Din oras

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare, amânată de autorități de la un an la altul

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare din zona Operei este amânată de autorități de la un an la altul. În timp ce administrația locală promite plantarea a 100.000 de noi arbori în cartierele orașului și dezvoltarea unor zone verzi pe o suparafață de 100 ha, parcurile existente, precum este cazul parcului din spatele Operei Cluj rămâne în delăsare. Recent, primarul Emil Boc a recunoscut că modernizarea acestuia va intra în atenția Primăriei abia în 2022.

De altfel, printre proiectele amânate de Primărie figurează și modernizarea Parcului I.L.Caragiale, situat în centrul municipiului Cluj-Napoca. 

Edilul Emil Boc a făcut publică lista obiectivelor a căror continuare, realizare ori modernizare va intra în atenția Primăriei abia din 2022.

„Dacă discutăm despre obiective care își continuă implementarea anul acesta pentru că s-au desfășurat deja licitațiile, vă pot spune că lucrările pe 21 Decembrie vor fi gata în aprilie anul viitor.

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare va fi gata anul viitor, podul Oașului – Răsăritului se lucrează anul viitor, un nou corp de clădire cu 15 săli de clasă va fi la Școala Iuliu Hațieganu, vor fi gata și Grădinița Floare de Iris, Căsuța Poveștilor.

La Parcul Feroviarilor licitația este avansată, la Parcul Armătura, la malurile Someșului din zona Grigorescu – Plopilor și modernizarea platoului Sălii Sporturilor. De asemenea, începerea lucrărilor la Școala Nicolae Iorga și la Seminarul Teologic Ortodox. Va fi o creșă nouă pe Câmpului.

Vom avea și modernizarea zonei străzii Mihail Kogălniceanu, unde avem licitația în evaluare și vom începe probabil și lucrările în toamnă”, a transmis primarul.

Odată cu anunțul că parcul Ștefan cel Mare va intra într-un program de modernizare, acesta a intrat în delăsare, după cum Ziar de Cluj a relatat AICI. 

Grija pentru spațiile verzi existente nu pare să caracterizeze administrația locală a municipiului Cluj-Napoca.

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare este amânată

Modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor verzi din zona Teatrului Național – o suprafață de 12.000 metri pătrați este parte a unui proiect estimat la 13,5 milioane lei/ cca 2,8 milioane euro.

Licitația pentru modernizarea Parcului Ștefan cel Mare și a zonelor a fost lansată în luna martie 2020, fiind depuse oferte din partea a trei asocieri. Toți cei trei lideri ai asocierilor au la activ numeroase contracte atât cu Primăria Cluj-Napoca, cât și cu alte primării importante din țară.

Mai multe detalii AICI. 

Ulterior, în toamna anului trecut, Primăria aproba tăierea unor arbori din parcul Ștefan cel Mare din spatele Operei Cluj. 

Clujenii au inițiat o petiție pentru a bloca demersul Primăriei de a tăia arborii sănătoși din Parcul Ștefan cel Mare, din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române, care prevedea tăierea a 30 de arbori maturi pentru a face loc și mai multor pavaje și betoane.

Inițiatorii solicitau municipalității „să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”. 

„Primăria Cluj-Napoca a aprobat recent (septembrie 2020) un proiect de reamenajare a parcului Ștefan cel Mare din spatele clădirii Teatrului Național și a Operei Române.

Proiectul prevede că jumătate din suprafața parcului va fi pavată sau asfaltată și că 30 de arbori maturi vor fi tăiați.

Noi, cetățenii orașului Cluj-Napoca, cerem Primăriei să modifice proiectul astfel încât copacii existenți, mai ales cei cu un coronament bogat, să fie păstrați, iar pavările/asfaltările să fie păstrate la un minim necesar, cu maximizarea spațiilor verzi”, arătau semnatarii petiției. 

CITEȘTE ȘI: După ce Primăria a aprobat tăierea arborilor din Parcul Ștefan cel Mare, Emil Boc susține că nu s-a decis nimic: „Voi fi cu ochii ca pe butelie”

„Nu s-a decis nimic. Vă asigur.

Voi fi cu ochii ca pe butelie”, susținea primarul Emil Boc după intervenția comunității clujene. 

Bugetul municipiului Cluj-Napoca pe anul 2021 este de 433.225.627 euro (peste 2 miliarde lei), mai mult cu 22,88% față de bugetul de anul trecut. Potrivit conducerii Primăriei, jumătate din sumă va fi pentru secțiunea de funcționare, iar cealaltă jumătate pentru dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *