Dupa ce s-au certat ca la usa cortului pentru parcul de langa Iulius Mall, pentru ca nu mai stiau care sa-si asume reusita inaugurarii, reprezentantii Primariei si ai Consiliului Judetean se dezic de tot ce nu inseamna gazon proaspat tuns si bine amenajat. Acum, mizeriile din vecinatatea mall-ului sunt aruncate cu aceeasi putere din curtea municipalitatii inspre judet si viceversa.
In urma cu doua zile, consilierul local PNL, Ioan Bildea, ii solicita primarului Emil Boc sa dispuna efectuarea unor lucrari de curatare si decolmatare a lacului de la Iulius. „La sesizarea clujenilor, in calitate de consilier local, solicit domnului primar Emil Boc sa dispuna lucrari de curatare si decolmatare a lacului de linga Iulius Parc”, cerea Bildea, amintind municipalitatii ca a promis ca, dupa reamenajarea zonei din vecinatate, va curata lacul si va instala un ponton pentru barci si hidrobiciclete:
„Nimic, insa, nu s-a intamplat. Investitorul privat Iulius Mall a amenajat la standarde europene o portiune din malul lacului dar, din pacate, apa este atat de murdara incat clujenii sunt deranjati de aspectul lacului si mirosul urat pe care acesta il emana. Drept urmare, se impun lucrari de curatare si decolmatare a lacului, astfel incat acesta sa ofere o priveliste placuta pentru clujenii veniti sa se relaxeze in zona”.
O inaugurare cu scandal
La inaugurarea Iulius Parc a devenit celebra galceava dintre Emil Boc si Horea Uioreanu, presedintele de atunci al Consiliului Judetean Cluj, in care fiecare isi asuma proprietatea terenului proaspat amenajat cu peste doua milioane de euro de catre Iulius Mall.
“Autorizatia este emisa de Primaria Municipiului Cluj-Napoca, proprietar- Primaria Municipiului Cluj-Napoca. In rest, obiectivul comun poate fi imbunatatit impreuna, dar juridic, proprietatea ne apartine, pentru ca , altfel, ar fi emis Consiliul Judetean solicitarea pentru autorizare”, a spus atunci primarul Emil Boc.
“Ne aflam pe terenul CJ, e buna si colaborarea cu primaria, dar terenul e al CJ, deci hai sa fim corecti! La primavara o sa contribuim si noi cu hidrobiciclete si barci”, a spus Uioreanu. “Autorizatia e emisa de Primaria Cluj-Napoca, care e inscrisa ca proprietar in cartea funciara. Nu e o chestiune de disputa, ci de realitate istorica!”, a replicat Boc. “Sunt directorul general Univers T, iar Univers T detine 84% din terenul acestui parc, eu personal am semnat autorizatia de construire a acestui parc!”, a simtit nevoia sa intervina si Valentin Lungu.
Boc precizat ca firma controlata de Iulian Dascalu a amenajat partea de teren care era “libera”, pentru ca terenurile din partea opusa noului parc erau revendicate pana la mijlocul lacului.
“Eu am fost interesat ca intreaga suprafata care e parte din pista si zona de agrement din Iulius Parc sa fie unitara. Prima parte am reusit sa o rezolvam din punct de vedere juridic dupa doi ani de zile, in timp ce partea cealalta este in diverse stadii de retrocedare la Guvern. Speram sa fie rezolvate cat mai repede, ca si acest teren sa imbrace aceeasi forma ca cea existenta astazi”, a declarat primarul Clujului la acea vreme.
Timpul trece, mizeria ramane
Dupa aproape un an, situatia terenurilor revendicate este neschimbata, potrivit unui reprezentant al Biroului Mass-Media a Primariei Municipiului Cluj-Napoca.
“Situatia acelor terenuri este la fel. Partea de lac care tine de noi este curatata saptamanal de reziduuri vegetale de catre cei de la Rosal, iar un om de la primarie curata zilnic gunoaiele de pe acolo, PET-uri si alte lucruri aruncate de pescari. Mai este partea arondata celor de la Univers T, unde sunt ceva balarii, dar acolo e responsabilitatea lor”, a precizat acesta.
Oficialii Consiliului Judetean (CJ) Cluj, institutia in cadrul careia functioneaza Univers T, au replicat insa ca partea neingrijita a zonei lacului nu este in administrarea lor.
“Am vorbit cu domnul Valentin Lungu si dansul spune ca cei 84% din teren care tin de hotel reprezinta exact terenul pe care se afla Iulius Parc, care arata mai mult decat ok. Restul de 16% tin de primarie, care ar trebui sa se ocupe de aspectul zonei prin RADP, ei au aceasta obligatie. Noi nu mai avem alt teren in zona”, a precizat Alin Iuga, purtatorul de cuvant al CJ Cluj.
Cu alte cuvinte, institutiile isi pastreaza, in continuare, incapatanarea cand vine vorba de terenurile din preajma mall-ului. Doar ca atunci cand e de bine trag cu dintii de ele, iar cand e rau le intorc spatele si se dezic de orice responsabilitate.