In vizor

Apicultorii și crescătorii de ovine iau atitudine contra debandadei din agricultura patronată de Adrian Oroș: „Vă rugăm să nu promovați interesele de grup a unor persoane angajate de dumneavoastră…”

Atât asociația apicultorilor români, cât și crescătorii de ovine au luat atitudine contra măsurilor adoptate de ministerul Agriculturii, patronat de clujeanul Nechita Oroș. Astfel, ciobanii s-au revoltat din cauza batjocurii cu care îi tratează ministrul, care a prevăzut un preț de numai 5 lei pe cap de ovină. În același timp, apicultorii cer demisia conducerii Autorității Naționale de Zootehnie și acuză lipsa de respectare a procedurii de dezbatere publică privind aprobarea Ordinului 134/18 mai 2020, dar și „interesele de grup ale unor persoane angajate” din anturajul ministrului Oros.

Subvenția de 5 lei/cap de ovină – o rușine

Reacțiile crescătorilor de ovine nu au întârziat să apară după ce ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a stabilit un record istoric negativ prin adoptarea unui preț maxim de 5 lei pe cap de ovină.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanță de Urgență privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul ovin/caprin în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

Cuantumul ajutorului este de 5 lei/cap ovină/caprină, iar plafonul maxim al schemei de ajutor de stat este de 45 milioane lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anul 2020.

Potrivit actului publicat de MADR, ajutorul de stat se acordă pentru un efectiv cuprins între 50 şi 1.000 de capete de femele ovine cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020, și/sau pentru un efectiv cuprins între 25 și 1.000 capete de femele caprine cu vârsta de 1 an la data de 31 martie a anului 2020.

Aceste prevederi i-au înfuriat pe ciobanii români care consideră că sunt tratați fără pic de respect. 

„Salut ciobănași! Eu știu că cei de ”sus” au fost învățați să dea doar resturi la ciobani, dar nici chiar așa…Auzi 5 lei pe cap de animal! Chiar așa de rău suntem văzuți? Nu voi lua nici un ban, îi donez pe toți la o casă de copii! Punct! Lasă că rămân așa cum sunt și îmi întrețin eu oile cumva și fără ăia 5 lei! Un kilogram de porumb este 1,2 lei acum la noi. Adică să cumpăr 4 kilograme de porumb cu bani de ”criză”. Mai bine nu le dau nimic și gata! Să vă fie rușine tuturor celor care ați hotărât acești bani pentru ciobani! Și trebuie să învățați repede că decât să faceți mișto de noi cu așa sume, mai bine nu ne dați nimic!  Chiar sunteți penibili sincer!”, a notat un crescător de ovine din Făgăraș. 

Și în sectorul apicol se cere demisia conducerii Agenției Naționale de Zootehnie. (ANZ). Acuzațiile grave vizează și conducerea Ministerului Agriculturii, care ar fi aprobat în mod ilegal, fără dezbaterea publică obligatorie prin Legea 52/2003, un ordin care ar favoriza un anumit grup de interes din jurul ministrului Agriculturii, Adrian Oros, notează agrointel.ro

Asociaţia Crescătorilor de Albine din România (ACA) solicită lămuriri printr-o adresă transmisă Ministerului Agriculturii (MADR), în legătură cu Ordinul 134 din 18 mai 2020, referitor la acreditarea stupinelor de elită și multiplicare.

Președintele ACA, Ioan Fetea, consideră că aplicarea acestui ordin va genera probleme semnificative acestui sector, în prisma abuzurilor care sunt promovate astăzi în teritoriu de către Agenția Națională pentru Zootehnie.

„Sectorul apicol, un sector cu tradiție este urmat în aceste demersuri abuzive privind programele de ameliorare și de alte sectoare, (vedeți sectorul ovin) fără a se ține cont de propunerile venite din partea asociațiilor reprezentative ale celor două sectoare. Fără o dezbatere publică, am aflat de Ordinul mai sus amintit, din presă, dar nici până astăzi nu am primit un răspuns din partea dumneavoastră legat de nemulțumirile noastre și ale apicultorilor exprimate prin adresa nr.204 din 24.06.2020.

Am aflat că unele persoane care se ocupau de specia albină la Agenția Națională pentru Zootehnie au fost “transferate” la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru că se opuneau, pe bună dreptate, măsurilor din ordinul respectiv, ba mai mult au fost desființare și direcțiile respective din cadrul Agenției Naționale pentru Zootehnie astfel încât acestea să nu se mai poată întoarce în viitor la vechiul loc de muncă”, se arată în documentul semnat de preşedintele ACA, Ioan Fetea, care a fost transmis ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

De asemenea, ACA mai susține în textul citat că asociația a primit informații din teritoriu despre înființarea unor comisii de acreditare a stupinelor de elită, pe care nu le-a regăsit pe site-ul ministerului, făcute pe ascuns. În mod public, ANZ nu a făcut nici o informare despre înființarea comisiilor, care trebuia făcută prin decizie a ANZ și comunicată public. 

În final, președintele Asociației Crescătorilor de Albine face apel la ministrul Adrian Oros să nu promoveze ”interesele de grup ale unor persoane angajate” și care ”sfătuiesc eronat pe linie apicolă”.

Adresa Asociației Crescătorilor de Albine din România înaintată către Ministerul Agriculturii și Dezvoltarii Rurale cu privire la Ordinul 134 din 18.05.2020 privind aprobarea Criteriilor de autorizare a stupinelor de elită şi a stupinelor de multiplicare, poate fi consultată aici. 

 

 

 

 

sursa foto: economica.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *