In vizor

Mircea Susca a adus aurul la Cluj-Napoca: “Matematica rezolva problemele”

Mircea Susca a luat medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica pentru studenti, „South Eastern European Mathematical Olympiad for University Students-SEEMOUS 2014. Tanarul de 19 ani e studentul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) si crede ca, dincolo de ermetismul matematicii, materia il ajuta sa-si dezvolte capacitatea de gandire.

Mircea Susca are 19 ani si mii de probleme. De matematica. Tanarul e student la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul UTCN si spune ca Matematica nu-i face probleme. Ii place pentru ca e una dintre cele mai practice si utile discipline, si e si printre cele mai abstracte domenii posibile.

“Si eu am aflat tot cu timpul cat e de utila matematica, pentru ca si eu mi-am pus problema in liceu, pentru olimpiada. Fac tot felul de probleme ciudate, foarte dificile si zic “Da’ oare la ce le fac? Castig ceva?” Si ideea e ca matematica are foarte multe ramuri: are combinatorica, are geometrie – o gramada de feluri de geometrie, are analiza matematica, are algebra liniara, are o gramada. Fiecare are aplicatii in domeniu: de exemplu combinatorica, matematici discrete in general, asta are aplicatii in calculatoare. Un inginer calculatorist are mare nevoie de asa ceva. De exemplu cine vrea sa realizeze o conexiune la internet si are un server pe care vrea sa-l acceseze in LA. Ideal e sa gaseasca un traseu minim ca sa nu se piarda resurse pe la serverele auxiliare. De aceea, de exemplu, teoria grafurilor se ocupa cu asa ceva. Asta ar fi una din aplicatii”, isi incepe povestea, Mircea, langa un fresh, intre un conspect si un laborator.

Vorbeste calm si cumpatat si gandeste eficient, intre variabile si functii. E serios pentru cei 19 ani – marca probabilitatilor. Dincolo de logaritmi si analize, a descoperit esenta:

“Un lucru esential in matematica e sa stiu pe ce lucrez. Sa nu-mi pun problema acolo unde nu e nevoie. Ma apuc si rezolv degeaba. Multa lume zice ca matematica e facuta sa complice lucrurile. Dimpotriva. E chiar opusul”, explica Mircea, cu prima medalia de aur internationala la gat.

Nu i-a venit sa creada cand au anuntat ca el, Mircea Susca, “fiul ploii din Tarnaveni”, amator de probleme de matematica din culegeri comuniste, a luat medalia de aur la SEEMOUS. A intrecut 100 de participanti, din 29 de tari, in conditiile in care “lotul de olimpici din liceu din Bucuresti ajungeau sa se pregateasca cu profesori universitari pentru concursuri”. Spune ca la acest concurs a obtinut medalia de aur gratie pregatirii cu profesorii de la universitate. 

“E primul meu aur. Nu a mai primit atatea felicitari in viata mea. Ma sunau oameni de la mine din oras, cu care nu vorbesc prea des, sa ma felicite. Mi s-a incazit sufletul. Sa fiu foarte sincer, nu mi se intampla foarte des”, incuviinteaza Mircea.

Tanarul are un discurs fara pata si fara greseli de exprimare; dovada stau rafturile de carti care-l ajuta sa se “detaseze de lumea reala”. Si chitara. Stie foarte clar ce vrea: sa nu moara de foame in Romania si de asta se straduieste sa-si cladeasca, incet-incet, cariera. Hobby-ul principal ramane, insa, matematica.

“De matematica nu m-am plictisit pentru ca tot timpul am ceva de invatat si ma pot perfectiona. Intotdeauna pot sa invat ceva nou – e ca si cum ai canta la chitara. Intotdeauna pot sa invat o melodie noua, pot sa deduc lucruri si, in sensul asta, posibilitatile raman infinite, deci nu am cum sa ma plictisesc. Singurul impediment ar fi imaginatia”, recunoaste.

Dincolo de toate, matematica ii place pentru ca e una dintre cele mai practice si utile discipline si e si printre cele mai abstracte domenii posibile. Trebuie, insa, ca si sistemul de educatie sa fie pregatit sa dezambiguizeze enigma.

“Sistemul de invatamant e proiectat sa ne faca mai tampiti. Cei din varf profita daca noi suntem prosti si ne pot manipula. Asta e adevarul si nu doar in Romania. In America sistemul de invatamant e vai si-amar. Cand aud de la americani ca Budapesta e capitala Romaniei, e grav”, traseaza cele doua puncte clar, singurul medaliat cu aur la Olimpiada Internationala de Matematica a Studentilor.

Sistemul poate deschide apetitul tinerilor pentru matematica, in masura in care profesorii stiu sa descopere talentul elevilor si sa ii ajute sa-si descopere pasiunea, pentru ca scolarii sa nu mai fie paraleli cu matematica. Asa i s-a intamplat si lui, cu dirigintele sau, Dorin Andreescu, de la Liceul Teoretic „Andrei Barseanu” din Tarnaveni. 

“Liceenilor le spun sa invete matematica pentru ca nu au nimic de pierdut. E grea, e frumoasa si pofta vine mancand. Ceea ce au in minte nu le poate lua nimeni, chiar daca se poate sa lucreze foarte mult si sa nu aiba performante la Olimpiade. Asa e. Asa e matematica. Concurenta, intamplator, e mare. (…) Un profesor bun stie sa vada care elev are stofa de olimpic si sa-l identifice; astfel, dascalii pot sa le capteze atentia si sa-i motiveze. Sa le dea de lucru ceva intr-un fel distractiv, in care sa descopere materia. Dupa parerea mea, odata ce elevul doreste s-o faca nu mai conteaza asa de mult profesorul. Ideea e sa fie pornita pasiunea lui”, a spus studentul UTCN.

Sustine ca nu se vede profesand si se gandeste sa renunte la modulul pedagogic pe care l-a ales. E de abia in primul an si stie sigur ca nu se vede dascal “zeci de ani”. Planurile pe termen scurt se intersecteaza cu interesele si cu toate curiozitatile pe care le are: i-ar placea sa descopere lumea.

“Daca prind o bursa nu o s-o refuz, insa mie imi place in Romania. Mi-ar placea sa raman aici, daca as putea s-o duc decent. Daca nu se poate, lucrez mult degeaba, da, o sa prind o ocazie si o sa plec”, arata Mircea.

Mircea, alaturi de inca 5 colegi a reprezentant lotul Univeristatii Tehnice la SEEMOUS 2014. Colegii lui, Florin Balint si Vlad Suciu, au obtinut medalii de argint, la fel ca Horea Muresan, Kajanto Sandor si Balaci Andrei, studenti care au reprezentat Universitatea „Babes-Bolyai” la SEEMOUS 2014. UTCN a mai castigat si medalii de bronz la concurs cu Horatiu Florian si Raluca Portase. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *