Din oras

Ministrul Vela prezintă ORDONANȚA MILITARĂ numărul 10. Circulația persoanelor de peste 65 de ani între orele 7-11 și 19-22 + alte modificări

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut o declarație de presă, în cadrul căreia a anunțat o nouă ordonanță militară (nr. 10).

Principalele declarații:

Încep prezentarea ordonanței militare 10, adresând mulțumiri pentru comportamentul vostru responsabil. Vă spun că am luat la cunoștință despre ceea ce va neliniștește și vă mai spun odată că MAI vă este partener în luppta cu coronavirusul. Obligațiile respectate acum conduc în viitor spre normalitate. în această notă am luat decizii.

Circulația pentru persoanele de peste 65 de ani este permisă în afara locuinței, indiferent de intervalul orar, pentru urmatoarele motive:

– interes profesional, inclusiv gospodărie și locul desfășurării serviciului
– asistență medicală care nu poate fi amânată, tratamente oncologice, dializă sau altele
– activități agricole, sau să se deplaseze pentru comercializarea acestor produse

Am prevăzut că persoanele care au împlinit vârsta de 65 de ani pot circula de la 7 la 11 și de la 19 la 22, pentru motivele:

– deplasarea bunurilor pentru necesitățile de bază
– îngrijirea/însoțirea unui minor sau altor persoane vulnerabile
– activitatea fizică individuală, deci nu colective
– nevoile animalelor domestice și de companie

Măsurile se aplică odată cu publicarea ordonanței în Monitorul Oficial. Operatorii economici care comercializează produse de necesitate își vor organiza programul de lucru pentru a facilita accesul persoanelor peste 65 de ani, în intervalele orare deja anunțate.

O altă măsură luată, care ține de suspendarea zborurilor, perioade care au expirat sau urmează să expire. Am decis că va trebui prelungită măsura de suspendare pentru zborurile cu Spania, încă 14 zile începând cu 28 aprilie. Am decis prelungirea suspendării zborurilor cu SUA, UK, Olanda, Belgia, Turcia, Iran, Austria pentru 13 zile, începând cu 1 mai. Am decis suspendarea zborurilor în Italia până pe 14 mai. Tot la acest capitol intră zborurile cu Franța și Germania, pentru încă 10 zile începând cu 5 mai.

Rămâne permis transportul de corespondență, alimente, servicii medicale de urgență, aterăzări tehnice necomerciale, servicii tehnice, zboruri umanitare.

Cu privire la lucrătorii din Poșta Română: trimiterile poștale pot fi predate destinatarilor prin introducerea în cutia poștală sau afișarea la adresa destinatarilor.

La data publicării acestei ordonanțe în MO, își încetează aplicativitatea prevederile din ordonanțele anterioare care intră în contradicție cu prevederile acestei ordonanțe.

Mulți dintre dumneavoastră m-au întrebat cum va arăta relaxarea de după 15 mai: va fi graduală, iar de atunci va trebui să fim mai responsabili față de restricții.

Declarația vine după ce președintele României a precizat că „Persoanele în vârstă vor putea ieși din casă pentru aprovizionare mai des, pentru că vom stabili două intervale de timp pentru aceastea”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *