In vizor

Ministerul Agriculturii obligă gospodăriile de familie cu peste cinci porci să se înscrie la Registrul Comerțului

Scris de 174

Clujeanul Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a anunțat obligativitatea la care vor trebui să se înscrie gospodăriile cu peste cinci capete de suine: pentru acestea va exista obligația înscrierii la Registrul Comerțului. În cursul acestei săptămâni, Oros avut o întâlnire cu reprezentanți ai crescătorilor de porci pentru a discuta subiecte ce privesc actele normative care reglementează sectorul creșterii suinelor. Ulterior, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a revenit cu o poziție oficială cu privire la ordinul care reglementează regimul exploatațiilor de creștere a porcilor din România, referitoare la stabilirea tipurilor de exploatații de suine (porci).

Prin ordinul nr. 24 din 2021, Ministerul Agriculturii transformă exploatațiile de până la cinci capete de porci grași în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scoafe care să fete purcei și fără drept de comercializare.

La peste cinci porci, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului.

„Această reglementare vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale (mici și mari) și respectă normele legale (peste 98%). Pentru ei nu se schimbă nimic.

Evoluția pestei porcine africane în România a produs în patru ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării. Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii, în 2017.

Deficitul balanței comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual. România produce doar 25-27% din necesarul de consum. Importăm 75% din carnea care se consumă în țară, deși avem un potențial imens. Pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane (PPA) sunt necesare măsuri stricte de restricționare a circulației porcilor domestici și gestionarea numărului de mistreți”, motivează Ministerul Agriculturii, citat de smartagri.ro

Clasificarea exploatațiilor de porci potrivit noilor reglementări

1. Noncomerciale (gospodăriile țărănești). Pot fi crescuți pentru consum familial până la cinci porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.

2. Comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare. Trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate, unde trasabilitatea să poate fi ușor verificată. Luarea unor măsuri sanitare veterinare, în cazul apariției unor boli majore, să fie eficientă.

„Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea.

De asemenea, ajută la controlul și eradicarea PPA în România, la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în țară, pentru a acoperi măcar consumul intern”, a motivat conducerea instituției.

După cum Ziar de Cluj a semnalat, fermierii români sunt revoltați de modul în care a fost construit proiectul de buget pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

CITEȘTE ȘI: Bugetul Agriculturii lui Oros în 2021: Fondurile pentru sprijinirea fermierilor, diminuate cu 50%. Banii de secetă lipsesc

Potrivit bugetului ministerului Agriculturii 2021, sprijinul acordat fermierilor este redus cu 48%, iar fondurile pentru secetă lipsesc. Fermierii români consideră că sunt amânați în continuu de ministrul Agriculturii pentru acordarea despăgubirilor promise pentru seceta din primăvara anului trecut. Unele asociații ale fermierilor anunță proteste și pichetarea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). 

„Suntem consternați de lipsa de combativitate a ministrului Agriculturii, Adrian Oros, în a susține interesele fermierilor români și a obține alocări bugetare pentru a pune agricultura în ofensivă în 2021″, notează membrii asociației fermierilor români. 

Fermierii români sunt indignați de reducerea brutală de sume alocate programelor de sprijinire a producătorilor agricoli. O reducere cu 50% a acestui buget înseamnă că jumătate dintre fermieri nu vor supraviețui economic acestui an.

CITEȘTE ȘI: Fermierii sunt tot mai sceptici în privința despăgubirilor promise de Oros: „Pură campanie electorală, doar promisiuni…”

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 3 hours Vocea ta
  CLUJ-NAPOCA, VÂNDUT DE BOC. CLUJENII ALUNGAȚI DIN PROPRIILE PARCURI ȘI PIEȚE. Zice organizatorul mizeriei de Târg de Crăciun din Piața Unirii: ”Nu vă integrați” și alungă Asociația NUCA din spațiul public. Că doar a dat trei lulele, trei surcele la buget, e stăpân!
 • Acum 5 hours Editorial
  A minți și a fura constituie avantaj la angajare, la numirea în funcții, la cățărarea pe scara profesională și socială. Imposture este dorită, că poate fi controlată
 • Acum 7 hours Politica
  ÎNCĂ O MITĂ SALARIALĂ PENTRU BUGETARI: La ”Prima de Osânză” se mai dau 10 procente majorări salariale. Punctul de pensie se majorează cu 12,5%. Să aibă nesimțiții de cumetrie, pensionari de lux ai statului interlop român și pensie majorată, și salariu majorat
 • Acum 20 hours Vocea ta
  URBANISM DE CUMETRIE: ”Solicităm ca  Primarul Emil Boc să își ceara scuze public față de petent pentru că mai mulți ani nu i-a răspuns în scris în legatură cu hotărârea luată și nu l-a primit în audiență”
 • Acum 22 hours PubliNews
  The magic of giving: cumpără cadourile perfecte pentru cei dragi și câștigă premii uimitoare la Iulius Mall Cluj
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  Încă un deștept din partidul lui OSĂ: Patinoar la Florești cu copacii înglobați în gheață. Care OSĂ înghețe și, prin urmare, OSĂ fie tăiați la anul că s-au uscat
 • Acum 1 day Rautacisme
  S-a dat cu gazon rulat să se acopere mântuiala lucrărilor de pe treptele de pe care Emil Boc ne va arăta mândria de a fi român
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  “Doreii” municipalităţii în Oraşul de 5 muşchi prea încordaţi ai lui Boc
 • Acum 1 day Politica
  Stoltenberg: „NATO este pregătită să apere fiecare centimetru de teritoriu aliat” (…) „Cu toţii plătim preţul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dar preţul nostru este în bani, în timp ce ucrainenii plătesc cu sânge”
 • Acum 1 day Analiza
  Achimaş Cadariu crede că noi am uitat cum au fost trataţi bolnavii de cancer în pandemie şi-şi face publicitate politică cu “umanitatea” faţă de refugiaţii ucraineni
 • Acum 1 day Politica
  Gabriela Firea despre certificatele de virginitate: “Un barbarism”
 • Acum 1 day Politica
  Demisie din Consiliul Județean Cluj
 • Acum 1 day Politica
  Sondaj CURS: PSD conduce detașat, PNL, dublu față de AUR. PNL plătește costurile guvernării, minciunile pe care s-a cățărat la guvernare
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE