Vocea ta

Mituri și adevăruri despre deșeuri. Concluzia unui activist de mediu: La CMID s-au pierdut fonduri europene

Scris de 191

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor este închis, nu se pot depozita deșeuri, deși prima celulă a fost inaugurată în luna mai. La scurt timp a fost închisă ca urmare a unei contestații la contractul de operare pe care Consiliul Județean Cluj l-a semnat cu Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca, fără o licitație deschisă. Contractul respectiv a fost atribuit în urma contituirii unei situații de urgență. În acest context, activistul de mediu Szakats Istvan a prezentat, pe Facebook, o serie de mituri și adevăruri despre CMID, concluzia fiind că s-au pierdut fonduri europene, aspect pe care presa locală l-a semnalat de mai multe ori de-a lungul anilor, dar conducerea Consiliului Județean a încercat de fiecare dată să contrazică informațiile.

Facem precizarea că miturile fac referire la situația reală, iar adevărurile din postarea lui Szakats Istvan fac referire la versiunea de adevăr a autorităților locale.

Mituri și adevăruri despre deșeuri

Mit: În celula CMID nu se pot depozita deșeuri

Adevăr: Celula de depozitare a CMID este finalizată din punct de vedere al construcției, deci operațională și așteaptă oricând să primească transporturi cu deșeuri selectate.

Mit: Se lucrează de 10 ani la CMID și tot nu este gata

Adevăr: 7 ani proiectul a fost blocat, execuția realizându-se de fapt în ultimii 3 ani.

Mit: La CMID s-au pierdut fonduri europene

Adevăr: Întârzierile s-au datorat constructorilor, iar fondurile europene nu s-au pierdut, proiectul fiind finalizat înainte de termenul final din 2023. Toate cheltuielile au fost decontate în integralitate.

Mai departe, activistul de mediu prezintă câteva probleme serioase care au apărut de-a lungul anilor în cadrul proiectului de construire CMID: plângerea la DNA din 2015 depusă de Mihai Seplecan, președintele de atunci al Consiliului Județean, auditul de la Curtea de Conturi din 2015 și pierderile de fonduri europene în valoare de 4,4 milioane euro din 2017.

Redăm mai jos integral postarea lui Szakats Istvan:

2015

Plângere DNA

Consiliul Județean vs Antreprenor CMID

„Având în vedere paguba pricinuită (…) existând totodată și riscul ca cheltuielile ocazionate cu lucrările efectuate până în prezent să fie declarate neeligibile și să fie suportate din bugetul propriu”

Au fost efectuate plăți pentru lucrări necorespunzătoare calitativ, neconforme sau neexecutate, producând un prejudiciu important Consiliului Județean Cluj și fondurilor atribuite de UE.

2015 Audit Curtea de Conturi

Factori implicați în implementarea și managementul proiectului nu au întreprins măsuri adecvate pentru îndeplinirea obiectivelor fapt pentru care au fost stabilite consecințele în plan financiar care afectează interesele Uniunii Europene și cofinanțarea națională.

2015 Raport de Audit POS Mediu

Cheltuieli neeligibile în sumă de 2,6 milioane lei reprezentând lucrări excavații care nu respectă proiectul tehnic.

Cheltuieli neeligibile în sumă de 4,9 milioane lei reprezentând lucrări de umpluturi neconforme executate la digul 2 și drumul de acces 3, dovadă fiind destabilizarea acestora.

Cheltuieli neeligibile în sumă de 2,6 milioane lei reprezentând avans 80% pentru materiale livrate pe șantier.

Cheltuieli neeligibile în sumă de 2 milioane lei întrucât la realizarea sistemului de drenare a apelor nu au fost respectate prevederile caietului de sarcini.

2015 Proiect de rectificare bugetară Consiliul Județean Cluj

La capitolul 74.02 propunem suplimentarea prevederilor bugetare pe anul 2016 la proiectul POS MEDIU „Sistem de management integrat al deșeurilor în Județul Cluj” cu suma de 17,8 milioane lei.

2017 Informare Ministerul Fondurilor Europene

Pentru sumele rambursate în cadrul proiectului „Sistem de management Integrat al Deșeurilor în Județul Cluj”, Consiliul Județean a figurat în evidențele Autorității de Management pentru POS Mediu cu o valoare totală a creanțelor bugetare în sumă de 19.574.768,93 lei (aproximativ 4,4 milioane euro). Această sumă a fost recuperată pe parcursul implementării proiectului, atât din sumele solicitate ulterior la rambursare de către beneficiar, cât și prin plată voluntară.

Adevărul e că la CMID s-au pierdut fonduri europeneULTIMA ORĂ

 • Acum 18 hours Sport
  Primul şoc în Superliga: U Cluj vrea să îl dea afară pe Erik Lincar și negociază rezilierea contractului!
 • Acum 19 hours FOTOGRAFILA
  Chiar nimeni nu vede chixul “regazonării” de pe Cluj Arena, “orezăria” de acolo? Tișe: “Stadionul este pregătit pentru fotbal”. Doar că “maronul” de pe teren este la fel de vizibil ca şi cel din comunicat
 • Acum 20 hours Analiza
  În Cluj-Napoca există zi de Oser (“Osăr) şi zile de “OSĂ”: Boc dă asigurări că se face Aquapark la Cluj-Napoca. Săptămâna viitoare “OSĂ” anunţe “veștile bune”
 • Acum 22 hours Vocea ta
  Concert de noapte la utilaj greu pe Clinicilor. Legea e facultativă la Cliuuuj
 • Acum 23 hours Politica
  Guvernul vrea mai multe femei în funcţii de conducere la companiile de stat. „Femeile au nevoie de această şansă”, spune Firea
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Nu trebuie să scoți pe gură cuvinte rasiste, e suficient să ai o atitudine de gen: La ora dezbaterii publice pe justiţie socială de la festivalul de la Pata Rât, primarul Emil Boc intra live pe Facebook cu perechi dansând tango în Cazino
 • Acum 1 day Politica
  O GROAZNICĂ LOVITURĂ PENTRU AGRAMAȚII DE PE REȚELELE DE SOCIALIZARE: Gramatica va deveni probă la “Bacalureat” (sic!)
 • Acum 1 day Eveniment
  Incendiu foarte puternic la un restaurant: focul se manifestă pe o suprafață de 2000 de metri pătrați
 • Acum 1 day In vizor
  Ia uite cum îi curta Partidul Comunist Chinez pe scuteciștii și uaseceriștii României…
 • Acum 2 days General
  Untold, Eco Garden și administrația publică locală își bat joc de U Cluj, de suporteri și de oraș. Priviți pe ce ”orezărie” sunt chemați jucătorii clujeni să se bată cu cei de la Sepsi
 • Acum 2 days Sanatate
  CLUJ: 2000 de cazuri depistate într-o săptămână. De ieri, până azi, încă aproape 400 de cazuri noi
 • Acum 2 days In vizor
  Podului Locomotivei ”OSĂ” fie modernizat ”în curând”. Deocamdată, după 5 ani de la demararea proiectului, mai sunt de obținut câteva avize
 • Acum 2 days PubliNews
  Muzică, film, teatru și bunătăți mediteraneene – surprizele din acest weekend în Iulius Parc
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE