O uliță scurtă, nu mai puțin de 8 licitații eșuate și tot mai mulți bani în joc pentru reabilitarea unui tronson de stradă: dacă la nivel național autostrăzile sunt peticite și redate publicului pe tronsoane, nici vestita uliță a Tipografiei din municipiul Cluj-Napoca nu își află executantul, iar clujenii pot beneficia de suta de metri de stradă reabilitată. Parte a unui proiect mai amplu din care fac parte și străzile Sextil Pușcariu, Emile Zola, scuar CEC și strada Regele Ferdinand, ulița Tipografiei continuă să dea bătăi de cap administrației peneliste clujene care, în virtutea digitalizării și a tehnologizării exacerbate afișate prin toate mijoacele publicitare de care dispune, nu reușește să modernizeze un capăt de uliță: tronsonul 2 al străzii Tipografiei.
Astfel, deși proiectul de modernizare a străzilor din centrul Clujului a fost demarat în august 2019 cu surle și tobe, doar strada Regele Ferdinand a fost reabilitată și redată clujenilor. Lucrările la celelalte străzi incluse în proiect nu au fost încheiate nici la mai bine de 12 luni de la începutul proiectului.
Reamenajarea zonei centrale a Clujului a intrat în dezbatere în urmă cu doi ani de zile, iar străzile Ferdinand, Tipografiei, Sextil Pușcariu și Emile Zola erau regândite astfel încât pietonii și bicicliștii să devină prioritari.
Administrația locală a inaugurat de curând o parte dintre aceste străzi: străzile Regele Ferdinand și Emile Zola.
CITEȘTE ȘI: Strada Regele Ferdinand, cea mai veche din Cluj-Napoca, a fost modernizată și redată clujenilor
„Strada Tipografiei este o stradă cu sens unic astăzi.
Ar trebui să devină o stradă de tip share space, care să nu mai permită parcarea, din moment ce există parcare sub magazinul Central.
Am propus ca locurile de taxi din fața magazinului să se mute în lateralul magazinului Central, unde nu există funcțiuni publice cu parterul clădirii.
Unde este posibil vor fi plantați arbori”, declara în iulie 2018, arhitectul Vlad Rusu.
La doi ani de la momentul dezbaterilor privind reamenajarea zonei centrale, inclusiv a străzii Tipografiei, arborii au fost înlocuiți de stâlpi…
Licitații în neștire: valoarea contractului majorată exponențial
Potrivit ultimului anunț publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea contractului pentru „Lucrări de execuție pentru obiectivul de investiții amenajare tronson 2 strada Tipografiei” a rămas la 1.820.933,71 de lei (fără TVA), fonduri europene. Conform caietului de sarcini, ofertele pot fi depuse până în 27 octombrie 2020.
Inițial, valoarea investiției a fost de 965.689 lei, fiind majorată ulterior la 1,2 milioane de lei. Apoi, în februarie 2020, consilierii locali au aprobat actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru amenajarea străzii, iar noua sumă pusă la bătaie pentru lucrări era de 1.618.733 lei. La cea de-a șasea licitație, valoarea lucrărilor ajunsese la 1.820.933,71 de lei.
Potrivit anunțului și documentației aferente celei de-a 8-a licitații lansate de administrația locală prin sistemul de achiziții publice SEAP, lucrarea vizează tronsonul cuprins între străzile Dávid Ferenc și Frédéric Joliot-Curie.
CITEȘTE ȘI: Gropi SMART în inima Clujului
Deși inițial acest segment urma să fie reabilitat ca parte a proiectului de modernizare a Turnului Pompierilor, în urmă cu un an, lucrările au fost integrate într-un alt proiect finanțat din bani europeni. Este vorba de proiectul de modernizare a străzilor Regele Ferdinand, Émile Zola, Sextil Pușcariu, dar și scuarului CEC, de pe strada Cuza Vodă.
Chiar dacă imaginile din planșele de prezentare inițiale surprindeau un colorit viu, cu arbori verzi și coroane bogate, strada Tipografiei a fost împânzită de stâlpișori drăguți.
Regenerarea urbană de pe strada Tipografiei este similară celei de pe o altă uliță recent modernizată, și anume str Emile Zola, unde au fost plantați mai mulți stâlpi de demarcație („țepe”), decât arbori.
CITEȘTE ȘI: Strada Emile (de)Zola(nt), plină de „țepe” după modernizare
Situația este similară și în Piațeta A.I.Cuza/scuar CEC.
Modernizarea scuarului CEC e… beton. Spațiul verde e tot beton! FOTO
În data de 14.06.2019 Municipiul Cluj-Napoca a semnat contractul de finanțare pentru proiectul din fonduri europene „creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană: Modernizarea strada Tipografiei, scuar CEC, strada Regele Ferdinand și străzile adiacente”.
Din păcate, una dintre cele mai smart administrații din România nu reușește să deblocheze lucrările la cel de-al doilea tronson aferent străzii Tipografiei, motiv pentru care circulația din zonă are de suferit, iar eșecul celor 8 licitații fără oferte nu a fost înregistrat nici măcar în pliantul de campanie electorală al peneliștilor clujeni.
În perioada stării de urgență, șantierul din zona Turnului Pompierilor a fost abandonat, iar spațiul a fost împânzit de sticle sparte, rahat și vomă.
CITEȘTE ȘI: Turnul Pompierilor, ciuruit de virusul nemuncii pe bani publici, a ajuns rușinea Clujului