Din oras

Modelul Mociu, reluat la Poieni. Salvare pentru 20.000 de clujeni

Peste 10.000 de oameni din comuna clujeana Poieni ar putea avea o statie SMURD, pe modelul celei mai noi investitii din judet, de la Mociu. Statia SMURD ar urma sa fie adapostita in cladirea dezafectata a spitalului din comuna Poieni si ar deservi peste 20.000 de oameni din 3 comune din Cluj si inca 7 din Salaj.

„Ne dorim o statie pentru ca aici, in localitate nu mai avem spital de ani buni. Suntem oameni batrani si ambulanta de abia mai vine. Ar fi bine sa se faca si la noi, cum s-a facut la Mociu, ca dam bani”, au spus oamenii din Poieni, pentru Ziar de Cluj.

Proiectul intra si in atentia autoritatilor locale care se gandesc sa reabiliteze fostul spital din comuna, dezafectat la mijlocul anilor ’90. Statia ar putea deservi comunele pe o raza de 50 de kilometri. Investitia initiala, in reabilitarea cladirii viitoarei statii SMURD ar costa 80.000 de lei, bani suportati de catre Primaria Poieni.

„Statia SMURD ar fi foarte utila. Ar cuprinde zona Piatra Craiului si dincolo, catre Salaj. Comunele Ban, Banisor, de exemplu, ar putea cuprinde 6-7 comune din Salaj plus zona de dupa Piatra Craiului aproape de Alesd. Apoi, zona Sacuieu, Rachitele, Doda Pilii. Avem o cladire a spitalului in Poieni, pe care am putea s-o transformam in statie SMURD. Suntem dispusi sa facem garaj incalzit si sa inlocuim centrala, cheltuieli cu care ne-am descurca”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, primarul comunei Poieni, Gheorghe Boca.

Salariatii statiei ar putea fi platiti dintr-un fond comun tuturor comunelor.

„Pentru noi ar fi foarte important. Pe sate e o populatie imbatranita, iar pentru asistenta de urgenta nimeni nu s-ar da la o parte. Mai vine salvarea si SMURD-ul de la Huedin, dar pana in Lunca Visagului sunt 45-50 de kilometri din Huedin, iar salvarea ajunge intr-o ora din localitate la spital. In zona asta sunt multe comotii cerebrale, in care sunt importante si 5 minute”, au spus sursele Ziar de Cluj, din Poieni.

Autoritatile locale sustin ca in zona se intervine greu si in cazul accidentelor de pe Piatra Craiului si pe E60.

„Am avut discutii cu oamenii pe sate, dar si discutii avansate cu primarii din Negreni si cu fostul primar din Ciucea si am stabilit ca ne-ar costa intretinerea statiei 2 miliarde de lei vechi pe an, suma pe care o putem suporta”, a punctat primarul din Poieni.

La Ciucea, insa, situatia e pe dos. Autoritatile locale spun ca nu ar putea suporta o posibila investitie in statia SMURD de la Poieni, din cauza proiectelor numeroase aflate in derulare.

„Avem atatea lucrari de cofinantat, incat nu ne mai permitem o cheltuiala in plus in zona asta. Pana la urma, noi suntem la 12 kilometri de Huedin, deci SMURD-ul poate ajunge la noi in 7 minute”, a aratat primarul din Ciucea, Radu Abrudan.

Pe de alta parte, insa, ministrul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a declarat, cu ocazia inaugurarii statiei SMURD de la Mociu, ca Banca Mondiala sprijina toate investitiile in viitoarele statii de urgenta de pe teritoriul Romaniei, cu conditia ca acestea sa fie amplasate in beneficiul locuitorilor si sa nu se intersecteze cu alte statii de urgenta.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *