Sanatate

Tiroidita Hashimoto, o afecțiune care vine cu palpitații, agitație și insomnii

Glanda tiroidă este „țapul ispășitor” pentru multe probleme, unele reale, altele doar închipuite. Atunci când iei proporții e mai ușor să dai vina pe tiroidă, decât să reduci porțiile de mâncare și să faci mișcare. Atunci când treci printr-o perioadă mai dificilă, e mai ușor să dai vina pe o disfuncție a glandei tiroide, decât să privești în interiorul tău și să găsești adevărata problemă.

Medicul specialist endocrinolog Valentin Pop vine cu o serie de precizări despre glanda tiroidă și ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în organism atunci când pacientul suferă de tiroidita Hashimoto.

„Glanda tiroidă este una din cele mai importante glande endocrine. În patologia și în practica de zi cu zi ne întâlnim cel mai frecvent cu patologia tiroidiană. Tiroida Hashimoto e campioană în consulturile de zi cu zi. Cel mai frecvent afectează femeile, de la paciente foarte tinere, până la doamne mai în vârstă. 9 din 10 pacienți sunt femei”, precizează endocrinologul.

Medicul nu crede că numărul cazurilor a crescut, ci pune pe seama dezvoltării tehnologiei, a cercetării și performanței aparaturilor creșterea numărului de cazuri diagnosticate.

Un medic cu experiență vede înainte de a pune ecograful în funcțiune micile semne ale tiroiditei Hashimoto.

„Am putea contura un portret al pacientei, pentru că, în general, vorbim de paciente, prea puțin bărbați. Apare de la fete tinere, de 15,16 ani până la doamne la care boala debutează la peste 60 de ani. Se întâmplă să descoperim afecțiunea întâmplător, adică vedem ecografic o imagine specifică pentru tiroidita autoimună, cerem analize specifice și ni se confirmă sau, în alte cazuri, vin pacientele, descriu niște simptome specifice, intuim că ar fi vorba despre așa ceva, analizele și imagistica ne confirmă. Alte cazuri vin dinspre cardiologi, multe paciente având simptomatologie la debut palpitații, agitație, insomnii. Ele merg la cardiolog, dar colegii cardiologi deja s-au învățat și le trimit la consult endocrinologic”, ne spune Valentin Pop.

Ce se întâmplă, de fapt? Când anticorpii încep să atace tiroida, distrug celula, ajung în sânge mari cantități de hormoni, au loc crize de hashitoxicoză, iar până dispar dau palpitații, agitații, insomnii. Dar nu e o regulă, existând paciente care fac aceste crize frecvent, altele care le fac rar, iar altele abia resimt câte o palpitație.

„Anticorpii distrug tiroida, la modul fizic. Tiroida nu mai poate produce hormoni, TSH-ul din hipofiză, care controlează tiroida se secretă, tiroida mai face un efort, se hipertrofiază. În etapa aceasta noi o vedem ecografic mărită. Pacienta declară senzație de nod în gât, de sufocare și de aici intuim cam despre ce ar fi vorba. Apoi nu mai poate să producă hormonii, face virajul spre hipotiroidism, iar noi trebuie să compensăm cu tratament ce nu mai produce tiroida afectată de anticorpi”, ne explică foarte frumos endocrinologul.

Vom reveni, pentru a vă spune ce analize se efectuează, care este momentul în care trebuie să mergeți la medic și în ce constă tratamentul.

 

 

 

 

 

Susține Ziar de Cluj!

Timp de aproape 10 ani, ți-am oferit gratis articolele noastre. A venit timpul să devenim parteneri. Ziar de Cluj va implementa în curând abonamentul de 10 lei pe lună pentru toți cititorii. Pentru toți cititorii care ne respectă curajul și experiența.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *