarie 2020. Toată presa centrală preia super găselnița clujenilor. Primarul din Pitești e invitat să cumpere și el miraculosul aspirator anti graffiti, restul ziarelor dau exemplu performanta și inteligenta administrație locală din Cluj-Napoca.

Chiar și așa, mașinuța respectivă ridică destule semne de întrebare, la care am dori să aflăm răspunsuri. Fără a face nicio reclamă, produsul inovativ a fost inventat de Meclean, o companie din Olanda specializată în curățenie. Aparatul beneficiază de tehnologia de ultimă generație SteamPlus, tehnologie brevetată de olandezi, și a fost adus în România de unicul importator și distribuitor Allemania Eurotech. 

Să externalizăm, să nu externalizăm?

Primăria Cluj-Napoca nu a dus în trecut de lipsă de variante atunci când a dorit să curețe pereții orașului de graffiti. În mai 2019, o firmă specializată din orașul nostru a primit 3300 RON pentru a curăța 11 metri pătrați. Din acest punct de vedere, achiziționarea unui tractoraș de 50.000 de euro poate părea mai eficientă, însă cât de eficientă este în realitate? 

Șablare – este procesul de curățare sau finisare prin suflare abrazivă a suprafețelor de metal, piatră, sticlă sau alt material solid. Aceasta se realizează cu ajutorul alicelor metalice, electrocorindonului, nisipului sau al altor materiale abrazive granulare care sunt propulsate cu viteză prin centrifugare mecanică sau cu ajutorul unui jet de gaze (aer comprimat) sau lichide (apă sub presiune) spre suprafețele de prelucrat.

Șablarea este extrem de populară în rândul firmelor de profil, în special în îndepărtarea graffiti. Există trei tipuri de șablare, destul de populare și eficiente (în funcție de suprafață):

1. Șablare cu vacuum

Pentru suprafeţe mai mici, folosim tehnologia noastră de sablare cu vacuum, care nu utilizează apă și nici substanțe chimice. Acest echipament avansat de sablare abrazivă poate elimina graffiti de pe aproape orice suprafață folosind un sistem de presiune negativă care curăță practic după el însuși, fără contaminare. Deoarece nu necesită apă, este potrivit atât pentru înlăturarea graffiti în spaţii interioare cât și exterioare.

2. Șablare fără praf, ecologică

Pentru suprafeţe mai mari în aer liber, folosim tehnologia noastră de sablare fără praf. Acest echipament de sablare abrazivă utilizează un flux presurizat de mărgele din sticlă și apă pentru a îndepărta complet graffiti-ul. Deoarece nu se folosesc chimicale şi nu rezultă praf, această opţiune de îndepărtare de graffiti este o alegere excelentă ecologică.

3. Șablare cu gheață carbonică

O a treia metodă de curăţare graffiti este sablarea cu gheaţă carbonică care presupune proiectarea granulelor de gheaţă carbonică pe suprafaţa ce se doreste a fi curăţată, prin intermediul aerului comprimat. În urma şocului termic depunerile nedorite (vopsea, lac, lipici, ulei, bitum, masă plastică, etc) se contractă, se crapă şi se desprind de suprafaţa în cauză.

Există și varianta șablării cu nisip, însă se folosește în alte situații.

Ce frapează la aparatul Meclean SteamPlus, dacă e să studiem broșura produsului, dar și spusele primăriei, e modul în care funcționează. Mai exact, exclusiv cu apă fiartă la 150 de grade și cu aburi. Totul, la o presiune de 200-250 bari. 

Când testăm jucăria într-un mediu problematic?

Exercițiul de imagine al primăriei a fost reușit, în condițiile în care au spălat un zid din piatră fină. Cam ca și cum ai încerca să speli faianța în baie. Să vedem cum va funcționa aparatul într-un mediu problematic, cu tencuială care stă să cadă de pe perete. În doar 30 de minute de pozat prin centrul orașului, am găsit zeci de astfel de ziduri, unde tencuiala cade la prima adiere de vânt. Ne îndoim sincer că mașinuța (care pentru unii pare un simplu compresor cu pompă) a fost gandită să se lupte cu pereții de pe care cade tencuiala, cu graffiti cu tot. Dacă tot s-au plătit 50.000 de euro din banii noștri, ai clujenilor, așteptăm cu nerăbdare ca primăria să ia taurul de coarne și să se lupte cu „picturile” din pozele următoare. Sau așteptăm alegerile următoare? 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *