In vizor

Ministerul Agriculturii obligă gospodăriile de familie cu peste cinci porci să se înscrie la Registrul Comerțului

Scris de 174

Clujeanul Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anunțat obligativitatea la care vor trebui să se înscrie gospodăriile cu peste cinci capete de suine: pentru acestea va exista obligația înscrierii la Registrul Comerțului. În cursul acestei săptămâni, Oros avut o întâlnire cu reprezentanți ai crescătorilor de porci pentru a discuta subiecte ce privesc actele normative care reglementează sectorul creșterii suinelor. Ulterior, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a revenit cu o poziție oficială cu privire la ordinul care reglementează regimul exploatațiilor de creștere a porcilor din România, referitoare la stabilirea tipurilor de exploatații de suine (porci).

Prin ordinul nr. 24 din 2021, Ministerul Agriculturii transformă exploatațiile de până la cinci capete de porci grași în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scoafe care să fete purcei și fără drept de comercializare.

La peste cinci porci, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului.

„Această reglementare vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale (mici și mari) și respectă normele legale (peste 98%). Pentru ei nu se schimbă nimic.

Evoluția pestei porcine africane în România a produs în patru ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării. Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii, în 2017.

Deficitul balanței comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. România produce doar 25-27% din necesarul de consum. Importăm 75% din carnea care se consumă în țară, deși avem un potențial imens. Pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA) sunt necesare măsuri stricte de restricționare a circulației porcilor domestici și gestionarea numărului de mistreți”, motivează Ministerul Agriculturii, citat de smartagri.ro

Clasificarea exploatațiilor de porci potrivit noilor reglementări

1. Noncomerciale (gospodăriile țărănești). Pot fi crescuți pentru consum familial până la cinci porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.

2. Comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare. Trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate, unde trasabilitatea să poate fi ușor verificată. Luarea unor măsuri sanitare veterinare, în cazul apariției unor boli majore, să fie eficientă.

„Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea.

De asemenea, ajută la controlul și eradicarea PPA în România, la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în țară, pentru a acoperi măcar consumul intern”, a motivat conducerea instituției.

După cum Ziar de Cluj a semnalat, fermierii români sunt revoltați de modul în care a fost construit proiectul de buget pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

CITEȘTE ȘI: Bugetul Agriculturii lui Oros în 2021: Fondurile pentru sprijinirea fermierilor, diminuate cu 50%. Banii de secetă lipsesc

Potrivit bugetului ministerului Agriculturii 2021, sprijinul acordat fermierilor este redus cu 48%, iar fondurile pentru secetă lipsesc. Fermierii români consideră că sunt amânați în continuu de ministrul Agriculturii pentru acordarea despăgubirilor promise pentru seceta din primăvara anului trecut. Unele asociații ale fermierilor anunță proteste și pichetarea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

„Suntem consternați de lipsa de combativitate a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în a susține interesele fermierilor români și a obține alocări bugetare pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021″, notează membrii asociației fermierilor români. 

Fermierii români sunt indignați de reducerea brutală de sume alocate programelor de sprijinire a producătorilor agricoli. O reducere cu 50% a acestui buget înseamnă că jumătate dintre fermieri nu vor supraviețui economic acestui an.

CITEȘTE ȘI: Fermierii sunt tot mai sceptici în privința despăgubirilor promise de Oros: „Pură campanie electorală, doar promisiuni…”

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 5 hours De cartier
  La o lună de la data (re)începerii lucrărilor pentru podul Porțelanului, vedem primele semne pe șantier: câteva garduri metalice și panoul informativ
 • Acum 6 hours Din oras
  „Atenție! Cade tencuiala!”
 • Acum 6 hours Din oras
  De doi ani, Poarta Vieneză nu e cumpărată de nimeni. Prețul cerut e de aproape 3,4 MILIOANE EURO
 • Acum 6 hours De cartier
  Fiindcă așteaptă de mai bine de un an, și-au pierdut răbdarea! Acompaniați de alarme, cu urlete și strigături din partea paznicilor, mănășturenii au „inaugurat” Baza Sportivă „La Terenuri”
 • Acum 7 hours Eveniment
  Poliția clujeană este în alertă: Prietenul femeii dispărute este cunoscut cu antecedente de om violent şi se află sub tratament
 • Acum 7 hours In vizor
  ATENŢIE LA TREN: După 14 ani de promisiuni, pasajul de cale ferată de la Jucu rămâne o vorbă în vânt
 • Acum 8 hours In vizor
  O fundaţie “pentru studii biblice”, printre acţionarii unei firme care a dat o ţeapă de 25 de milioane de euro Companiei de Apă “Arieş” SA
 • Acum 9 hours Din oras
  Autoritățile cresc încet-încet calitatea vieții: «În fiecare cartier este câte o străduță unde modernizăm… În zona de centru străzile sunt aproape gata»
 • Acum 9 hours Din oras
  Primaria plateste 1,6 milioane lei pentru intretinerea fantanilor arteziene si a cismelelor
 • Acum 12 hours Din oras
  A doua zi consecutiv, șoferii din Florești stau înțepeniți în trafic. Boc mai trebuie să-și cumpere niște frigidere la câtă carne primește zilnic
 • Acum 13 hours Politica
  SACUL POPULISMULUI PARE FĂRĂ FUND: Pensionarii cu venituri sub 2000 lei vor primi sprijin. Asta în timp ce Coaliția de Guvernare se pregătește să jupoaie IMM-urile
 • Acum 14 hours Din oras
  A dispărut o femeie de 30 de ani care locuiește în Cluj-Napoca. Ați văzut-o?
 • Acum 14 hours Eveniment
  Bărbat filmat în timp ce se masturba pe o bancă, într-un parc din judeţul Cluj. A fost sesizată poliția
Citește și...
Recomandările redacției
«Cade, dă-te, bă, că cade» Din oras

„Atenție! Cade tencuiala!”

«Cadeee, dă-te, bă, că cade»… tencuiala. Clădirea Palatului Administrativ al Județului Cluj, sediul Instituției Prefectului […]

TOP CITITE