In vizor

Ministrul Mediului se laudă cu 1000 de dosare penale pentru tăieri ilegale de păduri. Goțiu: ”Alexe minte cu nerușinare. Aștept să văd rapoartele, să îi văd pe oamenii aceia în cătușe”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurii Costel Alexe se laudă că au început să fie luate măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri, în acest sens fiind întocmite 1052 de dosare penale. Județul Cluj se află în top cu 95 de dosare penale întocmite pentru tăieri ilegale.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, transmis joi AGERPRES, în intervalul ianuarie – iunie 2020, au fost efectuate în domeniul forestier 106.000 de controale. Instituţiile de control aflate în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) au întocmit, în primele şase luni ale anului, 1.100 de dosare penale, iar peste 95% dintre acestea, respectiv 1.052, au fost încheiate pentru cazuri de tăieri ilegale identificate în teren.

Conform raportului de control, judeţele unde au fost identificate cele mai multe infracţiuni din România şi au fost încheiate cele mai multe dosare penale sunt: Braşov (131 de dosare), Cluj (95), Bacău (72), Covasna (71), Timiş (68), Argeş (61) şi Mureş (58).

„Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Ţara are nevoie de exemple ale consecinţelor unor astfel de infracţiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puţin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracţiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”, a declarat ministrul mediului, apelor şi pădurilor, Costel Alexe.

Senatorul clujean Mihai Goțiu, cel care militează activ pentru combaterea tăierilor ilegale de pădure nu este deloc impresionat de cifrele prezentate de către ministrul Alexe. Acesta a declarat pentru Ziar de Cluj că așteaptă să îi vadă încătușați pe cei vinovați atât cei care fură cât și cei care îi sprijină.

”As vrea să văd și eu dosarele acelea penale în primul rând pentru că eu tocmai mă duc către tăieri ilegale din zona Gurghiului. Acolo sunt tăieri masive pe care le-am semnalat încă din 2018 și am cerut controale de la Garda Forestieră și de la Minister, iar după doi activitatea infracțională continuă în zonă cu aceleași firme. Am cerut de două săptământ să îmi trimită raportul controlului solicitat în 2018, nici acuma nu le-am primit. Vorbele lui Costel Alexe nu mă mai impresionează deloc. M-am obișnuit că minte cu nerușinare când e vorba de tăierile ilegale de păduri. Guvernul Orban a blocat DNA-ul pădurilor și în același timp vedem aceleași firme implicate în afacerea aceasta cu lemn și taie în continuare nestingheriți. Aștept să văd rapoartele, să îi văd pe oamenii aceia în cătușe, începând cu colegii lui care sunt finanțați la Mureș din tăierile ilegale de păduri și atunci într-adevăr o să se întâmple și fapte”, a declarat Mihai Goțiu.

Datele centralizate de Ministerul Mediului arată că volumele de masă lemnoasă tăiată ilegal, cele mai mari au fost descoperite în judeţele: Maramureş (104.091 mc), Timiş (5.470 mc), Bistriţa (3.400 mc), pe raza de control a Gărzii Forestiere Oradea (3.169 mc), Sibiu (3.024 mc), Mureş (3.080 mc) şi Suceava (2.456 mc). AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Mariana Nica, editor online: Gabriela Badea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *