Sanatate

Ministerul Sănătății anunță când ajunge vaccinul hexavalent la Cluj. A trebuit să facă mass media scandal ca autoritățile să-și facă datoria și să achiziționeze vaccinul

Vaccinul hexavalent, cu care sunt imunizați copiii în vârstă de câteva luni împotriva mai multor boli lipsește la Cluj. Vaccinul, care este inclus în campaniile naționale de imunizare, se face gratuit. La Cluj, părinții care au vrut să-și vaccineze copiii la termen nu l-au găsit nici în farmacii. Hexacima, vaccinul hexavalent, se administrează copiilor la 2, 4 și 6 luni împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, hepatitei B, dar infecției cu Haemophilus influenzae tip B.

A fost nevoie să facă scandal mass media, ca autoritățile sanitare să-și facă datoria și să achiziționeze vaccinul hexavalent. Acesta va fi livrat în ţară începând de săptămâna viitoare, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adriana Pistol.

”Achiziţia a fost derulată şi încheiată şi în săptămâna viitoare se va livra în ţară. Vaccinul nu a lipsit mult timp. Probabil că a lipsit în mod disproporţionat între judeţe. Sunt judeţe care au avut mai mult timp vaccin şi judeţe care nu au avut”, a spus Adriana Pistol.

Vaccinarea este importantă și nu doar în rândul copiilor, mai ales că în ultima perioadă, în Europa au reînceput să apară cazuri de poliomielită.

”Întotdeauna există riscul apariţiei poliomielitei, în orice ţară, în condiţiile în care rata de vaccinare nu este corespunzătoare. Când vorbim de rată de vaccinare, nu vorbim neapărat de produsul hexavalent pentru vârsta de două luni.

Virus poliomielitic sălbatic nu mai există decât în foarte puţine state din lume, în special din Asia, dar îmbolnăvirea nu este imposibilă şi, de aceea, recomandăm ca pentru toate grupele de vârstă, pentru că sunt multe doze de făcut în timpul vieţii, să avem o acoperire vaccinală suficient de bună”, a precizat Adriana Pistol.

Ea a explicat că este „foarte mică” şansa ca un sugar de două luni care se vaccinează prima dată în viaţă cu vaccin hexavalent să facă poliomielită.

Rata de vaccinare în momentul de faţă pentru poliomielită este de 75 – 76% şi ar trebui să fie de minimum 80 -85%, a adăugat secretarul de stat.

Totuși, răspunde cineva, măcar cu funcția, pentru această delăsare și neglijență în serviciu privind menținerea sănătății populației? Răspunde pe dracu!