O adevarata galerie de personalitati locale, nationale si chiar ambasadori au luat parte aseara la vernisajul expozitiei “Rembrandt Van Rijn. Apogeul artei gravurii” prezentata pentru prima data in Romania. Au fost aduse omagii marele artist, s-au prezentat multumiri pentru implicare diverselor foruri, iar ministrul Culturii, Kelemen Hunor, s-a arata bucuros ca lucrarile au poposit mai intai la Cluj. Diplomatia cu care a abordat competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana (CCE) i-a adus laude din partea primarului Boc.
Sala Reduta a fost arhiplina sambata seara la ceremonia de deschidere oficiala a expozitiei “Rembrandt. Apogeul gravurii” organizata de compania Euro-Art din Luxemburg, in spatiul Muzeului Etnografic al Transilvaniei (MET), cu sprijinul logistic al autoritatilor locale.
„Rembrandt vine in Romania, la Cluj poate o data in viata. E o expozitie exceptionala, un un privilegiu pentru clujeni si pentru cei care viziteaza orasul in aceasta perioada. Implicarea autoritatilor locale e foarte importanta, in perspectiva anului care va fi 2021, in care Romania va da o Capitala Culturala Europeana. Nu stim care e orasul care va castiga, va fi o competitie dura, in sensul cel mai bun al cuvantului. Eu cred in competitie, dar cred ca in fiecare zi, in fiecare saptamana si in fiecare luna implicarea autoritatilor locale va fi extrem de importanta. Eu cred ca acaesta expozitie va marca anul cultural 2014 la Cluj. Sigur, va trece si prin ale orase, inclusiv Bucurestiul, dar faptul ca a venit mai intai in Transilvania, la Cluj, e un mesaj important pentru toti”, a spus ministrul.
Oficialul a mai propmis ca va face o prioritate pentru aceste institutii culturale.
„Nu statul face cultura, dar fara implicarea institutionala nu se poate face acest cadru national pentru creatia culturala”, a mai spus Kelemen Hunor.
A urmat la microfon prefectul Gheorghe Vuscan, care a laudat initiativa organizatorilor si le-a aratat celor prezenti o replica dupa o lucrare a lui Rembrand pe care si-a achizitionat-o dupa o vizita la Casa Rembrandt, la Amsterdam.
Primarul Emil Boc a apreciat ca are speranta ca „il vom face pe Rembrand sa se simta la el acasa” si se bucura ca turneul expozitiei a poposit mai intai la Cluj, dupa care i s-a adresat lui Kelemen Hunor.
„Un adevarat ministru al Culturii, care, spre deosebire de altii, da dovada de echidistanta si corectitudine. Doar de asta avem nevoie in competitia pentru CCE”, a declarat primarul Clujului.
Au mai vorbit ambasadorul tarilor de Jos in Romania, vicepresedintele Consiliului Judetean, Vakar Istvan, precum si Thomas Emerling, reprezentantul colectionarului care detine lucrarile.
Gravurile expuse la MET au fost executate de artistul francez Armand Durand in 1865, intr-un tiraj de cate sapte exemplare. Alte exponate din aceasta serie, devenite un simbol al artei olandeze, fac parte din colectiile Muzeului Luvru din Paris.
Prima parte a expozitie va putea fi vizitata pana in 11 mai, iar cea de-a doua este programata intre 12 mai si 8 iunie.
Biletele de intrare costa 20 de lei, 15 lei pentru elevi, sau 10 lei pentru pensionari. Un catalog al expozitiei se vinde cu 25 de lei.
„Turneul” expozitiei va continua la Bucuresti, Iasi si Brasov.