In vizor

Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat

Peste 2500 de fete având între 11-14 ani au devenit mame în 2021, de peste 3 ori mai multe decât în 2020, arată datele de la Recensământul Populației, publicate de INS. Pentru a înțelege amploarea acestor cifre, aproape jumătate din nașterile în rândul fetelor mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România, iar 75% dintre aceste gravide și mame minore au renunțat la școală în gimnaziu, în mare parte din cauza ipocriziei societății și buly-ingului social.

România dă aproape jumătate (45%) din nașterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani în Uniunea Europeană. În anul 2020, 731 de fete cu vârsta sub 15 ani au devenit mame, în top fiind județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (52) și Brașov (40). Totodată, două din 10 mame adolescente au mai mult de un copil, iar 32% dintre acestea afirmă că mama lor era minoră când le-a născut, potrivit celei mai recente anchete realizate de Salvați Copiii România. Statistica arată că 1 din zece nou-nӑscuţi din România provine din mame adolescente, ceea ce crește exponențial riscul de prematuritate și de mortalitate infantilă.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie și multe gravide din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidenţӑ şi monitorizarea adecvatӑ a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipitӑ sau se înrăutățește.

Conform unor infografice realizate de hotnews.ro, în care sunt compilate date de la Recensământul din 2022, numărul mamelor de sub 20 de ani este:

La situația pe județe, cei mai mulți ”copii de copii” vin pe lume în București, topul fiind continuat de Suceava, Iași și Ilfov. Datele pot fi însă înșelătoare, întrucât în aceste județe și numărul populației este foarte ridicat.

Clujul ocupă locul 9 în acest Top al ipocriziei ”familiei tradiționale”.

Dar dacă s-a împărțit numărul mamelor cu vârsta de 11-14 ani la totalul populației feminine de 11-14 ani din județele României, clasamentul s-a schimbat radical. Cele mai multe fetițe-mămici (ca pondere în populația feminină din aceeași grupă de vârstă) sunt din Sibiu. Olt, Mehedinți, Covasna și Ilfov sunt următoarele pe listă.

Clujul trece pe poziția 16.