In vizor

Minciuna electorală are picioare scurte. Reprezentanții Fermei de pui din Florești demontează minciunile electorale ale lui Șulea și Tișe

Ziar de Cluj a atras atenția deseori asupra faptului că, numai prin minciuni electorale, problema Fermei de pui din Florești și a disconfortului pe care aceasta o produce locuitorilor care au avut neșansa să se lase prostiți și să-și cumpere apartamente ieftine în blocuri autorizate ilegal din vecinătate, nu se poate rezolva. Primarul comunei Florești, Horea Șulea, și-a mințit electoratul și a făcut o demonstrație de forță asupra patronatului, în perioada în care acesta era în plin proces de reautorizare, trimițând poliția locală să dea amenzi și apoi bătându-se în piept că va face în așa fel încât obţinerea unei noi autorizaţii de mediu pentru fermă să fie o misiune „imposibilă”.

“Practic, creșterea industrială a puilor la ferma din Florești a încetat. Asta până la o eventuală obținere a unei noi autorizații de mediu, lucru care, în opinia mea, este imposibil respectând legislația în vigoare. Am intrat în normalitate, asigurând floreștenilor și în mod special celor din zona fermei un trai mult mai bun”, comunica, în urmă cu câteva zile, primarul comunei Florești, Horia Șulea.

În același timp, și-a permis o aroganță și colegul său de partid, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Alin Tişe, care a ameninţat voalat angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică şi pe cei ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului să fie atenţi când şi dacă decid reautorizarea fermei.

Totul a culminat la sfârșitul săptămânii trecute cu un protestul ratat făcut de către un trepăduș de-al lui Horea Șulea care s-a dus să agite niște pancarte în fața Agenţiei de Protecţie a Mediului Cluj, deși, conform declarațiilor directorul APM Cluj, Grigore Crăciun, protestatarii ar fi trebuit să se adreseze Direcţiei de Sănătate Publică Cluj, care trebuie să dea un aviz în cadrul acestei proceduri de reautorizare.

“Procedura este una de durată, poate dura până la 6 luni fără nicio problemă, în funcţie de cum se derulează şi cum se aduc actele, şi în plus, dacă sunt contestaţii, fiecare trebuie luată în considerare. (…) Problema este alta, dacă veţi lua ordinul 119 veţi vedea că scrie foarte clar că nu se poate construi mai aproape de 1000 de metri, din punct de vedere santiar. Deci toată această manifestaţie trebuia să se facă la Direcţia de Sănătate, noi aşteptând, din partea Direcţiei de Sănătate, să ni se dea un aviz favorabil şi după aceea noi putem spune dacă va primi sau nu autorizaţia”, a comentat pe marginea protestului Grigore Crăciun, directorul executiv al APM Cluj.

Punctul de vedere al patronatului Fermei de pui din Florești a fost expus în Ziar de Cluj, în încercarea de a desluși soluții, nu scandal, în această delicată poblemă. Și soluții sunt destule, Ziar de Cluj a expus măcar una. Cert este că, în loc de discuții pe poziții de forță, cu aruncarea de amenințări voalate asupra instituțiilor statului de către însuși președintele CJ Cluj, Alin Tișe, și trimisul la înaintare a unor trepăduși de-ai primarului Horea Șulea să facă presiune asupra acelorași instituții (cică un pumn de oameni ar reprezenta“voința poporului”), mai bine părțile implicate s-ar așeza la masa verde a tratativelor și ar găsi o soluție amiabilă. Și mai frunos ar fi ca, în timpul acestor discuții amiabile, procurorii să ia la purecat modul în care s-au autorizat construcțiile de locuințe în vecinătatea Fermei de pui din Florești în perioada în care aceasta beneficia de autorizații, era în legalitate, și exista în zonă încă de dinaninte de 1990. Tare ce s-ar mai face lumină.

Sătui de exercițiile de forță ale autorităților locale, reprezentanţii fermei au revenit cu un comunicat de presă în care, așa cum am consemnat deja în materialele publicate în Ziar de Cluj săptămânile trecute, susțin că Primăria Floreşti a dat ilegal autorizaţii de construire şi i-a înşelat pe beneficiari.

“În mod ipocrit, tocmai autorităţile publice care se fac vinovate de această nefericită situaţie, pentru a-şi ascunde propria culpa, duc o campanie de dezinformare a publicului, dând vina pe ferme, şi de hărţuire a operatorilor acelor ferme, cu controale şi măsuri abuzive, ca şi cum acestea ar fi vinovate. În realitate, ferma există şi funcţionează pe acel amplasament dinainte de 1990, în zone declarate ca industriale, în care se interzice amplasarea de locuinţe la mai puţin de un kilometru de ferme.  Primăria Floreşti însă, în mod ilegal, a dat autorizaţii de construire de locuinţe în apropiere, deşi ştia bine că încalcă legea şi înşeală beneficiarii, iar celelalte autorităţi care au avizat sau care trebuiau să controleze actele Primăriei, în mod complice, au închis ochii la acest abuz, deşi e amplu şi repetat de mulţi ani, ba chiar comitând infracţiuni, iar cetăţenii au fost sistematic minţiţi cum că, deşi în zonă sunt ferme de animale, acestea ar urma curând să se închidă şi deci problema să se rezolve”, se arată în documentul citat.

Conducerea fermei spune că ar fi putut să-i dea în judecată pe constructori şi Primăria Floreşti şi să obţină în instanţă stoparea construirii şi interzicerea utilizării ca locuinţe a construcţiilor deja edificate, “dar nu au dorit să facă încă un rău celor care, de bună credinţă, înşelaţi de autorităţi cu promisiuni fără acoperire, au construit sau şi-au achiziţionat locuinţe în zonă”.

Dacă Primăria şi celelalte autorităţi, pentru a acoperi propriile abuzuri, nu au procedat la anularea autorizaţiilor de construire emise şi la demolarea locuinţelor realizate ilegal, ci doresc să rezolve intrarea în legalitate a locuinţelor prin mutarea fermei şi transformarea regimului zonei din industrială în rezidenţială, atunci trebuie să ne faciliteze mutarea şi să acopere costurile de transfer într-o altă zonă. Or, autorităţile întreţin o campanie mediatica de demonizare a fermelor, ca şi cum ele ar fi venit în apropierea locuinţelor, nu invers. Nu este o noutate, dar s-a accentuat în contextul electoral din acest an. Autorităţile au făcut promisiuni fără acoperire electoratului floreştean, cum că problema se rezolvă, că ferma se va închide sau muta, deşi nu există vreun suport real”, mai precizează conducerea fermei.

Reprezentanţii fermei de pui sunt convinşi că vor primi o nouă autorizaţie, iar activitatea fermei se va relua în ciuda “şicanelor şi presiunilor”.

“S-a obţinut noua autorizaţie de gospodărire a apelor şi nici reînnoirea celorlalte autorizaţii şi avize, inclusiv a noii autorizaţii integrate de mediu, nu va mai putea dura prea mult, urmând la nevoie să se rezolve prin instanţă. Prin urmare, activitatea fermei în mod normal se va relua curând, dacă între timp autorităţile nu facilitează, aşa cum s-a mai discutat şi s-a tot promis, mutarea fermei”, se mai arată în documentul citat.

(sursa foto protest: Monitorul de Cluj)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *