In vizor

Ministrul clujean al Culturii Hegedus Csilla – expert recunoscut, dar si beneficiar controversat de fonduri publice

Scris de 839

Dupa functia de consilier si secretar de stat in Ministerul Culturii, Hegedus Csilla a fost numita recent si ministru in cadrul aceleiasi institutii. Clujeanca are un CV impresionat, fundatiile pe care le conduce au readus la viata castelul Banffy de la Bontida sau zona Savarsin si activitate sustinuta in domeniul restaurarii patrimoniului. Pe de alta parte, de numele sau se leaga un business cultural de mare succes, cu sume mari de la stat si UE ajunse in conturile fundatiilor sale prin institutiile publice la care activeaza.

Clujeanca are un CV impresionant: este licentiata in resurse umane al Universitatea din Pecs si, totodata, in economie la Universitatea “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca. Intre 2010 si 2012 a fost consilier personal al ministrului Culturii, iar din luna martie pana acum a fost secretar de stat in cadrul aceluiasi minister. Conduce in calitate de director executiv Fundatia Transilvania Trust din 2007 si a fost membru al juriului international al Uniunii Europene (DG EAC) si Europa Nostra privind patrimoniul cultural.

Presedintele UDMR si-a justificat alegerea precizand ca Hegedus Csilla “este un specialist foarte bun in domeniul patrimoniului cultural, patrimoniul construit si restaurari, este un om foarte bine pregatit si care cunoaste sistemul, cunoaste nu numai Ministerul Culturii, ci si tot ce inseamna cultura romaneasca si sistemul institutional“.

A vandut o casa partenerului de afaceri si i-a imprumutat 10.000 de euro

Potrivit declaratiei de avere, Hegedus Csilla a vandut in 2014 o casa cu teren in Apahida pentru 60.000 de euro lui David Baxter, despre care publicatia Catavencii a scris ca  “este actionar principal la firma Pro Restauratio, aia care repara “satul regal” Savarsin, si mai este si directorul pentru programe europene din cadrul fundatiei Transilvania Trust”.

Noul ministru detine un teren de 1.300 de metri patrati si o casa de 157 de metri patrati in Garbau, precum si un teren de 170 de metri patrati si un apartament de 89 de metri patrati in Cluj-Napoca. De asemenea, Hegedus are doua conturi in valoare de 3.785 de euro si 16.337 lei, precum si un depozit bancar de 28.345 de lei si i-a imprumutat aceluiasi David Baxter suma de 10.000 de euro.

Cu o mana da fonduri, cu alta primeste

In 2013, aceasta a primit de la Fundatia Transylvania Trust un salariu total de 36.105 lei, iar de la UDMR, unde este secretar general adjunct, suma de  57.807 lei. De asemenea, Hegedus Csilla a incasat 8.520 de lei, respectiv 4.306 euro pentru prestatia de expert in cadrul Asociatiei Fondului Cultural National (AFCN) si a  Comisiei Europeane de la Bruxelles.

Fostul secretar de stat si actualul Ministru al Culturii a obtinut, potrivit ziuanews.ro sute de mii de euro de la stat pentru fundatia pe care o conduce, precum si fonduri europene post-aderare, prin Ministerul Culturii, in perioada în care era consilier personal al lui Kelemen Hunor. Clujeanca a fost remunerata in acelasi timp si de Fundatia Transylvania Trust, in timp ce avea salariu ca expert pe proiecte cu fonduri europene derulate de Ministerul Culturii. Pe langa fondurile europene sau cele publice nerambursabile care au ajuns in conturile fundatiei sale prin progame derulate de minister, alte sute de mii de euro “au ajuns de la instituții subordonate aceluiași minister în conturile firmei tatalui aceleiași Hegedus Csilla”, potrivit sursei citate. Mare parte din aceste date reies in declaratiile de avere si interese din ultimii ani.

“In 2010, in conturile Fundatiei Transilvania Trust au intrat 26.000 de euro (finantare nerambursabila) de la AFCN. In plus, din fonduri europene, prin ministerul condus de Kelemen Hunor, Fundatia Transilvania Trust a primit pentru proiecte derulate în perioada 2010 – 2012 peste 1,5 milioane de lei (aproximativ 347.000 de euro). Fondurile europene – aproximativ 275.000 de euro – au continuat sa curga in conturile Transilvania Trust, inclusiv anul trecut, dupa cum arata ultima declaratie de interese depusa de Hegedus Csilla anul acesta”, arata sursa citata.

Clienti importanti – consilii locale si judetene din mai multe judete

Consiliul Judetean Cluj si Primaria Municipiului Cluj-Napoca au contribuit, de asemenea, cu cateva mii de euro pentru fundatia in cauza. Au fost incheiate contracte cu societatea Utilitas CCPDRPC SRL, la care actionar majoritar este tatal Csillei Hegedus, Szabo Balint, iar ea detine 30% din actiuni. Pe langa lucrarile derulate pentru autoritati publice din Bistrita, Brasov, Constanta, firma tatalui ministrului a mai incheiat contracte cu Institutul National al Patrimoniului – institutie subordonată tot Ministerului Culturii, dar si cu Muzeul de Arta din Cluj.

Foto: mondonews.roULTIMA ORĂ

 • Acum 4 seconds Politica
  Preşedintele Iohannis a semnat decretul care conferă atribuții sporite polițiștilor locali pe drumurile publice. Adică orice ”Pristanda” angajat pe cumetrie în banul public, cu școală ”de Rutieră” cât trenul, are dreptul să ne tragă pe dreapta?
 • Acum 51 mins Analiza
  #ȘMENGEN: Tabloul Împăratului  Franz Josef, din crâșma doamnei Mullerova, e în continuare plin de rahat mâncat cu polonicul
 • Acum 3 hours Rautacisme
  CÂȚI DINTRE DUMNEAVOASTRĂ, DRAGI CLUJENI, VĂ PUTEȚI PERMITE 9000 DE LEI SĂ BEȚI O CAFEA CU EMIL BOC? Excepție ăia pentru care certificare ISO anti-mită se oprește la ușa Urbanismului de Cumetrie
 • Acum 3 hours Politica
  IAR S-A FÂSÂIT ”ROMÂNIA EDUCATĂ”. Cu o alocare de numai 2,1% din PIB pentru Educație, studenții amenință ci proteste publice ”față de nepăsarea clasei politice”
 • Acum 5 hours Eveniment
  Investiție de 2,41 de miliarde de lei: CFR a semnat contractul pentru electrificarea lotului 4 al liniei Cluj – Episcopia Bihor. Cu un obiectiv de toată jena: 160 de kilometri pe oră pe 47 de kilometri de cale ferată
 • Acum 5 hours In vizor
  Un director de la Direcția Județeană de Finanțe Cluj acuzat că ia bani în parcul de la Avram Iancu. ”Nu este adevărat acest lucru. Acolo sunt camere”
 • Acum 7 hours Eveniment
  ÎNCĂ O PĂDURE DE HÂRȚOAGE (că ”mijloace electronice”, din părți): Din 1 ianuarie 2023, contractele de închiriere vor fi înregistrate, obligatoriu, la ANAF
 • Acum 8 hours Din oras
  CLUJ: Primul muzeu etnografic din România împlinește un secol de la deschidere
 • Acum 22 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 24 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 1 day Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 1 day Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE