Din oras

Modernizare, pericol public! Locatarii de pe strada Emile Zola, modernizată în 2020, au fost treziți la 4 dimineața de o explozie în trotuar, cu cauze încă necunoscute

Scris de 815

Misterioase și periculoase sunt modernizările Clujului! Locatarii de pe strada Emile Zola, modernizată în anul 2020 din fonduri europene, au sesizat Ziar de Cluj că în această dimineață, în jurul orei 4:40, au fost treziți de zgomotul unei explozii. Potrivit locatarilor, dalele de granit din fața blocului de pe Emile Zola nr. 7 ar fi sărit din locul lor, iar accesul pompierilor ar fi fost îngreunat din cauza stâlpilor și a teraselor care fac mai dificil accesul echipelor de intervenție în zonă.

„A bubuit foarte tare. Bine că nu au fost oameni în zonă, că sigur era mai grav, fiindcă a fost la un metru de terase. La 4:20 a fost explozia și echipele de muncitori au început să lucreze la 6 și ceva”, ne-a transmis un locatar.

Purtătorul de cuvânt al ISU Cluj ne-a informat că pompierii au primit o solicitare în cursul dimineții în privința unui incendiu de cabluri electrice în subteran, în canal. ISU nu a confirmat explozia, care a fost însă auzită de riverani. Din fericire, nu au existat pagube majore, iar evenimentul nu a necesitat evacuarea persoanelor din zonă sau alte măsuri suplimentare. Ulterior, nici incendiul de cabluri electrice din subteran nu a fost confirmat, nefiind găsite la fața locului cabluri arse. Nici scurgeri de gaze nu au fost detectate. Prin urmare, cauza exploziei nu este în prezent cunoscută.

„O autospecială a fost dislocată în această dimineață în urma unei sesizări privind un posibil incediu de cabluri electrice în subteran pe strada Emile Zola din municipiul Cluj-Napoca. În momentul sosirii la fața locului pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca nu au găsit niciun fel de ardere sau degajări de fum, doar gura de vizitare a unui canal smulsă din pavaj. Au fost solicitate echipele de intervenție ale distribuitorilor de gaze și energie electrică care au efectuat verificări la fața locului și nu au identificat scurgeri de gaze și nici cabluri electrice care să traverseze canalul respectiv”, ne-a transmis ISU Cluj.

Dat fiind evenimentul din această dimineață, se ridică întrebarea: cât de bine au fost realizate lucrările de modernizare pe această stradă, dacă după 2 ani de la reabilitare se produc asemenea accidente bizare, cu cauze greu de elucidat?

„La data de 9 iunie, a.c., în jurul orei 04.40, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, de către un bărbat de 61 de ani, cu privire la faptul că pe strada Emile Zola din municipiu s-ar fi auzit o explozie, ce ar putea proveni de la un canal subteran.
În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la locul indicat, unde au desfășurat cercetarea la fața locului, constatând faptul că explozia ar fi provenit de la un canal destinat cablajelor electrice.
În urma evenimentului nicio persoană nu a fost rănită.
În cauză, cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal privind infracțiunea de distrugere din culpă, în vederea stabilirii aspectelor și circumstanțelor în care s-a produs evenimentul”, au precizat și reprezentanții IPJ Cluj.

La ora 12, muncitorii încă puteau fi văzuți pe marginea gropii, iar dalele de granit, mândria Clujului, stăteau morman lângă groapa ultracentrală:

Strada Emile Zola a fost modernizată în vara anului 2020, în cadrul unui proiect din fonduri europene care a cuprins și alte străzi din centrul Clujului (Regele Ferdinand, Sextil Pușcariu, Tipografiei și scuarul CEC).

Valoarea totală estimată a proiectului a fost de 23.056.184,98 lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată a fost de 21.425.503,55 lei.

Proiectul din fonduri europene a urmărit, declarativ, „creșterea și îmbunătățirea spațiului pietonal-velo în zona urbană”.

Ziar de Cluj a semnalat luna trecută faptul că dalele de granit de pe străzile Emile Zola și Sextil Pușcariu încep deja să dea semne serioase de uzură, lucru care nu ar trebui să se întâmple, la doi ani de la modernizare.

Acum dalele au sărit cu totul de la loc, pe o amplă porțiune a străzii, unde funcționează și terase. Dacă evenimentul s-ar fi produs la o oră la care strada era circulată sau când clujenii se relaxau la terase, am fi putut vorbi acum despre o tragedie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 27 mins Rautacisme
  După ce le-a cânta UNTOLD sub geam, acum le cântă RADP, deşi legea este foarte clară în ceea ce priveşte “orele de linişte”. Dar nu şi pentru Emil “OSĂ” Boc
 • Acum 45 mins Afacerea zilei
  AICI SUNT BANII DUMNEAVOASTRĂ: Cât a câștigat Romgaz de pe urma scumpirii gazelor
 • Acum 1 hour Vocea ta
  Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj: Domnule Ciucă, Domnule Ciolacu, Domnule Câciu, nu mai dați ajutor de stat „la grămadă”
 • Acum 1 hour Din oras
  EMIL BOC CEL DUR ŞI DREPT (când nu e cazul). Deşi INS a anunţat de o săptămână că nu vor mai fi amendaţi românii care nu s-au recenzat, “din cauze obiective sau subiective”, acesta s-a hărnicit să-i amendeze pe clujeni
 • Acum 2 hours Politica
  N-AVEAŢI DE LUCRU? VĂ DĂ GUVERNAREA BIROCRAŢIE LA TOT CARTIERUL: Noi obligaţii pentru munca part-time: Angajaţii depun declaraţii în fiecare lună
 • Acum 2 hours In vizor
  “Krónika” consemnează declaraţia protopopului reformat al “Ţării Călatei”, István M. Vincze: “La noua grădiniţă din Huedin pot veni şi copiii români, dar limba de predare este limba maghiară”
 • Acum 5 hours Eveniment
  169 de inele de peste 6.500 de ani vechime au fost găsite de arheologi pe traseul Autostrăzii A3
 • Acum 6 hours Sport
  Clubul de fotbal Universitatea Cluj își ia rămas bun de la Nea Titi
 • Acum 6 hours Din oras
  Bunic lovit pe trecerea de pietoni. Ar fi trecut pe roșu
 • Acum 19 hours General
  NESIMȚIRE BUGETARĂ: Marinela Marc și-a propus să viziteze toată Europa, fără să scoată un leu din buzunar. Limba engleză ar fi singurul impediment
 • Acum 19 hours In vizor
  VINE BOC, SAU ARE SĂ-I PUTĂ? Khetane a invitat azi întreg Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca la festival
 • Acum 22 hours Sanatate
  Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister
 • Acum 22 hours Analiza
  10 ani, 16 miniştri şi 942 de km de autostradă. 58,875 kilometri de autostradă pe cap de ministru. 5,9 kilometri pe an. 490,625 metri pe lună. Melci să fi fost şi se târau mai mult
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE