Din oras

Mobilizare pentru Muzeul Farmaciei: petitia reuneste peste 1.700 de semnaturi

Clujenii nu renunta cu una, cu doua la magia muzeului din cea mai veche farmacie din oras. Dovada sta numarul mare de semnaturi inregistrate in cadrul petitiei “Salvati Colectia de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca”. Sperantele celor care administreaza acum Muzeul Farmaciei se indreapta catre Ministerul Culturii. 

Un numar de 1.710 de persoane si-au pus semnatura pe aceasta petitie si cativa si-au scris si gandurile legate de situatia disperata in care se afla micul muzeu. 

“Este inacceptabila mutarea muzeului!”, a scris un clujean

“Avem nevoie de muzee in Cluj! Este muzeul copilariei mele!”, a completat o clujeanca. 

“Bine ca avem bani sa spargem tot orasul!”, a remarcat alt semnatar al petitiei. 

“Pentru istoria Clujului , pentru generatiile viitoare, merita sa luptam pentru pastrarea Colectiei de Istorie a Farmaciei !
Bunurile culturale ce fac parte din patrimoniul Colectiei sunt unicate, de o valoare deosebita ! Trebuie sa ramana in spatiul care le-a facut cunoscute. Haideti cu totii sa facem ca acest imobil, simbol emblematic pentru Cluj, sa-si pastreze destinatia, sa-si continue 
menirea, sa ne imbucure ochii, sufletul si inima cu piesele expuse!”, a scris o iubitoare a muzeului. 

“Cel mai frumos muzeu din Cluj!”, a apreciat alt semnatar. 

“Primaria ar trebui sa faca mai mult pentru viitorul acestui oras conservand istoria acestuia si mai putin pentru „investitori”‘, a atras atentia alt clujean. 

Amintim ca Muzeul Farmaciei este in pericol de a fi evacuat. Petitia a fost realizata de oficialii MNIT si este adresata atat Ministerului Culturii, cat si Primariei si Consiliului Local Cluj-Napoca. Asa cum Ziar de Cluj anunta in exclusivitate, spatiul trebuie eliberat, deoarece proprietarii sunt hotarati sa vanda intreg imobilul si cer un milion de dolari pentru el. Municipalitatea se afla in negocieri cu mostenitorii.

“Facem un nou apel si pe aceasta cale catre toti cei care cunosc situatia Colectiei de Istorie a Farmaciei din Cluj si anume catre Ministerul Culturii, autoritatile judetene si locale, cat si catre cei care nu cunosc situatia, dar ne pot sprijini pentru a salva cat mai este timp acest muzeu aparte, unde, din 1573, a functionat neintrerupt o farmacie. Facem apel in mod special catre cei carora le pasa si nu le este totuna ca mai dispare un muzeu din patrimoniul national.

Va cerem sa ne sprijiniti pentru ca autoritatile locale sa prioritizeze negocierile cu cei care au revendicat si castigat in instanta aceasta cladire monument si sa ne sustineti in demersul nostru de salvare a acesteia si a Colectiei de Istorie a Farmaciei (cladire de patrimoniu de sec. XVI). Din pacate, dreptul de preemtiune, pe care Primaria Cluj-Napoca si-l exercita in prezent pentru achizitionarea partiala a cladirii, expira la sfarsitul anului. Mai mult, neofertarea intregului spatiu ingreuneaza negocierile, iar noi am ajuns sa fim presati cu evacuarea iminenta.

Acestea sunt motivele pentru care recurgem si la aceasta forma de sustinere, dupa zecile de memorii trimise de cand ne confruntam cu situatia respectiva”, au scris reprezentantii MNIT.

Spatiul care gazduieste Muzeul Farmaciei a fost obiectul unui sir lung de procese intre familia mostenitoare si MNIT, s-a cerut la un moment dat si chirie din partea muzeului, iar Ministerul Culturii si-a manifestat intentia de a-l cumpara. La fel si Primaria, insa, potrivit unor surse, familia vrea sa vanda intreaga cladire, asa ca a decis sa nu mai faca nici un fel de concesii. MNIT a primit somatie de evacuare la inceputul lunii cu termen de executare 10 zile.

„Primaria merge pe procedura de exercitare a dreptului de preemtiune pe partea de imobil ocupata de muzeu. Intre timp, la ultima sedinta a Consiliului Local, li s-a dat in folosinta un spatiu pe Eroilor in care sa mute temporar colectia, pentru ca ei au o notificare a imobilului cu data de 9 noiembrie 2015. Procesul e mai vechi si Primaria nu a avut de-a face cu el. Ne-au notificat abia acum, cand vine executorul judecatoresc sa le spuna ca trebuie sa plece. Pentru ca procedurile sunt separate si partea cu achizitia imobilului nu s-a incheiat, singura solutie a fost sa le dam un spatiu temporar”, preciza atunci Oana Buzatu, purtator de cuvant al municipalitatii. 

Potrivit unor surse, oficialii Ministerului Culturii ar fi facut promisiuni ferme ca vor face demersuri pentru achizitionarea intregii cladiri a Casei Hintz. 

Cei de la MNIT au precizat, in acest context, ca au mari sperante ca de aici va veni salvarea Muzeului Farmaciei. 

“Noi speram sa se rezolve. Ministerul Culturii speram sa rezolve. Sunt multe semnaturi la petitie si primim si noi multe mesaje de incurajare din partea clujenilor. In cladire se mai poate sta. Noi am primit o somatie de evacuare, dar nu a fost pusa in aplicare. Speram ca pana la sfarsitul anului sa avem o rezolvare”, a precizat Carmen Ciongradi, director interimar al MNIT. 

Reprezentantii Ministerului Culturii au promis ca vor da in curand detalii despre ce se va intreprinde in privinta Muzeului Farmaciei. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *