Politica

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, după ședința CSAT: ”Am putea să cazăm câteva mii de posibili refugiați din Ucraina, să le oferim hrană, condiții bune de viață. Putem să multiplicăm și să aducem până la zeci de mii”

Scris de 77

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat, miercuri, la emisiunea Punctul de Întâlnire, moderată de Radu Tudor, că România dispune de un stoc de rezervă de câteva mii de locuri pentru posibili refugiați din Ucraina, dar că acestea pot fi multiplicate la câteva zeci de mii dacă este necesar.

”Putem să aducem lucruri suplimentare, dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, că suntem pregătiți, dacă nu avem o înzestrare, avem un foarte bun management al capacităților noastre al pregătirii defensive pt conflict”, a declarat Vasile Dâncu la Antena 3, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT)

Declarații relevante:

 • Astăzi am avut o ședină CSAT în care am încercat să analizăm situația din regiune. Planurile strategice, defensive pentru zona aceasta a NATO sunt pregătite de foarte multă vreme și se updatează foarte multă vreme. Deci noi nu ne pregătim acum pentru un conflict la granițele noastre, ci am mers pe actualizare, a unei eventuale invazii a Rusiei în Ucraina. Am pus cap la cap analiza complexă a situației în care ne aflăm acum.
 • Există în acest moment o îngrijorare legată de posibile degradare a situației, masarea de trupe la granița Ucrainei. Așa cum a spus-o și președintele, situația este incertă și nu putem să estimăm că va fi neaparat un conflict. Ne pregătim pentru orice scenariu. E foarte greu să spunem cu certitudine ce se va întâmpla. Am prezentat un plan de măsuri, inter-instituțional privind acest plan de asigurare în cazul unul conflict.
 • Ce este clar, a fost una din concluzii, că cetățenii români nu au motive să intre în panică sau să se simtă amenințați. Sigur, este o situație complexă care poate avea consecințe economice. Probabail că în situația unei intervenții a federației ruse vom avea fluxuri migraționale. Suntem pregătiți. Credem că mai există șanse, pe care diplomația le are. Există resurse diplomatice pentru a nu se ajunge la o situație de război cald.
 • Este o stare de veghe, o îngrijorare calmă. Facem parte dintr-un sistem aliat, pentru prima dată avem o umbrelă strategică deasupra noastră și acționăm coordonat. Nu avem motive de îngrijorare. Sigur ne îngrijorăm că asemenea situație de conflict s-ar putea solda cu pierderi de vieți omenești. Noi suntem vigilenți, a fost cuvântul cheie în majoritatea discuțiilor noastre.
 • Măsura nu este legată de acest moment. Nu este condiționată de o intervenție a Rusiei în Ucraina. Acest batalion încă nu știm exact unde va fi plasat. În momentul ăsta discutăm, se analizează capacitatea strategică. În acest moment acea hartă este una cunoscută, se pot suplimenta unele forțe dar pot apărea și puncte noi strategice. România toată e în flancul NATO și contează mai puțin locul în care se vor poziționa trupele.
 • Mă bucur că foarte repede că ministrul de externe al Franței va veni în România. Vom discuta și elemente concrete legate de prticiparea Franței, dar Franța își asumă parteneriate și să devină mult mai active. Vom discuta și despre alte lucruri privind înzestrarea, relațiile noastre complexe cu Franța. Venirea ne va aduce vești bune din partea statului francez.
 • Există în momentul acesta un stoc destul de important de locuri în care am putea să cazăm mii de posibili refugiați. Avem și o zonă de rezervă în care am putea să multiplicăm și să aducem până la zeci de mii în această zonă. Rezerva strategică este gândită pentru câteva mii de refugiați, hrănire, condiții bune de viață. Putem să aducem lucruri suplimentare, dacă s-ar întâmpla să fie nevoie, că suntem pregătiți, dacă nu avem o înzestrare, avem un foarte bun management al capacităților noastre al pregătirii defensive pt conflict.
 • În acest moment noi nu avem nici o decizie, NATO a anunțat că nu poate interveni militar chiar dacă va fi acolo un conflict armat. Nu avem nevoie de rezerviști, nu se va întâmpla decât într-o situație extremă, dacă ar fi o amenințare directă la adresa României.
 • O decizie nu a fost luată cu privire la locația pentru trupe. Noi avem pregătite mai multe locații pentru asta, dar fac parte din confidențialitatea pregătirilor din zona militară.


ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Rautacisme
  “Părintele” Urbanismului de Cumetrie şi al dezastrului urban din Cluj-Napoca, ales președinte al comisiei pentru politica de coeziune teritorială și bugetul UE din cadrul Comitetului European al Regiunilor
 • Acum 20 hours Justitie
  JUSTIŢIE CU DEDICAŢIE. Blocaj total în dosarul ritualurilor cu Ayahuasca în care sunt judecați Gelu Oltean și Vanessa Youness: De aproape nouă luni instanța nu motivează decizia de CP
 • Acum 23 hours Politica
  George Simion s-a crezut pe stadion. Aceeaşi concepţie de #misecuvine şi la parvenitul acesta căţărat pe Tricolor
 • Acum 24 hours PubliNews
  Boa constrictor, pitoni regali şi cameleoni cu un colorit de excepție, într-o expoziţie exotică de reptile, la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day Din oras
  Căldura “prosteşte” Natura: Au înflorit din nou castanii
 • Acum 1 day Eveniment
  Un pui de vulpe a fost filmat în Baza sportivă Gheorgheni
 • Acum 1 day Politica
  Sebastian Burduja, fiul unui devalizator al Bancorex, este noul interimar la Ministerul Educaţiei, după demisia lui Cîmpeanu
 • Acum 1 day Politica
  Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu: ”Eu nu susțin amendamentul ca judecătorii să poată fi numiți în funcții de procuror-șef”
 • Acum 2 days In vizor
  Alo, domni, domnițe, domnișoare, ”comunicatorii” din CJ Cluj, Aline, ”întreținere” nu înseamnă ”investiție”. Maxim alocarea de fonduri de azi înseamnă ”investim în întreținere” (sperăm că nu a unor firme de casă)
 • Acum 2 days Rautacisme
  L-AU SCOS DE LA NAFTALINĂ PE ŞURUBARU, să-şi justifice salariul: După trei ani de “colectare selectivă” a deşeurilor, aceasta “Se face în proporție de 2% la blocuri”
 • Acum 2 days In vizor
  Primăria s-a asociat, firma faliment a dat, fie numele banilor risipiţi lăudat! SC ANSA SMART ENERGY SRL a dat faliment, dar asociatul Pantelică de la “readepică” şi municipalitatea nu s-au înscris la masa credală să recupereze aproape 11 milioane de lei
 • Acum 2 days PubliNews
  Festivalul SoNoRo aduce muzica clasică în Iulius Mall Cluj! Pe scenă vor urca muzicieni renumiți la nivel internațional
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE