Din oras

Modelul Mociu, reluat la Poieni. Salvare pentru 20.000 de clujeni

Scris de 369

Peste 10.000 de oameni din comuna clujeana Poieni ar putea avea o statie SMURD, pe modelul celei mai noi investitii din judet, de la Mociu. Statia SMURD ar urma sa fie adapostita in cladirea dezafectata a spitalului din comuna Poieni si ar deservi peste 20.000 de oameni din 3 comune din Cluj si inca 7 din Salaj.

“Ne dorim o statie pentru ca aici, in localitate nu mai avem spital de ani buni. Suntem oameni batrani si ambulanta de abia mai vine. Ar fi bine sa se faca si la noi, cum s-a facut la Mociu, ca dam bani”, au spus oamenii din Poieni, pentru Ziar de Cluj.

Proiectul intra si in atentia autoritatilor locale care se gandesc sa reabiliteze fostul spital din comuna, dezafectat la mijlocul anilor ’90. Statia ar putea deservi comunele pe o raza de 50 de kilometri. Investitia initiala, in reabilitarea cladirii viitoarei statii SMURD ar costa 80.000 de lei, bani suportati de catre Primaria Poieni.

“Statia SMURD ar fi foarte utila. Ar cuprinde zona Piatra Craiului si dincolo, catre Salaj. Comunele Ban, Banisor, de exemplu, ar putea cuprinde 6-7 comune din Salaj plus zona de dupa Piatra Craiului aproape de Alesd. Apoi, zona Sacuieu, Rachitele, Doda Pilii. Avem o cladire a spitalului in Poieni, pe care am putea s-o transformam in statie SMURD. Suntem dispusi sa facem garaj incalzit si sa inlocuim centrala, cheltuieli cu care ne-am descurca”, a aratat, pentru Ziar de Cluj, primarul comunei Poieni, Gheorghe Boca.

Salariatii statiei ar putea fi platiti dintr-un fond comun tuturor comunelor.

“Pentru noi ar fi foarte important. Pe sate e o populatie imbatranita, iar pentru asistenta de urgenta nimeni nu s-ar da la o parte. Mai vine salvarea si SMURD-ul de la Huedin, dar pana in Lunca Visagului sunt 45-50 de kilometri din Huedin, iar salvarea ajunge intr-o ora din localitate la spital. In zona asta sunt multe comotii cerebrale, in care sunt importante si 5 minute”, au spus sursele Ziar de Cluj, din Poieni.

Autoritatile locale sustin ca in zona se intervine greu si in cazul accidentelor de pe Piatra Craiului si pe E60.

“Am avut discutii cu oamenii pe sate, dar si discutii avansate cu primarii din Negreni si cu fostul primar din Ciucea si am stabilit ca ne-ar costa intretinerea statiei 2 miliarde de lei vechi pe an, suma pe care o putem suporta”, a punctat primarul din Poieni.

La Ciucea, insa, situatia e pe dos. Autoritatile locale spun ca nu ar putea suporta o posibila investitie in statia SMURD de la Poieni, din cauza proiectelor numeroase aflate in derulare.

“Avem atatea lucrari de cofinantat, incat nu ne mai permitem o cheltuiala in plus in zona asta. Pana la urma, noi suntem la 12 kilometri de Huedin, deci SMURD-ul poate ajunge la noi in 7 minute”, a aratat primarul din Ciucea, Radu Abrudan.

Pe de alta parte, insa, ministrul secretar de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat a declarat, cu ocazia inaugurarii statiei SMURD de la Mociu, ca Banca Mondiala sprijina toate investitiile in viitoarele statii de urgenta de pe teritoriul Romaniei, cu conditia ca acestea sa fie amplasate in beneficiul locuitorilor si sa nu se intersecteze cu alte statii de urgenta.

 

 

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE