Din oras

Mobilizare pentru Muzeul Farmaciei: petitia reuneste peste 1.700 de semnaturi

Scris de 215

Clujenii nu renunta cu una, cu doua la magia muzeului din cea mai veche farmacie din oras. Dovada sta numarul mare de semnaturi inregistrate in cadrul petitiei “Salvati Colectia de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca”. Sperantele celor care administreaza acum Muzeul Farmaciei se indreapta catre Ministerul Culturii. 

Un numar de 1.710 de persoane si-au pus semnatura pe aceasta petitie si cativa si-au scris si gandurile legate de situatia disperata in care se afla micul muzeu. 

“Este inacceptabila mutarea muzeului!”, a scris un clujean

“Avem nevoie de muzee in Cluj! Este muzeul copilariei mele!”, a completat o clujeanca. 

“Bine ca avem bani sa spargem tot orasul!”, a remarcat alt semnatar al petitiei. 

“Pentru istoria Clujului , pentru generatiile viitoare, merita sa luptam pentru pastrarea Colectiei de Istorie a Farmaciei !
Bunurile culturale ce fac parte din patrimoniul Colectiei sunt unicate, de o valoare deosebita ! Trebuie sa ramana in spatiul care le-a facut cunoscute. Haideti cu totii sa facem ca acest imobil, simbol emblematic pentru Cluj, sa-si pastreze destinatia, sa-si continue 
menirea, sa ne imbucure ochii, sufletul si inima cu piesele expuse!”, a scris o iubitoare a muzeului. 

“Cel mai frumos muzeu din Cluj!”, a apreciat alt semnatar. 

“Primaria ar trebui sa faca mai mult pentru viitorul acestui oras conservand istoria acestuia si mai putin pentru “investitori”‘, a atras atentia alt clujean. 

Amintim ca Muzeul Farmaciei este in pericol de a fi evacuat. Petitia a fost realizata de oficialii MNIT si este adresata atat Ministerului Culturii, cat si Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca. Asa cum Ziar de Cluj anunta in exclusivitate, spatiul trebuie eliberat, deoarece proprietarii sunt hotarati sa vanda intreg imobilul si cer un milion de dolari pentru el. Municipalitatea se afla in negocieri cu mostenitorii.

“Facem un nou apel si pe aceasta cale catre toti cei care cunosc situatia Colectiei de Istorie a Farmaciei din Cluj si anume catre Ministerul Culturii, autoritatile judetene si locale, cat si catre cei care nu cunosc situatia, dar ne pot sprijini pentru a salva cat mai este timp acest muzeu aparte, unde, din 1573, a functionat neintrerupt o farmacie. Facem apel in mod special catre cei carora le pasa si nu le este totuna ca mai dispare un muzeu din patrimoniul national.

Va cerem sa ne sprijiniti pentru ca autoritatile locale sa prioritizeze negocierile cu cei care au revendicat si castigat in instanta aceasta cladire monument si sa ne sustineti in demersul nostru de salvare a acesteia si a Colectiei de Istorie a Farmaciei (cladire de patrimoniu de sec. XVI). Din pacate, dreptul de preemtiune, pe care Primaria Cluj-Napoca si-l exercita in prezent pentru achizitionarea partiala a cladirii, expira la sfarsitul anului. Mai mult, neofertarea intregului spatiu ingreuneaza negocierile, iar noi am ajuns sa fim presati cu evacuarea iminenta.

Acestea sunt motivele pentru care recurgem si la aceasta forma de sustinere, dupa zecile de memorii trimise de cand ne confruntam cu situatia respectiva”, au scris reprezentantii MNIT.

Spatiul care gazduieste Muzeul Farmaciei a fost obiectul unui sir lung de procese intre familia mostenitoare si MNIT, s-a cerut la un moment dat si chirie din partea muzeului, iar Ministerul Culturii si-a manifestat intentia de a-l cumpara. La fel si Primaria, insa, potrivit unor surse, familia vrea sa vanda intreaga cladire, asa ca a decis sa nu mai faca nici un fel de concesii. MNIT a primit somatie de evacuare la inceputul lunii cu termen de executare 10 zile.

“Primaria merge pe procedura de exercitare a dreptului de preemtiune pe partea de imobil ocupata de muzeu. Intre timp, la ultima sedinta a Consiliului Local, li s-a dat in folosinta un spatiu pe Eroilor in care sa mute temporar colectia, pentru ca ei au o notificare a imobilului cu data de 9 noiembrie 2015. Procesul e mai vechi si Primaria nu a avut de-a face cu el. Ne-au notificat abia acum, cand vine executorul judecatoresc sa le spuna ca trebuie sa plece. Pentru ca procedurile sunt separate si partea cu achizitia imobilului nu s-a incheiat, singura solutie a fost sa le dam un spatiu temporar”, preciza atunci Oana Buzatu, purtator de cuvant al municipalitatii. 

Potrivit unor surse, oficialii Ministerului Culturii ar fi facut promisiuni ferme ca vor face demersuri pentru achizitionarea intregii cladiri a Casei Hintz. 

Cei de la MNIT au precizat, in acest context, ca au mari sperante ca de aici va veni salvarea Muzeului Farmaciei. 

“Noi speram sa se rezolve. Ministerul Culturii speram sa rezolve. Sunt multe semnaturi la petitie si primim si noi multe mesaje de incurajare din partea clujenilor. In cladire se mai poate sta. Noi am primit o somatie de evacuare, dar nu a fost pusa in aplicare. Speram ca pana la sfarsitul anului sa avem o rezolvare”, a precizat Carmen Ciongradi, director interimar al MNIT. 

Reprezentantii Ministerului Culturii au promis ca vor da in curand detalii despre ce se va intreprinde in privinta Muzeului Farmaciei. ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Eveniment
  Sindicatele din educație continuă greva și săptămâna viitoare: Nu ne-ați convins că, după încheierea grevei, veți investi cu adevărat în educație. Nu v-ați asumat printr-un act normativ că, odată cu apariția noii legi a salarizării, salariul profesorului debutant va fi cel puțin egal cu salariul mediu pe economie
 • Acum 7 hours FOTOGRAFILA
  BĂTAIE DE JOC A LA BOC CU PISTELE PENTRU BICICLETE: Trebuie să câștige și farmaciștii din creme și analgezice, și medicii de coloană de pe urma dalelor, nu numai Videanu și PD-L al PNL. Se lucrează la economia orizontală a Clujului
 • Acum 1 day In vizor
  Să nu ziceți că Ziar de Cluj nu v-a atenționat că nimic nu e în regulă cu ”dervișii rotitori” de la Guvernare: PSD amenință cu declanșarea de alegeri anticipate, dacă protocolul nu e respectat
 • Acum 2 days Analiza
  EXCLUSIV Criminalul Tudor Cirje avea ascuns “in groapa” un pistol letal: “Daca ma dispera cineva… daca vrei sa faci mortaciune, cu manusi de doctor, da?”
 • Acum 2 days Anchete
  EXCLUSIV! “Cocaina iti da minte, atata am tras de ziua mea…!”, zicea criminalul Tudor Cirje! INTERCEPTARI superbe cu traficantii de droguri Grosan, Cirje si Popa Horea Emil! I-a facut DIICOT Cluj ca in desenele animate!
 • Acum 2 days PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 2 days Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 2 days Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 2 days In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 2 days In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 2 days Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 3 days In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 3 days In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE