Din oras

Cine castiga cu adevarat de pe urma muzeelor clujene? Contabilii-sefi ai institutiilor!

Scris de 479

Directorii muzeelor din Cluj-Napoca nu se pot plange cand vine vorba de averile acumulate in ultimii ani. Adevaratii boieri sunt insa contabilii sefi ai institutiilor pe care acestia le conduc, cei care au zeci de mii de euro in conturi, masini si terenuri.

Tudor Salagean, directorul Muzeului Etnografic , are un apartament cumparat in 2000 si 26.000 de euro in conturi. Ca manager al institutiei culturale clujene, Salagean a castigat anul trecut peste 40.500 de lei. Din venituri independente, acesta a mai incasat 11.500 de lei. Tot in 2012, de la Academia Romana, Tudor Salagean a incasat 21.600 de lei pentru un proiect de cercetare.

Aurica Gabor, contabil sef la Muzeul Etnografic, stie sa-si dramuiasca averea. Contabila are doua terenuri in Maramures si un apartament in Cluj-Napoca. Nu are masina, insa are multe conturi deschise intre 2007 si 2012. In total, 131.000 de lei. In plus, contabila mai are inca 53.500 de lei in plasamente si investitii directe. In 2012, Aurica Gabor a castigat 24.760 de lei de la Muzeul Etnografic, plus inca 8.800 de lei de la diverse societati comerciale, pentru servicii financiar-contabile.  Pentru ca a trecut deja de varsta pensionarii, Gabor mai incaseaza de la stat inca 18.730 de lei in fiecare an.

Istoria si memoria

Carmen Ciongradi, directorul general al Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, are un apartament in Cluj-Napoca, un Ford Focus achizitionat in 2010 si aproape 100.000 de lei in conturi, bani stransi in 2010 si 2011. Cum a reusit Ciongradi sa stranga acesti bani, nu poate fi explicat nici macar de declaratia sa de avere – asta pentru ca directorul general a uitat sa-si treaca veniturile realizate din salarii in 2012.

“Nu imi explic ce s-a intamplat, eu stiu ca le-am trecut”, sustine Ciogrodi.

Emilia Talos, contabil-sef la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, nu are terenuri sau masini. Are insa, pe langa apartamentul din oras, 43.500 de lei in conturi. Anul trecut, Talos a castigat 30.450 de lei.

Cel mai sarac director de muzeu

Calin Stegerean, directorul Muzeului de Arta Cluj-Napoca, si-a cumparat, in 2008, teren de 700 de metri patrati in judet si locuieste in acelasi apartament din 1993. Stegerean conduce o Dacia Logan din 2007. In 2012, directorul muzeului a castigat 32.500 de lei. Din activitati independente, Calin Stegerean a mai incasat aproximativ 25.000 de lei.

Cine imparte, parte-si face – contabila care confirma proverbul

In comparatie cu seful sau, contabila sefa de la Muzeul de Arta , Daniela Cuibus, o duce foarte bine. Aceasta are doua terenuri in Gilau si Chinteni, doua apartamente in oras si o casa de vacanta in Gilau. Mai are in posesie nu mai putin de patru autoturisme: o Skoda Octavia, un Mercedes, un Volkswagen Passat si o remorca de 750 de kilograme. In 2012, contabila a vandut alte doua masini: o Dacia Duster – pentru 13.000 de euro – si un Volkswagen Passat – pentru 2.300 de euro.

Daniela Cuibus si-a pus si o multime de bani deoparte. In conturi are 4.000 de euro si 42.000 de lei. Contabila are insa si bani stransi sub saltea, nedepusi la nicio banca – inca 20.000 de lei. Curios e faptul ca doamna Cuibus a reusit sa faca toate aceste economii dintr-un salariu anual de 26.760 de lei.

La capatul opus sta cel mai sarac angajat al muzeului : Dan-Octavian Breaz, muzeograf la Muzeul de Arta, nu are nimic – nici terenuri, nici casa, nici masina. Breaz nu are nici conturi deschise, dar nici imprumuturi. Singurele iscalituri pe declaratia sa de avere sunt venitul anual incasat in 2012 – 10.681 de lei si banii incasati pentru niste articole publicate – 599 de lei.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 23 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE