In vizor

Ministrul Mediului: Magazinele, obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează

Magazinele vor fi obligate să preia manual ambalajele dacă automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, a declarat, vineri, ministrul Mediului, Mircea Fechet, menţionând că în prezent instituţia lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens.

„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze. Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje. Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a subliniat Mircea Fechet, la conferinţa „Curăţenia de primăvară în România”, ediţia 2024, organizată de DC Media Group, potrivit agerpres.ro.

Întrebat despre situaţiile în care populaţia cumpără produse şi apoi lasă ambalajele la coşul de gunoi, fără să colecteze cantităţi mai mari, ministrul Mediului a afirmat că în marile oraşe din alte ţări, în care există sistem de garanţie – returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanţia respectivă şi valorifică ambalajul.