Din oras

MODERNIZĂRI DE CUMETRIE cu Diferit, firma de casă a Primăriei: După trotuarele făcute de mântuială şi marcaje trasate aiurea pe 21 Decembrie, bulevard proaspăt modernizat

Pe grupul de Facebook Clujul Civic, un clujean a semnalat erorile de marcaj de pe Bulevardul 21 Decembrie, invitându-i pe alții să aleagă o variantă corectă, precum la un chestionar de examen pentru obținerea permisului auto.

Bulevardul 21 decembrie 1989 marcat la standarde noneuropene de -5 stele. Experimente pe RCA-urile noastre, pe mașinile noastre, pe viața noastră. După ce se marchează greșit, se acoperă totul cu vopsea albă. Avem semafor galben intermitent la dreapta, în cazul în care virăm dreapta pe Str. Constanța și ne intersectăm cu traiectoria BUS-ului. Dar dacă mergem înainte și abia apoi dreapta ca să viram pe Str. Cuza Vodă, mai este valabil intermitentul galben la dreapta? Noi nu facem dreapta, mergem înainte. Dreapta înseamnă să virăm pe Str. Constanța.

Alegeți varianta corectă:
Săgeata ne indică înainte și la dreapta. Cu dreapta e clară treaba. Dreapta e viraj pe Str. Constanța.
Înainte e:
1) Înainte-oblic-dreapta ptr. a face dreapta pe Str. Cuza Vodă
2) Înainte pe banda BUS
3) Înainte-oblic-stânga ptr. a tăia calea celui care circulă în stânga noastră
Ce alegeți? Varianta 1, 2 sau 3?
OUG 195/2002 articolul 30 alin. (2) Mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar, se realizează și se instalează astfel încât să fie observate cu ușurință și de la o distanță adecvată, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, de cei cărora li se adresează și trebuie să fie în deplină concordanță între ele, precum și într-o stare tehnică de funcționare corespunzătoare. Semnalizările rutiere din intersecția prezentată corespund textului de lege? Sunt unitare și în deplină concordanță? Apoi, ce să vezi, au reparat! În marea lor înțelepciune, au luat vopsea alba și au acoperit. Stradă nou nouță, trasată greșit, apoi totul acoperit cu vopsea. De apreciat faptul că nu au spart asfaltul ca să toarne unul nou.
Deci să recapitulăm: Proiectanți, arhitecți, ingineri și ce or mai fi, șefi de șantier, șefi de echipă, apoi siguranța circulației din primărie, apoi aviz de la poliția rutieră. Oameni “cu experiență”, cu studii, bine plătiți. Degeaba. Nu-s în stare să tragă niște linii pe asfalt. Bani publici cheltuiți degeaba. Nu doar pentru vopsea. Și pentru salariile care includ orele de muncă ale respectivilor”, a semnalat Roman Cătălin pe facebook.

Recent, Muncitorii de la Diferit, firma care lucrează pe șantierul de modernizare a Bulevardului 21 Decembrie 1989 (cu termen de finalizare 30 aprilie), au refăcut pavajul de pe trotuare, după ce clujenii au sesizat că acesta este montat cu denivelări, iar oamenii riscă să se accidenteze. Primarul Emil Boc a anunțat că lucrările sunt în grafic și că artera, modernizată cu bani europeni, va fi terminată la termen. A fost terminată la termen, dar în stilul clasic românesc.

https://www.facebook.com/100001004324562/videos/pcb.4646693178769839/995651808011833

Primăria și-a asumat să susțină din bugetul propriu lucrări suplimentare și ajustări de prețuri de peste 3,4 milioane lei fără TVA a unei străzi centrale din Cluj-Napoca, Bulevardul 21 Decembrie 1989, în curs de modernizare în cadrul unui proiect cu finanțare europeană. Primarul Emil Boc a anunțat că termenul de finalizare a lucrărilor este 30 aprilie iar firma Diferit, cea care se ocupă de șantier, va finaliza lucrarea la timp. Până acum, administrația locală a achitat peste 86% din valoare lucrărilor. Lucrarea fusese contractată la valoarea de peste 50 de milioane lei cu TVA iar acum a ajuns la peste 59 de milioane lei, cu TVA, ca urmare a ajustării prețurilor determinate de creșterile tarifelor din ultima perioadă dar și a lucrărilor suplimentare care au fost necesare – suprabetonări de conducte, copaci, racorduri, piste de biciclete, stații noi de autobuz.

Dar, după ce compania Diferit, cea care se ocupă de modernizare, a fost nevoită să refacă anumite părți din pavaje, deși tocmai terminase lucrarea, acum a greșit marcajele rutiere.

Ca tacâmul să fie complet, s-a intervenit cu vopsea și s-a ascuns greșeala. Contractul semnat de Diferit cu primăria Cluj-Napoca este de peste 59 de milioane de lei. Să fie primit, de la Naşul Mare, Excelenţa sa, Maestrul!