In vizor

Modificarea structurii subiectelor de BAC a fost făcută în pofida prevederilor legii. Valentin Cuibus: „La limba română nu prea văd necesitatea modificării deoarece acolo trebuie să vezi dacă elevul știe să se exprime”

Scris de 304

Ministerul Educației, care de mai bine de o lună duce lipsă de un ministru în funcție, a modificat structura subiectelor de Bacalaureat pentru a-i zăpăci și mai tare pe elevi. Modificarea care își va face simțită prezența chiar începând cu anul 2019 în examenul de Bacalaureat și cel de Evaluarea Națională constă în introducerea testelor grilă, chiar dacă legislația prevede că examenele nu pot fi modificate pentru anul universitar în curs.

Ministerul Educației a modificat structura subiectelor de examen, astfel încât toate subiectele de la BAC și Evaluare vor avea 40% itemi obiectivi, adică întrebări deschise și tip grilă, potrivit edupedu.ro.

Inspectorul Școlar General, Valentin Claudiu Cuibus declară că este foarte important cum va fi gândit examenul, afirmând că la limba română nu prea „îl vede” deoarece acolo elevul trebuie să se exprime, însă la restul materiilor râmâne discutabil. Cât despre afectarea eleviilor care vor da anul acesta BAC-ul, Cuibus susține că aceștia nu vor fi afectați, ci ar trebui să le fie chiar mai ușor.

„Depinde cum va fi gândit. La limba română nu prea vâd necesitatea modificării, deoarece acolo trebuie să vezi dacă elevul știe să se exprime. O parte nu ar trebui să fie grilă, însă la celelalte este discutabil. Elevii de anul acesta nu au de ce să fie afectați deoarece se referă la o programă care trebuia învățătă. Ar trebui să fie chiar mai ușor deoarece un test grilă lasă loc de interpretare/imaginație. Nu cred că vor fi afectați elevii care vor da Bacalaureatul anul acesta”, declară pentru Ziar de Cluj, Valentin Claudiu Cuibus.

Profesorul de limba română, Gabriel Braic vede atât plusuri cât și minusuri în ceea ce privește introducerea testelor grilă. Profesorul afirmă faptul că această metodă va fi una mai ușoară pentru cei care nu sunt destul de pregătiți.

„Părerile sunt împărțite. Cred că există și plusuri și minusuri în ceea ce privește aceasta modificare. Plusul ar fi timpul din sala de examen, iar minusul conține faptul că este important să scriem pe larg, să avem subiect și predicat. Eu nu sunt total împotrivă, problema e că momentan nu știu cum arată. Opinia mea este că pentru mulți ar fi mai ușor. E ca și un fel de loterie, cei care nu știu pot nimeri răspunsul corect, cei care știu se pot încurca. Oricum, indiferent că este grilă sau clasic, conținutul nu se schimbă”, declară pentru Ziar de Cluj Gabriel Braic.

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 5 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 6 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 8 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 8 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 10 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 10 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 12 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 12 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE