Cea mai lungă stradă din Cluj-Napoca are 7,4 kilometri și nu a fost modernizată niciodată. Anul trecut a început asfaltarea unei bucăți de câteva sute de metri, din zona blocurilor aflate în construcție. De acolo mai departe, praf, pulbere, gropi și noroi când plouă sau când ninge.
La dezbaterea publică de luni, primarul Emil Boc a declarat că modernizarea străzii Soporului este în pregătire, în sensul că prima dată trebuie introduse utilitățile și abia după aceea să înceapă lucrările de asfaltare. Potrivit conducerii Primăriei, mai bine de 40 de străzi sunt în imposibilitatea de a fi modernizate din cauza instituțiilor care nu se grăbesc să facă demersurile pentru utilități.
“Avem în pregătire Soporului, să începem Planul Urbanistic Zonal pentru tot ce înseamnă Soporului, pe secțiuni pentru că este fixat doar orientativ ceea ce înseamnă servitute și utilitate publică. Și aici lucrurile sunt începute, dar durează și procedurile sunt consumatoare de timp și blocate de incapacitatea adminstrativă de a putea face față la toate aceste solicitări”, a spus Boc.
Aceasta înseamnă că există probabilitatea ca nici anul acesta strada Soporului să nu fie modernizată în totalitate. Pentru cetățeni nu ar fi nicio surpriză, sunt deja obișnuiți să aștepte de 30 de ani. Încă un an în plus ce mai contează?
Oamenii se plâng că își rup mașinile din cauza stării proaste a drumului și sunt nevoiți să cheltuiască sume mari pentru repararea autoturismelor.
În 2015, când au avut loc inundații pe strada Soporului, primarul s-a deplasat la fața locului, echipat cu cizme de cauciuc și umbrelă. Atunci le-a promis locuitorilor că strada va intra în reparații, dar au trecut mai bine de doi ani de atunci și situația este neschimbată.
În urmă cu patru ani, în semn de protest, cetățenii de pe Soporului au ieșit în stradă cu roabe, materiale de construcții, lopeți și alte utilaje ca să le arate autorităților că sunt în stare să își repare singuri drumul.