In vizor

Modernizarea Turnului Pompierilor intră în „prelungiri”

Deși revitalizarea Turnului Pompierilor se dovedește a fi un proiect eșuat din cauza termenelor depășite, iar Primăria prelungește execuția lucrărilor printr-o nouă autorizație, Ovidiu Vasile Câmpeanul, cel care coordonează activitatea Departamentului de Management de Proiecte (inclusiv europene) din primăria lui Boc, lasă șantierele Clujului deschise pentru un post de deputat din partea PNL, dar și pentru a demara de la „centru” mai multe proiecte europene pentru Cluj, șantiere care, deși începute, nu se mai termină. 

Recent a fost emisă autorizația de prelungire a șantierului Turnul Pompierilor: 24 de luni de la data începerii efective a lucrărilor. Un proiect din fonduri europene, început, dar rămas nefinalizat. Mai mult, în perioada stării de urgență impusă de guvernul lui Klaus Iohannis, șantierul Turnul Pompierilor a fost abandonat. 

În acest context al pandemiei nemuncii, Turnul Pompierilor nu va fi modernizat nici în 2020. Primăria a autorizat continuarea lucrărilor de modernizare, deși acestea ar fi trebuit să fie finalizate în curând.

„Continuare de lucrări fără modificare proiect autorizat cu AC nr.26 din 11.01.2018-„Revitalizarea Turnului Pompierilor cu respectarea condiţiei avizului nr. 425/M/2017 al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale”.

Lucrări rămase de executat: consolidări provizorii pentru execuţie, demolări structură interioară b.a, consolidări prin injectare, consolidări cu tiranţi şi crampoane, consolidări fundaţii, lucrări structură, demolări şi desfaceri, construcţii în interiorul şi exteriorul clădirii, finisaje interioare şi exterioare, terase circulabile, instalaţii electrice, sanitare şi termice.

Durata de execuţie a lucrărilor: 24 de luni calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Termen de valabilitate a autorizaţiei: 12 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

Implementarea proiectului câștigător este realizată cu finanțare europeană, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, sub coordonarea Departamentului de Management de Proiecte și a directorului Ovid Câmpeanul.  

După îndelungi amânări, lucrările de reabilitare a Turnului Pompierilor au fost demarate abia în 2018.

Termenul de finalizare a proiectului este de doi ani de la ordinul de începere a lucrărilor.

Valoarea proiectului este de 10,2 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată: 9,3 milioane fonduri nerambursabile și 0,9 milioane contribuția municipalității. 

În aprilie 2020, adică în plină stare de urgență, șantierul a fost abandonat. 

CITEȘTE ȘI: Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului

Contractul de finanțare a proiectului „Revitalizarea «Turnului Pompierilor»” a fost semnat în 13 noiembrie 2018.

Suma asigurată de Uniunea Europeană este 9.293.437,75 lei (91%), iar aportul Primăriei Cluj-Napoca, în calitate de beneficiar al investiției, este de 922.099,65 lei (9%), pentru un total de 10.215.537,40 lei.

Finanțarea vine prin Programul Operațional Regional 2014-2020, fiind semnat în cadrul Axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural – pentru proiecte nefinalizate.

Turnul Pompierilor, vechea clădire din centrul Clujului, ar trebui să devină un punct de informare turistică la parter şi un punct de belvedere la etaj.

Potrivit studiului de fezabilitate, porţiunile patrimoniale ale imobilului ar urma să fie restaurate; se vor adăuga însă și elemente moderne, precum lift, ferestre de termopan, sistem de iluminare arhitectural şi camere de supraveghere video. În locul vechii piramide de sticlă se vor realiza două niveluri, unul închis şi altul deschis, care să permită o vedere panoramică de 360 de grade.

Pe panoul informativ este trecută, ca dată de finalizare, februarie 2021, însă lucrările bat pasul pe loc.

Directorul Direcției de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, declara pentru Transilvania Reporter, în ianuarie 2019, că „stadiul lucrărilor e la 12%, iar turnul refăcut va fi dat în folosință până la sfârșitul anului curent”. „Anul curent” a devenit anul trecut, iar vorbele lui Ovidiu Cîmpean au rămas doar vorbe.

„Termenul de executare a lucrărilor este de doi ani, dar avem promisiuni ferme de la constructor că vor fi gata până la sfârșitul acestui an”, a declarat Cîmpean, citat de Transilvania Reporter, în ianuarie 2019.

Lucrările sunt executate de firma italiană Research Consorzio Stabile. Promisiunile ferme ale constructorului au rămas, la fel ca turnul, în aer. Iar șantierul, odată cu turnul, se degradează vizibil de la o lună la alta.

Din nefericire, acesta nu este singurul șantier tărăgănat.

Ovidiu Câmpeanul, directorul Direcției locale și a Managementului de Proiecte din cadrul Primăriei, a coordonat și modernizarea străzilor din centrul municipiului Cluj-Napoca, proiecte cu fonduri europene, precum modernizarea străzii Regele Ferdinand și a străzilor adiacente.

Doar strada Regele Ferdinand a fost modernizată și redată clujenilor, după un șantier întins pe aproape 12 luni, iar celelalte străzi – str Sextil Pușcariu, scuarul CEC, strada Tipografiei – au rămas toate, în proporție mai mare ori mai mică, șantiere deschise, cu licitații reluate și lucrări neîncheiate. 

Chiar și așa, primarul Emil Boc a declarat că echipa propusă pentru parlamentare de PNL-iștii clujeni este cea mai performantă, context în care Ovidiu Câmpeanul se regăsește pe un loc eligibil pe lista PNL Cluj pentru Camera Deputaților.

Cu proiecte de modernizare a străzilor din Cluj pe bani europeni – șantiere deschise, dar neterminate – Ovid Câmpeanul se pregătește să devină deputat. 

OVIDIU CÎMPEAN

Este director la Direcția de Dezvoltare Locală și Management Proiecte din cadrul Primăriei. A început de jos, ca lipitor de afișe în PDL, s-a pus bine cu cine a trebuit în partid și a ajuns manager de proiecte în Primărie. Ce a manageriat Cîmpean în toți acești ani? Printre proiectele pe care le-a coordonat se numără modernizarea Parcului Central și a clădirii Casino, refacerea infrastructurii Orașului Comoară, Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative, creșterea eficienței energetice pentru mai multe blocuri de locuințe din oraș ș.a.

Nu are terenuri, dar este proprietarul a două apartamente în Cluj-Napoca, împreună cu soția. Ambele apartamente au fost cumpărate cu credit Prima Casă. În declarația de avere apare și un autoturism Renault, an fabricație 2007. Anul trecut, Cîmpean a vândut un apartament pe care a încasat aproape 400.000 lei.

Candidatul liberal la Camera Deputaților are și două credite în valoare totală de aproape 60.000 euro.

La capitolul venituri a declarat 118.113 lei/an salariul de la Primărie și 1.700 lei din închirierea unui apartament, la care se adaugă veniturile soției: 67.500 lei/an salariul de la Regia de Termoficare (aflată în subordinea Primăriei), 10.092 lei/an salariul de la Parlamentul României, 4.000 lei din intermedierea de asigurări Allianz Țiriac și 12.479 lei din închirierea a două apartamente.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *