In vizor

Ministrul Kelemen Hunor despre Muzeul de Istorie: “Din pacate, nu pot sa fac minuni”

Scris de 302

Noianul de probleme care blocheaza Muzeul National de Istorie a Transilvaniei (MNIT) de cativa ani nu poate fi inlaturat in curand, cu toata implicarea autoritatilor, a apreciat Kelemen Hunor, ministrul Culturii, pentru Ziar de Cluj. Cel mai probabil, institutia va rata anul 2015, in care Clujul va fi Capitala Europeana a Tineretului. Oficialul a dat asigurari ca se cauta solutii. 

Problema a fost subiect de presa ani si ani, s-au dezbatut lipsurile, litigiile, revendicarile, precum si acuzatiile lansate in mod repetat de fostul director Ioan Piso sau posibilele cladiri care ar putea gazdui MNIT, insa nu s-au gasit solutii. Saptamana trecuta, prefectul Clujului Gheorghe Vuscan a efectuat o vizita la muzeu, a rasfoit documente, a coborat in catacombele care adapostesc exponatele si a promis ca va cauta sprijin la Ministerul Culturii. 

Prezent la vernisajul expozitiei “Rembrandt Van Rijn. Apogeul Artei Gravurii”, Vuscan a  confirmat ca a avut discutii cu ministrul Kelemen Hunor in acest sens. 

“Domnia sa este foarte decis sa ne ajute. Singurul lucru pe care il asteptam este sa se deblocheze juridic niste lucruri. Sunt niste procese pe rol, eu trebuie sa ma interesez care e situatia acolo. Suntem intr-o situatie absolut jenanta cu aceasta comoara a Transilvanei care sta, din pacate, de atatia ani la demisol. Solutia concreta e deblocarea juridica si domnul ministru ne-a promis sustinere financiara cu prioritate. Nu mai putem continua inca nu mai stiu cati ani in situatia aceasta, o sa fim Capitala Tineretului si noi stam la demisol!”,a  spus Vuscan.

La randul sau, ministrul Culturii a declarat ca e o problema care il preocupa. 

“N-as putea sa spun care e solutia, pentru ca sunt mai multe probleme. In primul rand, exista acolo un proces privind amenajarea muzeala, si, pana nu se termina, nu vom deschide file de buget, asa cum nu am deschis nici in 2010 , nici in 2011, nici in 2012. Ultima fila de buget a fost deschisa inainte sa ajung eu la minister, in 2009”,a  explicat el. 

Ministrul a precizat ca trebuie sa astepte finalizarea litigiilor care sunt pe rol. 

“Pe de alta parte, pentru consolidarea si renovarea muzeului vom cauta bani, dar in 2015. In acest an nu avem bani, asa am mostenit bugetul – mostenirea grea. Nu avem posibilitatea in acest an sa intervenim in forta, dar proiectul exista, a fost facut. Am vorbit si astazi cu doamna director (Carmen Ciongradi, directorul MNIT, n. r.), dupa Paste mai vedem cum stau lucrurile. Din pacate, nu pot sa fac minuni. Am fi vrut sa cumparam Continentalul pentru muzeu in 2011, impreuna cu Emil Boc, cand era prim ministru. Din motive juridice nu s-a putut, cu toate ca aveam bani locati pentru acea investitie. In continuare cautam o solutie. Va fi o prioritate pentru noi, e un muzeu important, o institutie importanta. Eu incerc sa caut o solutie sa incepem lucrarile, dar nu pe partea de amenajare muzeala. Acolo vom astepta decizia instantei, exista un proces cu Curtea de Conturi si exista o cercetare din partea altor institutii”, a  mai spus ministrul Culturii.ULTIMA ORĂ

 • Acum 21 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 23 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 24 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE