Editorial

Așa țară, așa manipulare

În ianuarie râdeam de poliția indiană care a abuzat de Photoshop și a pus două măști într-o poză cu un polițist și un suspect arestat.

E aceeași poliție care bătea oamenii pe stradă, dacă nu respectau restricțiile impuse de autorități. Așa s-a născut arta de pandemie, un curent postmodernist în care masca suprimă realitatea.

Uitați-vă ce frumos stau la poză polițistul și suspectul, ca un cuplu după 10 ani de căsnicie, apoi priviți cum măștile puse în Photoshop le-au șters emoțiile de pe față. Extrem de trist.

Dar măcar poliția indiană s-a priceput cât de cât la Photoshop. Ai noștri au manipulat o poză ca un copil care se joacă în Paint. Și măcar dacă ar fi fost un copil, dar vorbim de ditamai Inspectoratul de Poliție Județean Suceava.

 

„O mască a fost desenată pe fața unui cadru didactic dintr-o fotografie transmisă presei de IPJ Suceava pentru a ilustra un comunicat privind activități de prevenire a delincvenței juvenile. Fotografia este realizată într-o sală de clasă, iar celelalte persoane aflate în încăpere poartă mască de protecție.”, scrie stirisuceava.net.

Nici nu cred că s-au obosit să bage poza în Photoshop sau în Paint. Au mâzgălit-o pe telefon, ca o pițipoancă depășită de tehnologie, care vrea să-și mărească sânii fără operație. Sau, fiind vorba de Poliția Română, ar mai fi varianta în care au scos poza la imprimantă, au „pus” masca cu o cariocă și a ieșit această operă de artă abstractă. Apoi, au trimis-o presei, că n-are cum să se prindă cineva.

„Comunicatului de presă i-au fost atașate patru fotografii ilustrative. Într-una dintre fotografii, realizată într-o sală de clasă, apar mai mulți elevi și o polițistă care poartă mască de protecție. În fotografie apare un cadru didactic, pe față căruia a fost desenată ulterior o pată neagră care pare să semene cu o mască de protecție.”, mai scrie stirisuceava.net.

Ironia e că poza a fost făcută în timpul unui eveniment de prevenire a delincvenței juvenile. Doar un român putea comite o ilegalitate ca să ilustreze un eveniment care promovează respectarea legilor. Sau un indian, dar, repet, ăia s-au străduit mai mult.

Dacă pui una lângă cele două creații, se vede clar că indienii sunt la nivel de Picasso, iar ai noștri par că au făcut școala de arte la secția de nevoi speciale.

Reacția IPJ Suceava? Tipic românească: „Nu știm, nu suntem din localitate”.

„Situația este regretabilă. La IPJ am dispus verificări de vineri. Facem verificări pe mai multe paliere. La activitatea respectivă s-au făcut fotografii de către organizator – din partea IPJ – de profesori și elevi, peste 100 de imagini fiind centralizate.

Am vrut să le promovăm în presă. Dintr-o regretabilă eroare, unele nu erau conforme cu natura activității. Probabil a fost și o greșeală a colegilor. Nu știm dacă e o gafă a unui angajat al Poliției sau o glumă proastă a unui elev”, a spus Epureanu. El a adăugat că în alte fotografii în care apare profesorul respectiv, acesta purta mască.”, a declarat purtătorul de cuvânt IPJ Suceava la Digi24.

Gata, bă, au găsit țapul ispășitor! O glumă proastă a unui elev, nu ei. Doar nu credeați că polițiștii se dedau la astfel de activități. Polițiștii nu manipulează poze, ci te bat și te torturează direct. Cum au făcut ăia de la secția 16 din Capitală cu doi tineri care le-au atras atenia că nu poartă mască, în septembrie anul trecut. După ce a ieșit rahatul la suprafață și patru polițiști au fost reținuți în acest caz, în mod suspect, ambii tineri au decedat luna asta.

De aia zic, sigur a fost „o glumă proastă a unui elev” faza cu masca desenată pe poză. Că Poliția Română nu bate cu mouse-ul, ci cu pulanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *