Politica

MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a răspuns vineri la acuzațiile aduse de profesorii greviști care au criticat guvernul pentru că nu ar fi garantat faptul că în noua grilă de salarizare din viitoarea lege a salarizării unitare salariul unui cadru debutant va fi echivalent cu salariul mediu brut pe economie.

Cărbunaru a susținut într-un comunicat de presă că această garantare s-a făcut prin includerea unui paragraf în nota de fundamentare a ordonanței de urgență adoptate joi, ordonanță de urgență ce prevede creșterea cu 1.000 de lei brut (circa 580 de lei net) pentru acest an.

”Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat”, arată comunicatul lui Cărbunaru.

Purtătorul de cuvânt mai susține că majorarea viitoare va fi făcută în trei etape (40% în primul an, 30% în al doilea an și 30% în al treilea an”), iar creșterea acordată joi ”reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024”.

Reamintim că guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență, în ciuda faptului că liderii de sindicat au anunțat public că nu sunt de acord cu propunerea guvernului. Guvernul a adoptat ordonanța de urgență prin care cresc salariile cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic din învățământ și cu 400 de lei pentru personalul nedidactic, liderii de sindicat au respins propunerea și au cerut dublarea sumei.

Profesorii și angajații din educației au respins oferta propusă la Guvern, au transmis sindicaliștii miercuri seară, după a doua întâlnire în aceeași zi cu reprezentanții Executivului.

Sindicaliștii au transmis că oferta guvernanților a ajuns în teritoriu, dar ea a fost respinsă categoric de profesori pentru că aceștia nu sunt de acord cu eșalonarea creșterii pe trei ani și cu o creștere de 1000 de lei brut de la 1 iunie:

”Cum la medici s-a putut dintr-o singură tranșă, trebuie să se poată și la profesori. Profesorii au cerut dublarea sumei, vor o creștere de 2000 de lei brut, nu 1000 de lei brut. Greva continuă”, au transmis doi dintre cei trei lideri de sindicate, miercuri seară.

Comunicatul integral al guvernului:

Guvernul României a îndeplinit solicitările reprezentanților sistemului de învățământ privind majorările salariale începând cu data de 1 iunie, data adoptării și publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Prin acest act normativ, au fost acordate majorări salariale de 1.000 lei brut/lună personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv de 400 de lei brut/lună pentru personalul nedidactic.
Pentru a oferi garanțiile solicitate de reprezentanții federațiilor sindicatelor din învățământ privind includerea referinței din grila de salarizare a viitoarei legi a salarizării pentru debutant sau asistent universitar la nivelul salariului mediu brut pe economie, Executivul și-a asumat acest angajament, care a fost inclus în formatul obligatoriu pentru orice act normativ, respectiv în Nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență 53/1 iunie 2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat.
Astfel, potrivit prevederilor din Secțiunea 4.8. a acestui document guvernamental public:
“De majorările salariale prevăzute în prezenta ordonanță de urgență beneficiază personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic din unitățile de învățământ preuniversitar și instituțiile de învățământ superior.
În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care a impus adoptarea prezentei ordonanțe de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului că majorarea salarială acordată reprezintă un avans din creșterile salariale de care ar urma să beneficieze personalul didactic/didactic auxiliar și nedidactic din sistemul național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024.
De asemenea, s-a convenit asupra faptului că, în noua lege a salarizării, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmează să fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea în plată a noii grile de salarizare va fi realizată etapizat, pentru o perioadă de trei ani, după cum urmează:
1. 40% în primul an
2. 30% în al doilea an
3. 30% în al treilea an”.
În acest cadru, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus ministrului Muncii, Marius Budăi, inițiatorul OUG 53/2023, să continue implementarea angajamentelor asumate în acest format, definitivând grilele bazate pe aceste repere prin dialog cu reprezentanții din sistemul educației.
Așa cum și-au asumat liderii Coaliției, ministerul Muncii va finaliza legea nouă a salarizării până la 1 septembrie a.c., iar Guvernul o va trimite în Parlament pentru a intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.
Garanțiile privind implementarea noii grile în condițiile demarate deja prin majorările aprobate la 1 iunie pentru întreg personalul din învățământ sunt întărite de dialogul purtat la cel mai înalt nivel și de formatul de negociere care a inclus permanent liderii coaliției de guvernare.

SURSA: g4media.ro

 

PS: Acum se mai vede din buletinele de știri ale televiziunilor care sunt cele care încasează banii de mass media de la partide, din iureșul cu care explică cum profesorii, în nemernicia lor, care mușcă din vacanța și concediul lui Klaun Ciolannis und Consoarta, continuă greva ”deși au slariile majorate.” Unii nu ar explica (și nici nu explică) minciuna guvernanților și de ce sunt reticenți profesorii: că se simt înșelați și de ce nu cedează minciunilor guvernamentale.

Exces de zel, firesc, stahanovist, la Pro TEMBEL, cea mai jegoasă tembeliziune ”privată”. Niciunul dintre cei care aprobă ce citesc prompteriștii ăia asimilați jurnaliștilor nu explică că profesorii n-au primit nimic, doar praful de pe toba vorbelor. Că OUG făcută pe genunchi aruncă 100 de lei în plus (BRUT, nu NET) și mai și uită o serie de câștiguri ale profesorilor din alți ani.

Mia aia de lei, e ca în bancul acela cu ”tată, dă-mi și mie 5 lei.” ”4 lei, dar ce vrei să faci cu 3 lei, 2 lei nu-ți ajung? Ia, d-aici 1 leu și du-te! Zi, măi, mulțumesc!”

Pro TEMBEL, dacă ar fi să se întoarcă anii 50 ai secolului trecut, ar fi în prima linie a demascărilor și înfierărilor ”burjuilor” și ”deviaționiștilor”.