Vrajba intre oieri pentru Mielul Transilvan. In vreme ce un crescator cu 1.000 de oi din judetul Cluj jura ca are o rasa noua de miei, dupa prima generatie de imperechere a oilor autohtone cu berbeci de carne adusi din Olanda, alti doi ciobani, care se afla deja in al patrulea an de cand incearca sa obtina o rasa noua, stau si cugeta. Nu i-ar spune Miel Transilvan, „pentru ca-i doar propaganda politica”, dar nici nici hibrid. E F2, cu o crestere rapida, direct proportionala cu viteza tizului Ferrari.
Intr-un tarc de 2 pe 2, la cea de-a 19-a editie a Targului Agraria, 4 miei pasc cu pofta, in timp ce autoritatile de abia asteapta sa-i boteze: „Miei de carne Transilvani”. Ciobanii, in camasi si cu palarii, se sprijina de tarcuri si se gandesc.
„Miel Transilvan nu exista, nu mai vorbiti prostii, ca rade lumea de dumneavoastra. Io le-am zis sa nu spuie inca ce-i, da’ nu m-asculta nimeni. Tat ii politica si propaganda. Io am vazut miei si io am facut, da’ inca nu avem. Ce tat atata propaganda?!”, sfatuieste, prietenos, un fermier din Asociatia Ijarul cu 900 de oi si 40 de vaci.
Trei tarcuri mai la dreapta, ca la maruntica, Alexandru Bojan, fermier cu aproape 1.000 de oi si cu experienta in metisarea raselor de oi de 4 ani, explica, in timp ce arata ca F2 are o rata de crestere direct proportionala cu viteza tizului, Ferrari F2:
„Asta ii mielul, metisul de rasa de carne de Cap Negru german. Asta ii F2. Mama lor o fost F1, mama romaneasca cu Cap Negru German si asta ii a doua fatare. Are mai multa carne, ii special creata pentru carne, numa ca asta nu ii rasa pura, ca ii metis, metisat. Oricum, au o viteza de crestere cu 40% mai mare decat aiestalalt autohton. A fost fatat la 1 februarie si are 38, 40 de kilograme. Mielul traditional, ii de-o sama cu asta si n-are 20 de kilograme. Asta ii turcanu romanesc autohton”, arata ciobanul din comuna Mihai Viteazu, care creste 900 de oi.
Barbatul creste metisi de vreo 4, 5 ani. S-a hotarat sa faca imperecherile pentru ca „nu mai merge cu Turcana noastra”.
„Turcana nu-i o rasa ca sa ii fie apreciata carcasa la pietele lumii. Ii o carne rara, care nu are calitatea care se cere la piata. Si prin metisare si incrucisare cu tot felul de rase de carne aduse din Europa am avut spor de crestere. Dar cred ca nu trebuie sa ma duc mai departe de F2. Am incrucisat Turcana noastra cu berbecut de carne si rezultatul, l-am mai incrucisat o data. A patra va fi aproape de rasa pura. Cred io ca F2 e perfect, exact ce ne traba noua. Creste repede si au o productivitate, un spor de crestere aproape dublu fata de astia locali”, completeaza Bojan.
„Trebe sa fii scolit pe afacerea Oaie”
Primavara asta a reusit sa vanda „toate F-urile astea”, aproape 340 de miei, cu 13 lei kilogramul, pe cand vecinii cu o ferma de turcane au ramas cu ei pentru ca nu i-a cumparat nimeni. Recunoaste ca la un spor de crestere aproape dublu nici nu se mai gandeste sa vanda Turcane.
Daca tot a concretizat discutiile purtate la Ministerul Agriculturii, acum 5 ani, cand au fost subventionati berbecii adusi din import pentru incrucisare acum ii vinde. Atunci, s-a inscris in program si de acolo a inceput: cu 5 berbeci din Germania, apoi inca 40 de Cap Negru german si cativa Suffolk.
„Incepe sa se caute mielul de carne. Are un spor de sacrificare de 60% randament. Pe Turcan trebe sa-l invarti bine ca sa ai 50% randament. Si plus ca nu are sporul de crestere. Asta are 35 de kilograme, ala e la 20 de kile. Pentru treaba asta trebuie sa fii si scolit pe afacerea „Oaie”. Cu Turcana nu am rezolvat nimic. Am discutat aici intre oieri si intre specialisti intr-ale oilor ca se pune mare baza pe oaia de carne momentan. Acum incepe sa se formeze ideea si fapta”, continua fermierul din Mihai Viteazu.
Spune ca F2 nici nu are gust de oaie, pentru ca nu are „saul ala de Turcana care miroasa a oaie”. Cu cei 4 miei adusi la Agraria are planuri: nu ii da la kilogram ci pe bucata. 700 de lei berbecutii si 400 miala.
A fi sau a nu fi?
Tarc in tarc cu F2, sta botezatul „Miel de Carne Transilvan”. „Exista?”… „Pai uitati-va in tarc. Ala ce-i?”, si arata inspre un miel speriat.
„E din rasa Bonti cu Tigaie ruginie. Are mai multa carne, nu are grasime in fibra de carne. E prima generatie. E metis intre rasa noastra si berbecutul din Olanda. Ideea cu numele mi-a venit pentru ca suntem in Transilvania si Cluju’ ii capitala Transilvaniei si i-am zis „Miel de carne Transilvan””, explica ciobanul Cosmin Hadarean, care a obtinut 60 de miei transilvani in acest an.
Nu mai stie exact cati a vandut. Spune ca i-a vandut pe toti, dar a lasta cativa pentru reproducere.
„Mielul Transilvan are cotletul mai mare decat mielul obisnuit, pulpa mai multa. Oamenii sunt interesati sa cumpere. Chiar cine o cumparat o fost foarte multumiti”, spune ciobanul cu 1.000 de oi la Iuriu de Campie.
Targul International de Agricultura, Industrie Alimentara si Zootehnie, Agraria, organizat la Cluj-Napoca incepand din anul 1995, a devenit evenimentul anual emblematic in domeniu pentru zona Transilvaniei.