In vizor

Ministrul Mediului, despre tăierile ilegale de păduri: „Au fost acordate amenzi”. În Cluj, după doar două raiduri ale inspectorilor de mediu, a fost confiscat peste 44.000 mc de material lemnos, iar amenzile au sărit de 100.000 lei

Întrucât ratingul partidului liberal militar aflat la guvernare pare a fi tot mai redus, miniștrii au fost puși să vină cu darea de seamă pe facebook după 6 luni de joacă de-a administrația. În acest sens, ministrul Mediului, Costel Alexe, a susținut într-o declarație de presă că ministerul „a acordat amenzi” pentru transportul ilegal de material lemnos…

„Din datele verificărilor pe care inspectorii silvici le-au realizat pe perioada stării de urgență, în ceea ce privește transportul de material lemnos pe drumurile publice, vă aduc aminte că în data de 4 aprilie, am solicitat MAI includerea inspectorilor de la gărzile forestiere la filtre de verificare, alături de poliție și armată”, a susținut Alexe Costel. 

Conform ministrului Mediului acțiunea concertată pentru depistarea transportului ilegal de lemn din pădurile României s-a desfășurat în perioada 4-26 aprilie 2020. 

În acest interval de timp, după două raiduri ale polițiștilor din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică, în colaborare cu reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj, pe raza județului Cluj au fost depistate peste 44.000 de mc material lemnos transportat ilegal, iar valoarea amenzilor a reprezentat cca 113.800 lei. 

„Prin acest demers am vrut să mă asigur că perioada stării de urgență nu va fi speculată de hoți.

După cum bine știm cu toții, hoții nu dorm niciodată.

Și-n această perioadă, când atenția publică este atrasă de alte și alte subiecte, pot apărea tentative de încălcare a legii”, a mai adăugat Costel Alexe. 

Din păcate, în cazul județului Cluj, dar și ale altor zone din țară, nu discutăm despre „tentative” de încălcare a legii, ci infracțiuni silvice constatate și dovedite în urma controalelor efectuate în cadrul acestor acțiuni cu forțe concertate.

CITEȘTE ȘITăierile ilegale din pădurile Clujului continuă și în stare de urgență. Ministrul Mediului: „Fake news pe tema exploatărilor forestiere…”

Dacă verificările în privința defrișărilor din păduri ar avea un caracter permanent, atunci cu siguranță că valoarea pagubelor ar fi cu mult mai mare, exact ca în situația testelor lipsă efectuate de Guvernul Orban pentru depistarea numărului  de persoane asimptomatice și infectate cu noul coronavirus, și cifrele oficiale privind combaterea pandemiei oferite de Grupul de Comunicare Strategică. 

Astfel, doar la nivelul județului Cluj, în urma unei acțiuni a inspectorilor silvici din perioada 10-13 Aprilie, au fost verificate 90 de mijloace de transport și au fost legitimate 105 persoane. 

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 7 sancțiuni contravenționale, valoarea acestora depășind 36.000 de lei. 

Dintre acestea, 4 sancțiuni au fost aplicate în conformitate cu Legea nr. 171/2010.

Totodată, a fost finalizat un control al unui ocol de stat din zona municipiului Gherla, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, pe linia exploatării masei lemnoase.

A fost dispusă măsura complementară de confiscare a peste 44,000 mc de material lemnos, cu o valoare aproximativă de 10.300 de lei, conform unei informări a IPJ Cluj. 

În urma unui alt raid, în perioada 14-22 aprilie a.c., polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică, în colaborare cu reprezentanții Gărzii Forestiere Cluj au desfășurat activități pentru prevenirea și combaterea faptelor ilicite privind tăierea, transportul și comercializarea materialelor lemnoase și protejarea fondului silvic, pe raza județului Cluj și au verificat 65 de mijloace de transport, prin care au fost legitimate peste 80 de persoane, în urma abaterilor constatate fiind aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 22.000 lei.

Totodată, pentru neregulile înregistrate, s-a dispus măsura confiscării a 222,73 mc de material lemnos, în valoare de peste 45,500 lei.

„În această perioadă, 4-26 Aprilie, au fost verificate peste 3.600 de trensporturi de material lemnos.

Misiunea a fost verificarea legalității.

În această perioadă au fost verificate în medie peste 163 de camioane pe zi.

Pentru perioada analizată, au fost identificați 1.000 de mc de material lemnos transportat ilegal.

Avem în medie 150 de camioane pentru toată această perioadă”, a mai adăugat Alexe.

Din cei „1.000 de metri cubi de material lemnos transportat ilegal”, conform declarației lui Costel Alexe, doar în Cluj a fost confiscat cca 44.000 mc material lemnos, conform informării IPJ Cluj. Prin urmare, datele sunt cam încurcate, dar concluzia e una: se taie pădurile în draci. 

„Am avut, în prima linie, 2.500 de colegi, cărora vreau să le mulțumesc și vreau să-i asigur pe toți românii, că vom face acest lucru și după ridicarea stării de urgență. 

În această perioadă, au fost acordate sancțiuni în valoare de 415.000 de lei. 

Și dați-mi voie să vă spun că mi se pare puțin”, a mai spus Costel Alexe. 

Conform acestuia, ministerul Mediului caută soluții pentru confiscarea camioanelor transportatorilor ilegali de material lemnos. 

Din cele 415.000 de lei, doar în județul Cluj au fost aplicate, ori după cum apreciază domnul Costel Alexe, „acordate” amenzi în valoare de 113.800 lei. 

De altfel, nu doar cei 1.000 de metri cubi de material lemnos transportat ilegal ridică semne de întrebare. Ministrul Mediului nu este la prima gafă de acest gen, după ce a susținut recent că opinia publică se confruntă cu o manipulare și dezinformare pe acest subiect, iar toate camioanele și trenurile pline de bușteni nu părăsesc teritoriul României, ci intră în țară. 

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a susţinut marţi, 14 aprilie, o conferință de presă având ca subiect informaţiile privind exploatările forestiere pe durata stării de urgenţă și tăierile ilegale din pădurile României.

Potrivit Ministerului Transporturilor, în anul 2020, din România nu a plecat niciun tren cu buștean la export:

„Este o campanie agresivă și, poate, fără precedent! Zilnic este lansată pe rețelele de socializare o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze și video-uri cu zeci de mii de share-uri pe zi. Acestea au un singur scop: să le inducă oamenilor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești”, a declarat ministrul Mediului.

Astfel, conform ministrului Costel Alexe, România este importator, nu exportator de masă lemnoasă:

„Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoțire în perfectă legalitate.

Dacă vorbim despre lemn brut, țara noastră este importator net. Conform datelor provizorii ale INS, în 2019, România a exportat cca 100.000 tone de buștean și a importat 800.000. Raportul este de 1/8 în favoarea importului”, a arătat ministrul Alexe.

În ultimii doi ani au fost uciși șase pădurari care au încercat cu mâinile goale să se opună defrișărilor ilegale din pădurile României. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis în toamna anului trecut, a ajuns și în presa internațională. 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *