In vizor

Modificarea structurii subiectelor de BAC a fost făcută în pofida prevederilor legii. Valentin Cuibus: „La limba română nu prea văd necesitatea modificării deoarece acolo trebuie să vezi dacă elevul știe să se exprime”

Ministerul Educației, care de mai bine de o lună duce lipsă de un ministru în funcție, a modificat structura subiectelor de Bacalaureat pentru a-i zăpăci și mai tare pe elevi. Modificarea care își va face simțită prezența chiar începând cu anul 2019 în examenul de Bacalaureat și cel de Evaluarea Națională constă în introducerea testelor grilă, chiar dacă legislația prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul universitar în curs.

Ministerul Educației a modificat structura subiectelor de examen, astfel încât toate subiectele de la BAC și Evaluare vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă, potrivit edupedu.ro.

Inspectorul Școlar General, Valentin Claudiu Cuibus declară că este foarte important cum va fi gândit examenul, afirmând că la limba română nu prea „îl vede” deoarece acolo elevul trebuie să se exprime, însă la restul materiilor râmâne discutabil. Cât despre afectarea eleviilor care vor da anul acesta BAC-ul, Cuibus susține că aceștia nu vor fi afectați, ci ar trebui să le fie chiar mai ușor.

„Depinde cum va fi gândit. La limba română nu prea vâd necesitatea modificării, deoarece acolo trebuie să vezi dacă elevul știe să se exprime. O parte nu ar trebui să fie grilă, însă la celelalte este discutabil. Elevii de anul acesta nu au de ce să fie afectați deoarece se referă la o programă care trebuia învățătă. Ar trebui să fie chiar mai ușor deoarece un test grilă lasă loc de interpretare/imaginație. Nu cred că vor fi afectați elevii care vor da Bacalaureatul anul acesta”, declară pentru Ziar de Cluj, Valentin Claudiu Cuibus.

Profesorul de limba română, Gabriel Braic vede atât plusuri cât și minusuri în ceea ce privește introducerea testelor grilă. Profesorul afirmă faptul că această metodă va fi una mai ușoară pentru cei care nu sunt destul de pregătiți.

„Părerile sunt împărțite. Cred că există și plusuri și minusuri în ceea ce privește aceasta modificare. Plusul ar fi timpul din sala de examen, iar minusul conține faptul că este important să scriem pe larg, să avem subiect și predicat. Eu nu sunt total împotrivă, problema e că momentan nu știu cum arată. Opinia mea este că pentru mulți ar fi mai ușor. E ca și un fel de loterie, cei care nu știu pot nimeri răspunsul corect, cei care știu se pot încurca. Oricum, indiferent că este grilă sau clasic, conținutul nu se schimbă”, declară pentru Ziar de Cluj Gabriel Braic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *