Politica

FLORIN CÎŢU „SE CERE” „AFARĂ” ŞI DE LA SENAT: Explică de ce crede el că a fost înlăturat de la putere

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu a declarat, luni, la DigiFM, despre coaliţia PNL-PSD, că pentru el, această coaliţie nu e naturală şi că nu crede faptul că, după ce a venit la guvernare în 2019 şi a corectat trei ani de măsuri total anti-economice şi anti-români, pot acum să stăm la masă cu aceiaşi oameni şi să creadă că nu vor fi la fel, informează News.ro.

Întrebat care este relaţia sa acum cu preşedintele Klaus Iohannis, Florin Cîţu a spus: ”O relaţie foarte bună. Întotdeauna a fost o relaţie foarte bună, ştiţi foarte bine că există un parteneriat între PNL şi preşedintele Klaus Iohannis, şi acela nu este pe persoană fizică ci al PNL”.

Despre motivul pentru care nu mai este preşedintele PNL, Florim Cîţu a spus că ”e prea devreme să vorbim exact, chiar foarte sincer”.

”Până la urmă, cred nu depinde de mine. (..) Nu trebuie să explic eu, trebuie să explice colegii care au luat decizia, eu mi-am dat demisia când am văzut că s-a creat un anumit val, deşi s-au folosit în partid şi informaţii false, atunci când s-a încercat să se strângă nişte semnături. Dar peste asta trecem”, a spus el.

Florin Cîţu a a precizat că ”există această obsesie că puterea este la premier şi binenţele premierul trebuie să fie preşedintele partidului”.

”Înţeleg că asta a fost una dintre explicaţii, este ok, problema este că asta funcţionează când eşti sigur că ai un premier 4 ani de zile”, a afirmat el.

Despre faptul că în mandatul său, singura realizare a fost aducerea PSD la putere, Cîţu a răspuns:

”Politic vorbiţi, Da şi nu, atunci a fost iarăşi complicat, vreau să vă aduc aminte că eu am încercat să fac cu USR-ul, să refac totul cu USR-ul şi chiar eu am fost cel care s-a dus şi şi-a pus cenuşă în cap şi i-am avut la discuţii, am ieşit optimist după primele discuţii cu ei. Pentru mine, cu PSD-ul am spus că a fost un compromis, nu a fost ceva care e natural şi poate că şi de aceea lucrurile nu au funcţionat până la urmă şi a trebuit să fac un pas în lateral, pentru că, pentru mine, această coaliţie nu e naturală”, a spus preşedintele Senatului.

Cîţu a continuat:

”Nu cred că, după ce am venit la guvernare în 2019 şi am corectat trei ani de măsuri total anti-economice şi anti-români, putem acum să stăm la masă cu aceiaşi oameni şi să credem că nu vor fi la fel, şi deja am câteva exemple că mergem în aceeaşi direcţie, dar este o decizie a conducerii PNL, sunt sigur că îşi vor asuma rezultatele, la final, pentru că aşa se face. Eu am considerat că nu pot să fiu în această coaliţie cu PSD-ul, pentru că mi se părea că orice măsură venea dinspre PNL nu era susţinută”.

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, mai susține şi că își dorește ca PNL să colaboreze cu USR, considerând că alianța cu PSD a fost din punctul său de vedere un compromis

„Pentru mine, cu PSD a fost un compromis. Nu era ceva ce era natural şi poate de aceea lucrurile nu au funcţionat până la urmă şi eu a trebuit să fac un pas în lateral. Pentru mine această coaliţie nu e naturală. (…) După trei ani de măsuri antieconomice şi antiromâni, putem acum să stăm la masă cu aceeaşi oameni şi să credem că nu vor fi la fel?! Şi deja am câteva exemple că mergem în aceeaşi direcţie. Dar este o decizie a PNL. Sunt sigur că îşi vor asuma rezultatele, la final, pentru că aşa se face. Eu am considerat că nu pot să fiu în această coaliţie cu PSD, pentru că mi se părea că orice măsură venea din partea PNL nu era susţinută. În ultimii 5 ani, PNL a fost cel care a livrat creştere economică, venituri la buget şi a eliminat taxe, nu PSD. Dacă cineva avea ascendent în modul în care administrezi o economie în criză era PNL şi, totuşi, în această coaliţie, orice măsură venea din partea PNL sau a mea era sabotată”, a afirmat fostul lider al liberalilor.

  • Fostul premier a fost cel care a forțat ruperea alianței dintre PNL și USR, însă acum susține că din acea perioadă a învățat „foarte mult”, explicând că maturitatea politică nu era deplină la niciunul dintre parteneri, şi speră ca această colaborare să se reia în viitorul apropiat.

„Era complicat cu USR. Şi eu, şi USR am învăţat câteva lucruri. Cred că a doua oară o s-o facem mai bine amândoi. Dacă nu încerci şi nu greşeşti şi nu ai putea să o iei din nou de la capăt… Românii au arătat, prin votul din 2020, că doresc dreapta la putere. Acum e clar că maturitatea politică poate – şi la unii, şi la alţii – nu era la cele mai înalte cote, dar am învăţat din această experienţă. Eu am învăţat foarte mult. M-am dus la USR să refac coaliţia. Cred că şi USR a învăţat. Poate în viitorul apropiat vom putea din nou…”, a declarat Cîţu, luni, la Digi FM.