Din oras

Cine castiga cu adevarat de pe urma muzeelor clujene? Contabilii-sefi ai institutiilor!

Scris de 479

Directorii muzeelor din Cluj-Napoca nu se pot plange cand vine vorba de averile acumulate in ultimii ani. Adevaratii boieri sunt insa contabilii sefi ai institutiilor pe care acestia le conduc, cei care au zeci de mii de euro in conturi, masini si terenuri.

Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic , are un apartament cumparat in 2000 si 26.000 de euro in conturi. Ca manager al institutiei culturale clujene, Salagean a castigat anul trecut peste 40.500 de lei. Din venituri independente, acesta a mai incasat 11.500 de lei. Tot in 2012, de la Academia Romana, Tudor Salagean a incasat 21.600 de lei pentru un proiect de cercetare.

Aurica Gabor, contabil sef la Muzeul Etnografic, stie sa-si dramuiasca averea. Contabila are doua terenuri in Maramures si un apartament in Cluj-Napoca. Nu are masina, insa are multe conturi deschise intre 2007 si 2012. In total, 131.000 de lei. In plus, contabila mai are inca 53.500 de lei in plasamente si investitii directe. In 2012, Aurica Gabor a castigat 24.760 de lei de la Muzeul Etnografic, plus inca 8.800 de lei de la diverse societati comerciale, pentru servicii financiar-contabile.  Pentru ca a trecut deja de varsta pensionarii, Gabor mai incaseaza de la stat inca 18.730 de lei in fiecare an.

Istoria si memoria

Carmen Ciongradi, directorul general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, are un apartament in Cluj-Napoca, un Ford Focus achizitionat in 2010 si aproape 100.000 de lei in conturi, bani stransi in 2010 si 2011. Cum a reusit Ciongradi sa stranga acesti bani, nu poate fi explicat nici macar de declaratia sa de avere – asta pentru ca directorul general a uitat sa-si treaca veniturile realizate din salarii in 2012.

“Nu imi explic ce s-a intamplat, eu stiu ca le-am trecut”, sustine Ciogrodi.

Emilia Talos, contabil-sef la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, nu are terenuri sau masini. Are insa, pe langa apartamentul din oras, 43.500 de lei in conturi. Anul trecut, Talos a castigat 30.450 de lei.

Cel mai sarac director de muzeu

Calin Stegerean, directorul Muzeului de Arta Cluj-Napoca, si-a cumparat, in 2008, teren de 700 de metri patrati in judet si locuieste in acelasi apartament din 1993. Stegerean conduce o Dacia Logan din 2007. In 2012, directorul muzeului a castigat 32.500 de lei. Din activitati independente, Calin Stegerean a mai incasat aproximativ 25.000 de lei.

Cine imparte, parte-si face – contabila care confirma proverbul

In comparatie cu seful sau, contabila sefa de la Muzeul de Arta , Daniela Cuibus, o duce foarte bine. Aceasta are doua terenuri in Gilau si Chinteni, doua apartamente in oras si o casa de vacanta in Gilau. Mai are in posesie nu mai putin de patru autoturisme: o Skoda Octavia, un Mercedes, un Volkswagen Passat si o remorca de 750 de kilograme. In 2012, contabila a vandut alte doua masini: o Dacia Duster – pentru 13.000 de euro – si un Volkswagen Passat – pentru 2.300 de euro.

Daniela Cuibus si-a pus si o multime de bani deoparte. In conturi are 4.000 de euro si 42.000 de lei. Contabila are insa si bani stransi sub saltea, nedepusi la nicio banca – inca 20.000 de lei. Curios e faptul ca doamna Cuibus a reusit sa faca toate aceste economii dintr-un salariu anual de 26.760 de lei.

La capatul opus sta cel mai sarac angajat al muzeului : Dan-Octavian Breaz, muzeograf la Muzeul de Arta, nu are nimic – nici terenuri, nici casa, nici masina. Breaz nu are nici conturi deschise, dar nici imprumuturi. Singurele iscalituri pe declaratia sa de avere sunt venitul anual incasat in 2012 – 10.681 de lei si banii incasati pentru niste articole publicate – 599 de lei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 40 mins PubliNews
  PREMIERĂ: Brandul românesc Donuterie și-a deschis o locație în capitala Ungariei
 • Acum 41 mins Sanatate
  Crește numărul spitalizărilor: 35 de copii sunt internați cu COVID-19. Au fost depistate 162 de noi cazuri de COVID-19 la Cluj.
 • Acum 4 hours General
  Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean: Supraimpozitarea contractelor part-time, ”o încălcare a libertății muncii”. În Constituție este definit ”dreptul la muncă”, nu ”obligația la muncă”
 • Acum 5 hours Justitie
  TÂRZIU, EXTREM DE TÂRZIU pentru o Justiție care se vrea europeană, Ion ”Ilici” Iliescu este retrimis în judecată pentru CRIME ÎMPOTRIVA UMANITĂȚII în Dosarul Revoluției din decembrie 1989. Dosarul ”loviturii” de stat începute după fuga lui Ceaușescu
 • Acum 5 hours FOTOGRAFILA
  CUM SE ”SCOATE” CTP din ”VINEREA VERDE”: Iar au lăsat tarif de metropolitan pe linia 35
 • Acum 7 hours Vocea ta
  Emil Boc şi administraţia sa îi abuzează administrativ pe clujenii care se lasă abuzaţi. Nici măcar despăgubirile mizerabile stabilite pentru exproprierile de la “La Terenuri” nu s-au plătit
 • Acum 7 hours Din oras
  Ploaia de vară a făcut ravagii în baza sportivă “La Terenuri” din Mănăștur. Aşa este când se lucrează cu “hei-rup, bum!”, ca la Bumbeşti-Livezeni…
 • Acum 7 hours PubliNews
  PESTE 300.000 DE EURO INVESTIŢIE ÎN PROMENADA ŞI PONTONUL DE PE MALUL LACULUI GHEORGHENI, DIN IULIUS PARC
 • Acum 8 hours Politica
  Marcel Ciolacu anunță că măsura compensării prețului la combustibil nu mai e necesară
 • Acum 9 hours Din oras
  Angajat al Primăriei Cluj-Napoca, care se dorea consilier județean, găsit în incompatibilitate de ANI
 • Acum 10 hours In vizor
  Autostrada melcului, cunoscută și ca Autostrada Transilvania, s-a mai târât 10 kilometri într-un an
 • Acum 10 hours Politica
  Marcel Ciolacu face acuzații incendiare: ”Pe piața energiei e o speculă. Sunt niște lucruri bizare”
 • Acum 11 hours Politica
  Polițiștii ies la proteste, considerându-se ”fraierii de serviciu”. Noi, contribuabilii, care i-am văzut de nenumărate ori abuzându-și uniforma, sunte adevărații fraieri!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE