In vizor

Ministerul Apararii ia masuri pentru mobilizarea in caz de razboi. Vestea ii ingrijoreaza pe tinerii clujeni

Un nou model al certificatului pe care tinerii trebuie sa il prezinte la recrutare, in timpul mobilizarii sau al starii de razboi a fost publicat recent in Monitorul Oficial. Toti barbatii care au intre 20 si 35 de ani sunt obligati sa isi indeplineasca serviciul militar in caz de mobilizare, stare de asediu sau razboi, potrivit legii. Vestea a alertat opinia publica, iar Ministerul Apararii a emis un comunicat in care “infirma categoric” existenta unui proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor. 

Ministerul Apararii Nationale a publicat luni in Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toti tinerii sunt obligati sa il prezinte la recrutare, pe timpul mobilizarii sau al starii de razboi. Mai exact, potrivit Ordinului Ministerului Apararii Nationale M.113/2013, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 si care a intrat in vigoare la aceeasi data, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmeaza sa fie prezentat de tineri la comisia locala de recrutare-incorporare.

In timp ce vechiul document nu era obligatoriu sa fie prezentat in asemenea situatii, noul model al certificatului va fi prezentat de tineri la comisia de recrutare-incorporare in cazul starii de asediu, al mobilizarii sau al starii de razboi. Potrivit articolului 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, la declararea mobilizarii si a starii de razboi sau la instituirea starii de asediu, indeplinirea serviciului militar in calitate de militar in termen devine obligatorie pentru barbatii cu varste cuprinse intre 20 si 35 de ani, care indeplinesc criteriile pentru a indeplini serviciul militar

Noul model al certificatului medical  prevede ca tinerii vor trebui sa isi faca analize pentru a se verifica daca au hepatita B si C, o noutate fata de vechea forma a actului.De asemenea, certificatul trebuie sa dovedeasca lipsa unor probleme medicale ale recrutului, care sa-l faca inapt pentru Armata Romana. Intre acestea se afla TBC, HIV, consum de droguri sau boli psihice. Tinerii chemati la oaste trebuie sa se prezinte la medicul de familie care elibereaza certificatul si ii trimite cu el la analize.

La instituirea/declararea starii de asediu, mobilizarii sau starii de razboi, formularele certificatelor medicale se vor pune la dispozitia medicilor de familie prin Ministerul Sanatatii. 

Presa a atras atentia ca actul normativ prin care este aprobat certificatul medical este semnat nu doar de catre ministerul apararii nationale Mircea Dusa, ci si de catre ministrul justitiei Robert Marius Cazanciuc, directorul Serviciului Roman de Informatii George-Cristian Maior, directorul Serviciului de Protectie si Paza Lucian- Silvan Pahontu, ministrul afacerilor interne Radu Stroe, ministrul sanatatii Nicolae Banicioiu, directorul Serviciului de Informatii Externe Teodor-Viorel Melescanu, directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale Marcel Opris.

Actiunea acestora vine in contextul in care in Ucraina, tara vecina cu Romania gazduieste confruntari intre activistii prorusi si manifestantii proeuropeni.
Vestea a starnit ingrijorare si revolta, mai ales in randul tinerilor. 

„Nu mi se pare corect, nu cred ca e nici democratic. De ce ar trebui sa renunt la planurile si viata mea, in definitiv, ca sa lupt pentru o cauza care nu imi apartine? Ce a facut tara asta pentru mine ca sa ma sacrific? Aiba reusim sa supravietuim aici. Nu sunt de acord cu asa ceva”, a  spus Bogdan M., student la UBB. 

„Imi amintesc de povestile ingrozitoare ale bunicului, mobilizat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Mi se parea o mare nedreptate, a fost inuman cum au fost tarati niste oameni in evenimente pe care nici nu le intelegeau bine. Nu credeam ca se poate ca si noi sa ne pomenim in fata unei asemenea perspective. Tara noastra si UE ar trebui sa se opuna, nu mai suntem asa inapoiati!”, este de parere Mihai, de asemenea student la UBB. 

Altii insa nu iau in seama valva starnita de aceasta stire. 

„Cred ca e o prostie. Nu se mai intampla in ziua de azi asa ceva. Oricum, nu stiu ce ar face cu noi, cei care nu am mai facut armata. Suntem total nepregatiti si fara disciplina”, crede Eduard, politehnist din Campusul Observator. 

Vestea le-a ingrijorat si pe clujencele ai caror fii ar putea fi vizati de masurile Minsiterului Apararii. 

„Ma gandesc ca maine (2 Mai, n. r.) este ziua „tinerelului” si tineretul nostru intre 25-35 de ani va primi in curand ordin de recrutare. Printre ei se va numara si copilul meu, si ma infurii de-a dreptul. Armata la noi este ca si desfiintata de nici nu stiu cati ani, asa ca daca porneste un razboi(Doamne fereste!) in care sa fim implicati, ghiciti ce vor fi copiii nostri…carne de tun!”, a postat pe Facebook cantareata de folk Magda Puskas. 

„Trist este ca, acesti copii, tinerii nostrii, sunt carne de tun si fara acest razboi, care se preconizeaza, prin lipsa locurilor de munca, a unei locuinte, si a tuturor complicatiilor vietii lor, a implicarii in proiectele NATO, etc. Eu nu vreau sa cred ca acesti oameni aflati la conducere pot fi atat de meschini, si bolnavi mintal, incat sa profite de acest preconizat razboi, pentru a limita drepturile si libertatile cetatenilor, din interese politico-economice ale unui grup. Si pentru ca tot spuneai ca ne meritam soarta, eu zic ca nu, daca ne trezim, macar acum, cat mai avem timp”, i-a raspuns Marinela I., la postarea de pe reteaua de socializare. 

Exista, insa, si tineri care privesc cu seriozitate problema. 

„Nu sunt destul de informat ca sa imi dau seama cum s-a schimbat exact legea despre care e vorba. Cred ca exista o mobilizare de forte in ideea in care trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie pe care viitorul ne-o aduce. Nici o natiune nu isi doreste sa intre in razboi, insa, in caz de nevoie, situatie impune sa fie pregatita sa faca fata. Oricum, in caz ca sunt probleme, mai intai se va mobiliza armata, apoi cei in angajati, pregatiti, in fond, pentru asa ceva, si abia apoi se va pune in discutie sa participe si ceilalti. Cred ca si noi trebuie sa privim cu responsabilitate asta si sa ne facem datoria in caz de nevoie”, a declarat  Eduard Bonci, presedintele Organizatiei Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj-Napoca. 

Ministerul Apararii Nationale a emis apoi un comunicat de presa in care tine sa „infirme categoric” existenta unui proces de mobilizare a rezervistilor sau de recrutare a tinerilor, si, de asemenea, ca “masura legislativa nu are nicio legatura cu eventuale evolutii in mediul de securitate, in vecinatatea Romaniei”. 

„Acest demers este unul legal, in conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregatirea populatiei pentru aparare, cu modificarile si completarile ulterioare, care prevede in mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document. Acest certificat este unul similar cu cel al soldatilor si gradatilor profesionisti”, precizeaza oficialii ministerului. 

„Referitor la aprecierile privind capacitatea operationala a Armatei sau implicarea Romaniei in vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apararii Nationale precizeaza ca acestea sunt speculatii si trebuie evitata caderea in capcana unui razboi psihologic. Armata Romaniei este in masura sa-si indeplineasca indatoririle stabilite prin Constitutie, pentru asigurarea securitatii nationale si indeplinirea obligatiilor internationale asumate de Romania in plan militar. Ca membra a NATO, Romania ia toate masurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregatita sa contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apararea spatiului comun aliat”, se mai arata in comunicat.

Chiar presedintele Traian Basescu a atras atentia, intr-o declaratie despre situatia din Ucraina, ca, in eventualitatea in care Romania ar trebui sa se mobilizeze pentru un razboi, am avea „o mare problema” cu rezervistii, intrucat „cei mai multi sunt la munca in Italia, in Spania, in Germania”. Potrivit gandul.info, subiectul a fost discutat intr-o sedinta a CSAT, fara a se gasi inca o solutie. Armata este in continuare in urma, potrivit presedintelui, si in privinta dotarii.

Foto: clujazi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *